Osonó SzínházműhelyDíjazták a drámatagozat kisfilmjét

2022. január 27., csütörtök, Közélet

A budapesti Klauzál Ház Filmben mondom el című pályázatán második díjban részesült a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatos diákjainak Jól van, ami van című kisfilmje. A díjakat a magyar kultúra napja alkalmából adtak át.

  • Forgatás közben. Fotó: Osonó Színházműhely
    Forgatás közben. Fotó: Osonó Színházműhely

A film abban a decemberi szakmai táborban készült, melyet az Osonó Színházműhely szervezett a drámatagozat diákjai számára. A végzős drámások filmképzés mesterkurzusát Mucha Oszkár, az Osonó színésze vezette, és ennek az alkotói folyamatnak a végeredménye volt a Jól van, ami van című kisfilm.

A Klauzál Ház a magyar kultúra napja alkalmából hirdette meg a Filmben mondom el című kisfilmpályázatát. A pályázat díjait komoly szakmai zsűri ítélte oda, melynek vezetője Bubryák István dokumentumfilm-rendező, forgatókönyvíró és producer volt.

Az Osonó Színházműhely közleménye szerint ez a díj kiemelten fontos elismerésnek és pozitív visszajelzésnek számít a sepsiszentgyörgyi drámatagozat pedagógiai módszerét tekintve, hisz Románia első magyar nyelvű, akkreditált drámatagozatán moduláris és nonformális szakmai oktatás zajlik.

„A komplex szakmai képzésen és tehetségápoláson túl a tagozaton azoknak a helyzeteknek a megteremtése kerül előtérbe, amelyek során a fiatalok személyisége fejlődhet és kibontakozhat. Ebbe a módszerbe illeszkednek bele a szaktáborok, illetve az összes olyan projekt, amelyet az Osonó Színházműhely rendszeresen szervez a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámás diákjai számára. A nonformális oktatás célja, hogy a drámatagozatos fiatalok a szakmai képzésen túl megtapasztaljanak egy olyan alkotói folyamatot, amelyben önmagukhoz és a problémák megoldásához, annak kifejezéséhez kerüljenek közelebb” – áll a közleményben.

Így történt ez a Jól van, ami van kisfilm elkészítése esetében is, melynek kiindulópontja a fiatalok személyes tapasztalata volt, így a film az ötlettől a forgatókönyvön át a megvalósításig a csapat közös alkotása. A végzős drámások: Basa Ádám, Császár Andrea, Kiss Péter, Márkó Edina, Póra Jácinta, Sikó Barabási Zselyke, Szimion Helga, Vass Regina. Asszisztens: Kalotai Máté. Szakmai vezető, operatőr: Mucha Oszkár.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2022-01-27: Közélet - Bartos Lóránt:

Gyorsan épül az új tömbház (Kézdivásárhely)

A télies időjárás ellenére sem szünetel a munka a kézdivásárhelyi Penny Áruház szomszédságában épülő új tömbháznál, az épület egyre jobban magasodik. A fiataloknak épülő új tömbházban 15 lakrész kap majd helyet.
2022-01-27: Belföld - :

Másodszor harmincezer fölött

Második napja haladja meg a százezret a tesztek és a harmincezret az újonnan igazolt koronavírusos fertőzések száma: a csütörtöki jelentés 31 683 esetről ad hírt (100 952 teszt elvégzése után), ami 2572-vel kevesebb, mint szerdán. 3388 személy másodszor kapta el a vírust, az előző fertőzés után legkevesebb 180 nappal. Háromszéken 134 új fertőzést jegyeznek, ezzel megyénk fertőzöttségi mutatója 3,51 ezrelékre emelkedett.