A politikai osztály átrendeződése

2008. november 27., csütörtök, Máról holnapra

A közelgő választások időnként elcsüggesztő tragikomikus vagy éppen agresszív jelenségeket produkálnak, az eredeti demokrácia (Ion Iliescu találó kifejezése) évadai alatt még nem volt ennyire eldurvuló és ennyire primitív a választási kampány.

Az embernek az az érzése, kedvetlenül belenézegetve számtalan romániai tévéadó számtalan választási műsorába, hogy a jelöltek nagy részének halvány segédfogalma sincsen arról ― vagy ha mégis, akkor gondosan titkolja ―, hogy milyen katasztrofális helyzetben a világgazdaság, hogy a bankcsődökkel beköszöntő globális pénzügyi válság kihat a világgazdaságra is, így azután nagy európai országokban is a gazdasági növekedés lelassulása, recesszió várható, ami nagy hatással lehet Romániára is, hiába legyintenek a képviselő- és szenátorjelöltek, hogy minket nem ér (?). Most nemcsak a hazai gazdaságra leselkedő veszélyekre célzunk ― hitelhiány miatt számtalan cég bukhat be, ami növelheti a munkanélküliséget, csökkentheti a belső fogyasztást, inflációt gerjeszthet ―, hanem arra, hogy a több millió külföldi román munkavállaló is igen nehéz helyzetbe kerülhet. A spanyol, az olasz, a német gazdasági válság miatt Románia elveszítheti az általuk hazahozott eurómilliárdokat, amelyekből ,,élt", s hatalmas munkanélküliséggel számolhat a következő kormány. De mintha a jelöltek ennek nem lennének tudatában: ígéreteikkel Dunát, Tiszát, Oltot, Zsilt lehetne rekeszteni, most nem is szólva a szőke Szeretről vagy a Ialomiţáról… S az is bizonyos, a már évek óta megkezdődött trend is folytatódik: a gazdasági élet számos képviselője akar ― átmenetileg? ― átlépni a politikába, ezzel is saját cégeinek gazdasági helyzetét erősítendő, hiszen kéz kezet most, s aki közel ül a tűzhöz, nehezebben fázik meg. Arról van szó, hogy az unió által a Romániára leselkedő veszélyek legveszélyesebbjének tartott korrupció, a politikai osztály heteken belüli átrendeződése után, pontosan a gazdasági élet szereplőinek számottevő ,,megérkezése" miatt (és itt üt vissza, hogy ma sincs összeférhetetlenségi törvény!) a korrupciót nemhogy visszaszorítani, de megfékezni sem lehet majd, hanem mint egy fekete lyuk, szippantja magába a gazdaságot, növelve a politikusok személyi befolyásának számottevő növekedésével is a kiirthatatlan szürke gazdaság szerepét. Mit mondjak, gyönyörű és derűs (közel)jövő elé nézünk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1170
szavazógép
2008-11-26: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Tizenhárman az országos toplistán
Bukarestben a Román Kereskedelmi Kamara ma tartja a tavalyi eredmények alapján rangsorolt cégek díjátadási ünnepségét. Háromszékről tizenhárom vállalkozás található az országos élmezőnyben, azaz csoportjában az első tíz között. Ezek: Papolci Agromec (az ötödik helyen), sepsiszentgyörgyi Agroprodservice (7.), Combridge Kft. (5.), D-Toys Kft. (5.), Dunapack Rambox Prodimpex Kft. (9.), Hungastro (10.), Bobo Kft. (10.), Ready Garment Technology Kft. (8.), Romsal Biztosítási Kft. (4.), Teora Kft. (5.), kézdivásárhelyi Eurocar Kft. (4.), Zarah Moden (5.) és Siculcom Kft. (9.).
2008-11-27: Közélet - Váry O. Péter:

Épül az új színházi stúdióterem

Ritkán fordult elő Sepsiszentgyörgy újabb kori történetében, hogy egy nagyobb szabású terv ilyen rövid idő alatt megvalósuljon: alig néhány napja tette közzé a város vezetősége, hogy a színház udvarán lebontanak két, a Székely Mikó Kollégiummal szomszédos műhelyépületet, és helyébe egy kisebb méretű előadótermet építenek, a munkálatok már el is kezdődtek.