Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kilátások

2008. november 29., szombat, Máról holnapra

2007-re Romániában is recesszióval számolnak a Moody’s Investors Service pénzügyi minősítő ügynökség elemzői, számításaik szerint a gazdasági növekedés lelassulása és megállíthatatlan visszaesése 0,3 százalékkal csökkentheti a GDP-t, a bruttó hazai termék csökkenése pedig az inflációt gerjesztheti, amely jövő decemberre négy százalékra esik, alacsonyabb lesz a folyó fizetési mérleghiány is, 8,2 százalékos, míg a költségvetési hiány a hazai össztermék 4,9 százalékát teszi majd ki, számottevő mértékben nőhet a munkanélküliség, és csökkenhet a belső fogyasztás.

A munkanélküliséget drámai módon növelheti a nyugati országokban munkát vállalók lehetőségeinek beszűkülése és hazaözönlésük… A kormány nem ilyen borúlátó, csakhogy, mint tudjuk, választások következnek, nem tudni még, milyen összetételű lesz az új kabinet, és hogyan fogja kezelni majd a jövőre menthetetlenül begyűrűző gazdasági válságot. Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök szerint ,,nyilván Romániára is kihat a válság, hiszen a globális gazdaság részei vagyunk. Ám a gazdasági növekedés, ha csökken is, nem torpan meg, de teljesítményünk mindenképpen jobb lesz, mint a gazdasági növekedés teljes csökkenésével szembenéző nyugati országoknak…" A minősítő intézet adataival a nemzeti bank szakértői sem értenek egyet, számításaik szerint a román gazdasági növekedés jövőre is folytatódni fog, még akkor is, ha az idei kilenc százalékról négy százalékra esik vissza. Maga a londoni ügynökség is stabilnak tartja a gazdaságot — érvelnek a nemzeti bank szakemberei —, s besorolásán jövőre sem változtatnak. A még hivatalban lévő kormány szakértői abban bíznak, sőt, kimondottan szerencsésnek tartják ama tényt, hogy pontosan a krízis kirobbanásakor juthatnak az uniós támogatásoknak köszönhetően többletlehetőségekhez és levegőhöz a vállalkozók. A kérdés csak az, hogy le tudják-e hívni majd e támogatásokat?! Az elmúlt évek tapasztalatai nem sok optimizmusra adnak okot, hol a pályázat nem felel meg a feltételeknek, hol az önrész hiányzik, ami nélkül hozzáférhetetlen, lehívhatatlan. Egy bizonyos: jövőre nehéz év vár Romániára, munkavállalókra, munkáltatókra egyaránt, és, ismételjük, sok múlik azon, hogy az új, hamarosan hivatalba lépő kormány milyen stratégiát választ a válság kezelésére, képes lesz-e támogatni, hitelhez juttatni a csőd szélén egyensúlyozó kis- és középvállalkozásokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1170
szavazógép
2008-11-28: Nyílttér - x:

Hogyan élem meg Szülőföldem ,,fejlődését”?

Sok mindent leírtak már a hagyományos és az elektronikus sajtóban a jelenkori erdélyi magyar politikáról. Jót kevésbé, csak amúgy néha, elvétve, de ami honunkat alig érinti, és amint kiderült, ez is inkább öndicséret, mint igazi eredmény. Mifelénk — úgy tűnik — örök szezonja van a rossz híreknek, a kellemetlen eseményeknek és a végzetes jóslatoknak.
2008-11-29: Közélet - Mózes László:

Utolsó útjára kísértük Kónya Ádámot

A Székely Nemzeti Múzeumban tartott gyászszertartáson búcsúztatták tegnap Kónya Ádám tanárt, a Székely Nemzeti Múzeum nyugalmazott igazgatóját, Sepsiszentgyörgy önkormányzati képviselőjét, a Székely Nemzeti Tanács alelnökét.