Mit érdemes tudni egy kerti szivattyú vásárlása előtt? /X/

2022. március 22., kedd, Szabadidő

Kerti szivattyú vásárlása előtt érdemes alaposan végiggondolni, felmérni az igényeinket, a kertünk adottságait és tulajdonságait, hogy a lehető legmegfelelőbb darabot tudjuk kiválasztani. Számos típus elérhető a piacon, amelyek között egy laikusnak sokszor nehéz lehet eligazodni: ahhoz pedig, hogy adott esetben szakszerű és hatékony segítséget kaphassunk, nem árt tisztában lenni az alapvető paraméterekkel. Nézzük is meg röviden, milyen szempontokat érdemes mérlegelni és mit érdemes tudni egy kerti szivattyú beszerzése előtt!

Milyen típusú kerti szivattyúk léteznek?

A szivattyúknak két alaptípusának a búvár és az száraz beépítésű, más néven felszíni modelleket tekinthetjük. A kerti szivattyúk az utóbbi csoportba tartoznak: legfontosabb jellemzőjük, hogy mint felszíni berendezések, a víznyerő hely vízszintje felett helyezkednek el (ellentétben a búvárszivattyúkkal, amelyek használat közben elmerülnek a szállítandó közegben).

A kerti szivattyú tehát szárazon, a szállítandó víz szintje fölött helyezkedik el és nagyjából 6-9 méteres mélységig tudja a folyadékot a felszínre hozni. Korábban a centrifugál szivattyúk használata volt jellemző, amelyeket mára az úgynevezett jet rendszerű önfelszívó szerkezetek váltottak – ezek a típusok 8-9 méteres mélységig képesek kitermelni a szükséges folyadékot.

Mit érdemes mérlegelni a kerti szivattyúk vásárlása előtt?

Először azt kell eldöntenünk, hogy mekkora vízmennyiségre és nyomásra lesz szükségünk a feladat ellátásához. A vízhozamot liter/perc értékben szokták megadni: egy kerti öntözéshez vagy egy lakás vízellátásához általában a 20-30 liter/perc mennyiség elegendő szokott lenni. A szükséges nyomással kapcsolatban pedig a 2-2,5 bar lehet a megfelelő érték.

Emellett ismernünk kell a víznyerő hely tulajdonságait, például annak a kútnak a jellemzőit, ahonnan a vizet a felszínre szeretnénk hozni. Fontos szempont a megengedett maximális vízhozam is: ezt az értéket átlépve ugyanis már nemcsak vizet, hanem homokot is felszív a berendezés, amely könnyen vezethet meghibásodáshoz. Ez olyankor fordul elő, amikor túl nagy teljesítményű kerti szivattyúra esik a választásunk, amely meghaladja a víznyerő hely adta lehetőségeket.

Emellett pedig a víznyerő hely statikus és dinamikus vízszintjét kell ismernünk. Az előbbi a felszíntől számított azon szint, ahol nyugalmi állapotban, azaz szivattyúzás nélkül található a vízszint. A dinamikus vízszint pedig a használat közben, a vízvételezést követően beállott szint. Ezeknek az értékeknek és információknak az ismeretében ki tudjuk választani a számunkra legalkalmasabb kerti szivattyút. (X)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1803
szavazógép
2022-03-22: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Még többet Önökért

Lehetne most csak a pozitívumokat hangoztatni. Hogy azért lesz mától az eddigi 12 oldal helyett 16 oldalas a Háromszék, hogy még több olvasmányt nyújtsunk önöknek, még több helyi eseményről számoljunk be, az eddiginél is több itt élő személyiséget, vállalkozót, tanárt, kultúrmunkást, gazdálkodót hozzunk emberközelbe, alaposabb elemzések révén próbáljuk körüljárni a világ történéseit, elmélyülésre lehetőséget teremtő írásokat közöljünk.
2022-03-22: Közélet - :

Elfogytak a gyümölcsfák, csak mogyoróbokor maradt

Két nap alatt szétkapkodták Sepsiszentgyörgyön az önkormányzat és a Háromszéki Közösségi Alapítvány által ingyenesen az érdeklődők rendelkezésére bocsátott őshonos gyümölcsfa-csemetéket.