VidékfejlesztésGyümölcsösök létesítésére és gyümölcsfeldolgozás támogatására még lehet pályázni

2022. május 3., kedd, Gazdakör

A múlt hét végén a megyei vidékfejlesztési irodánál érdeklődtünk, hogy mire tudnak még a háromszéki gazdák pályázni ebben az évben. A hivatal szakembereitől tudtuk meg, hogy a kétéves átmeneti időszakra (2021 és 2022) leosztott uniós vidékfejlesztési összegeket a múlt évben teljes egészében sikerült megpályáztatni, az iroda illetékesei szerint idén gyakorlatilag egyetlenegy pályázatot tudnak kiírni, a gyümölcsösök létesítésének és a gyümölcsfeldolgozás támogatására irányuló 4.1a intézkedést.

Az ügynökség honlapján közzétették a pályázati tájékoztató tervezetét, lezajlott annak közvitája is, így lehetséges, hogy hamarosan kiírják a pályázatot. Az idevágó belső szabályozás értelmében a végleges pályázati tájékoztató felkerül a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség honlapjára (www.afir.info), és általában két hét múlva megkezdik a pályázati dokumentációk fogadását is. Információik szerint a keretösszeg összesen 122,7 millió euró lesz.

A pályázati tájékoztató tervezete szerint három alösszetevőre lehet majd pályázni. Az elsőnél gyümölcsösök létesítésére, meglévők bővítésére és korszerűsítésére, valamint a gyümölcsök kondicionálására (eladásra való előkészítésére) és marketingjére lehet pályázni. A második alösszetevő gyümölcstárolók létesítésére, termék-előkészítésre (kondicionálásra) és -feldolgozásra kínál támogatást, a harmadik pedig olyan gépek, illetve berendezések vásárlását támogatja, amelyek a gyümölcsök szedésére, betakarítására használhatók. A pályázható támogatási összeg 100 ezer és 1,5 millió euró között lehet az alösszetevő, illetve a meglévő vagy létesítendő gyümölcsös nagyságától függően. A minimális gazdaságméret, amivel pályázni lehet – illetve a létesítendő gyümölcsös értéke – 4000 euró SO kell hogy legyen, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a gyümölcsösnek legkevesebb 1,45 hektárosnak kell lennie. Az elnyerhető támogatás a fejlesztés teljes költségvetésének legfeljebb 50 százaléka lehet, tehát a beruházás értékének felét saját költségvetésből kell biztosítani. 20 százalékkal növekedhet a támogatás intenzitása, ha a pályázó fiatal, 40 év alatti gazda, vagy ha a beruházás hegyvidéken valósul meg. Akkor is jár a növekedés, ha a terület zöldítéses és klímaváltozást elkerülő kifizetéseket kap, illetve ha a gyümölcsösben ökogazdálkodás folyik majd, vagy ha szövetkezetek, illetve termelői csoportok közös beruházásaiól van szó.

 

Jó eredmények

A vidékfejlesztési hivatalnál azt is megtudtuk, hogy a gazdaságok korszerűsítésénél az eredményhirdetés május végére, június elejére várható. A hivatal szakembereinek május 15-ig kell befejezniük a pályázatok ellenőrzését és elbírálását, majd következik az országos kiválogatás és rangsorolás az elért pontszámok függvényében.

A Kovászna megyei gazdák nagyon jól szerepeltek, összesen 84 pályázatot tettek le, a pályázatokban igényelt támogatás összértéke 73,7 millió euró. Ezzel az értékkel Kovászna megye országszinten az első helyen áll. A letett pályázatok értékét tekintve a második helyen Konstanca megye áll 46 millió euróval. A Kovászna megyeiek által letett 84 pályázatból 13 építkezést is magában foglal, ezért ezeket a gyulafehérvári régiós központ szakemberei ellenőrzik és bírálják el. A január végi határidőig a pályázható nyolc alapból ötnél teljesen elfogyott a pénz, csak a P4.1.3-nál (termék-előkészítés és -feldolgozás a gazdaság szintjén az állattenyésztésben), a P4.1.5-nél (állattenyésztő gazdaságok beruházásainak támogatása, nem hegyvidéki zóna) és a P4.1.8-asnál (beruházások támogatása a zöldségek előkészítésében, feldolgozásában és marketingjében, beleértve a burgonyát is) maradt meg pályázható pénz, összesen 184 millió euró. A keretösszeg legnagyobb része a nem hegyvidéki állattenyésztő gazdaságok támogatásánál maradt meg, a kiírásban szereplő 240 millióból több mint 100 millió euróra nem adtak le pályázatot.

A vidékfejlesztési szakemberek információja szerint a megmaradt, mintegy 184 millió eurót azon intézkedésekre osztják vissza, ahol a túljelentkezés miatt nem jutott pénz az összes kifizethetőnek nyilvánított pályázat támogatására. Az újraosztásnál elsőbbséget élvez a fiatal gazdák gépvásárlása (4.1.1-es alösszetevő), ezt követik a zöldségtermesztő gazdaságok beruházásai (üvegházak­ban való termelés, valamint burgonyatermesztési beruházások (4.1.7-es alösszetevő), harmadikként az egyszerű gépvásárlásos pályázatok kifizetése következik (4.1.1-es alösszetevő). Ha marad még pénz, akkor kaphatnak a 4.1.2, 4.1.3, 4.1.5, 4.1.6 és 4.1.8-as alösszetevőkre letett pályázatok is, ebben a sorrendben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1682
szavazógép
2022-05-03: Magazin - :

A magyar zsenialitást ünnepelték Párizsban

Hatalmas sikerrel mutatták be szombat este a párizsi operában Kurtág György A játszma vége című operáját. A mű a milánói Scala és az Opera National de Paris közös előadása, világpremierje 2018. november 15-én volt a Scalában, ahol a közönség nyolcperces tapssal fogadta az akkor 92 (most 96) éves világhírű magyar zeneszerző első és egyetlen operáját.
2022-05-03: Gazdakör - Bokor Gábor:

Covid-támogatás állattenyésztőknek

Románia Hivatalos Közlönyében megjelent az állattenyésztőknek folyósított, úgynevezett Covid-támogatás rendelete. A támogatást a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) folyósítja az állattenyésztő gazdák kérése alapján. A támogatásban szarvasmarha-, sertés- és szárnyastenyésztők részesülhetnek.