Családbarát intézkedésekJavulhat a gyermekvállalási kedv

2022. május 5., csütörtök, Család

A magyar emberek többsége elégedett az elmúlt tizenkét év családbarát politikájával, s egy február végén, március elején végzett felmérés szerint úgy látja: javult a gyermekvállalási kedv Magyarországon. A román parlamentben is a gyermekvállalási kedv növelését célzó jogszabály vár elfogadásra.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) reprezentatív felmérése azt mutatta, az emberek háromnegyede méltányolja a családok érdekeit képviselő intézkedéseket, és ugyanennyien gondolják úgy, hogy a családtámogatások révén javult a gyermekvállalási és házasodási kedv Magyarországon – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A felmérés résztvevői szerint a legfontosabb családbarát intézkedések mindegyike hozzájárul ahhoz, hogy könnyebb legyen gyermeket vállalni és nevelni Magyarországon, szerintük ezt leginkább a babaváró támogatás segíti, de hasonló mértékben fontos és hasznos a családi adókedvezmény, az otthonteremtési támogatások, az ingyenes tankönyv és a gyermekek kedvezményes étkezése. Tízből nyolc válaszadó szerint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a családbarát munkalehetőségek, több bölcsőde, óvoda létesítése, valamint a megnövekedett gyermekgondozási ellátások összege is nagy segítség a gyermekes családoknak.
 

Törvényjavaslat a román parlamentben

A gyermekes családoknak, illetve az eltartottakról gondoskodó személyeknek adókedvezményeket biztosító törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentben március 24-én a Nemzeti Liberális Párt két képviselője – közölte az Agerpres hírügynökség.

A politikusok szerint a gyermekvállalási kedv növelését célzó jogszabály értelmében a szülők minden egyes gyermekük után adókedvezményben részesülnek, és a kedvezmények kiterjednek az egy vagy több eltartott személyről gondoskodó adófizetőkre is.

Közleményükben emlékeztetnek arra, hogy 2021 történelmi mélypontot jelentett a születések számának tekintetében. Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint 2021-ben 180 ezer gyermek született, míg 2020-ban 200 ezer, ami szintén negatív rekordot jelentett az elmúlt évek romániai viszonylatában. A gazdasági válság által sújtott 2011-es esztendőben született még ennyire kevés gyermek, mint tavaly.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1784
szavazógép
2022-05-05: Család - :

Felütötte fejét a bárányhimlő

A temesvári Victor Babeş Járványkórház orvosai szerint a Covid-járvány elleni védekezés feloldásával a megyében robbanásszerűen megnőtt a bárányhimlős (varicella) esetek száma.
2022-05-05: Család - :

Gyermekeink