Felvételit hirdet a drámatagozat

2022. május 6., péntek, Közélet

Újabb kilencedikes színészosztályt indít a következő tanévtől Románia első magyar nyelvű, akkreditált drámatagozata, amely a közelmúltban első díjban részesült az Országos Színészmesterség Tantárgyversenyen. A Fazakas Misi által huszonkét éve alapított drámatagozaton május 19-én, csütörtökön tartják a felvételit, erre május 16-án és 17-én lehet beiratkozni a Plugor Sándor Művészeti Líceum titkárságán. Az utolsó felvételi felkészítőre 14-én, szombaton 15 órakor kerül sor.

Az országos metodológiával összhangban a felvételizni szándékozó diákoknak az iskolájuk titkárságán kell kivenniük a felvételire való beiratkozáshoz szükséges dokumentumot május 11–13. között. A felvételire ezzel az irattal, valamint a diák keresztlevelének és személyazonossági igazolványának másolatával, egy orvosi igazolással, illetve a szülők személyazonossági igazolványának másolatával lehet beiratkozni. Érdeklődni a művészeti líceum titkárságán lehet hétköznapokon 8 és 16 óra között (telefon: 0367 401 019 vagy 0725 523 498).

A felvételire május 19-én, csütörtökön 17 órakor kerül sor a líceum Visky Árpád Drámatermében. A gyakorlati vizsga a következő fejezetekből áll: kötetlen beszélgetés a felvételiző diákkal, olvasás első látásra, egy szabadon választott vers és egy próza (novellarészlet vagy mese) elmondása, ritmikai gyakorlatok, egy ének (műfaji megkötés nélkül), mozgásgyakorlatok, valamint különböző fantáziajátékok.

Május 16-án és 17-én, a beiratkozással párhuzamosan, a felvételire jelentkezőnek fájlküldő szolgáltatás útján (pl. wetransfer) be kell küldenie a liceuldearta@gmail.com elektronikus postai címre az általa mondott/énekelt anyagok videóit a következők szerint: 1 vers (szabadon választott), 1 próza (novellarészlet vagy mese) és 1 ének (műfaji megkötés nélkül). A jelentkezések megfelelő követése és rendszerezése érdekében a videofájlok küldésekor üzenetként a következőt szükséges beírni: felvételi/drámaosztály/a jelentkező neve.

A drámaosztály egy komplex szakmai képzés, amely a szakmai kérdéseken túl magában foglalja a tizenévesek személyiségének fejlesztését. A tagozat szaktantárgyai: színészmesterség, improvizáció, beszédtechnika, művészi beszéd, színpadi mozgás, retorika, társasági tánc, kontakttánc, bábképzés, újságírás, filmművészet, színháztörténet, pályázatírás és színházesztétika. A szaktantárgyakat szakképzett tanárok és színész-pedagógusok tanítják.

A drámaosztályos diákok a képzés által közel kerülnek önmagukhoz, fejlődik a verbális és nonverbális kommunikációjuk, kíváncsiak lesznek társaikra és a világra, felvállalják önmagukat, megnyílnak, levetkőzik gátlásaikat, fejlesztik gondolkodásmódjukat úgy, hogy közben szakmai ismeretekre is szert tesznek. Közelebb kerülnek a művészetek, főként a film- és színházművészet nyelvrendszerének megértéséhez. A drámatagozat rendszeresen szervez ingyenes kirándulásokat, nemzetközi szaktáborokat, valamint Fazakas Misi vezetésével a diákoknak lehetőségük van színházi előadásokban is kipróbálni magukat. A nemzetközi szinten ismert Osonó Színházműhely produkcióiba beválogatott drámás diákok több alkalommal vesznek részt erdélyi, európai és thaiföldi turnékon.

A huszonkét éves hagyománnyal rendelkező drámatagozat több alkalommal is elnyerte a legjobb romániai drámatagozatnak járó minisztériumi díjat mind a csoportos, mind az egyéni országos színészmesterség tantárgyversenyeken. Már hét színészosztály ballagott el, jelenleg két évfolyama van a tagozatnak.

Mivel Románia legerősebb drámatagozatáról van szó, egész Erdélyből várják a jelentkezőket. Azon diákok számára, akik más településről érkeznek, az iskola egy korszerű, 2009-ben átadott bentlakásban biztosít szállást. (nbs)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1506
szavazógép
2022-05-06: Közélet - :

Erdélyi turnén az Osonó

Szilágycseh, Nagykároly, Nagyvárad és Érmihályfalva középiskolás diákjainak mutatta be az Osonó Színházműhely az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című, a fiatalok személyes történeteit feldolgozó előadását május 3–6. között. A turné a #Reaktiv elnevezésű kezdeményezés része, támogatója a Román Nemzeti Kulturális Alap.
2022-05-06: Jegyzet - László Zsuzsa:

Szent György-napi örömök

Csak kicsit bosszantott, amikor – miután kihúztam, hogy látogatóba guruljak ki falura – visszatérve a bejárat előtti parkolóba tíz perc járásra találtam csodával határos módon helyet, hogy letegyem az autót.