KézdivásárhelyCsiha Kálmán nevét veszi fel a Református Kollégium

2022. május 12., csütörtök, Közélet

A legutóbbi soros tanácsülésen a céhes város önkormányzata többek között arról is döntött, hogy a Református Kollégium vegye fel néhai Csiha Kálmán (1929–2007) püspök  nevét.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A név­adást Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke és a Csiha család is támogatja. A nem mindennapos esemény pontos időpontja még nincs leszögezve, de hálaadó istentisztelettel kötik egybe a főtéri református templom, az Iskola utcában lévő óvodaépület és a kollégium udvarán felhúzott tornaterem felújítási, illetve építési munkálatainak befejezésekor, a névadó ünnepségre a kollégium vezetősége a püspök emlékére egy mellszobrot is fel szeretne avatni.

A névadást az iskola vezetősége azzal indokolja, hogy a kollégiumot 27 évvel ezelőtt Erdély hatodik református felekezeti középiskolájaként hívták életre a nagy múltú, de már 1940 előtt felszámolt szászvárosi Kún Kocsárd Református Kollégium helyett. A hatodik erdélyi református felekezeti középiskola helyszíneként Kézdivásárhelyt Csiha Kálmán akkori püspök javaslatára jelölték ki.

A tavalyi érettségi vizsgán – megelőzve a Nagy Mózes Elméleti Líceum eredményeinek átlagát – a Református Kollégium végzősei bizonyultak a legjobbaknak Kézdivásárhelyen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 528
szavazógép
2022-05-12: Közélet - Nagy B. Sándor:

Harag György-életműkiállítás nyílt a színházban

Születésének kilencvenötödik, halálának harmincötödik évfordulója alkalmából Harag György-emlékévet hirdetett 2020-ban a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), mely során könyvbemutatókat, filmvetítéseket, diákszínjátszó fesztivált is szerveztek a neves magyar színházi rendező tiszteletére, a rendezvények mellett pedig egy rangos életmű-kiállítás is létrejött. Ennek házigazdája elsőként a Gyulai Várszínház volt, majd Szatmárnémeti, Marosvásárhely, Kolozsvár, Győr, Budapest, Szabadka és Bukarest voltak a további helyszínek. A vírushelyzet miatt csak most, 2022-ben jutott el Sepsiszentgyörgyre is a tárlat, jó hangulatban, sok érdeklődő jelenlétében kedd délután nyitották meg a Tamási Áron Színház előcsarnokában.
2022-05-13: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
„Az ő szíve megpihent, a miénk vérzik, a halál fájdalmát csak az élők érzik.”
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, nagytata, testvér, após és jó barát, BARTÓ PÉTER szíve életének 55. évében megszűnt dobogni.
Temetése 2022. május 13-án 13 órakor lesz a közös temető ravatalozójából.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Emléke szívünkben örökké élni fog.
A gyászoló család
4325663