Egy átlagember Erdély múltjából

2022. május 16., hétfő, Közélet

Angliai taxis élményeinek megírása után történelmi regénnyel jelentkezett Török Zoltán: a Remete című kötet sepsiszentgyörgyi bemutatójára csütörtök délután került sor a Bod Péter Megyei Könyvtárban.

  • Szekeres Attila és Török Zoltán. Fotó: Albert Levente
    Szekeres Attila és Török Zoltán. Fotó: Albert Levente

Hogy mi késztette egy történelmi regény megírására? Szekeres Attila, lapunk munkatársa kérdésére Török Zoltán elmondta, a középiskolában egy kitűnő történelemtanár oktatta, aki olyannyira megszerettette vele tantárgyát, hogy bár maga nem vált szakmabelivé, de a továbbiakban is nagy érdeklődéssel fordult a történelem felé.

Regényének ötlete abból az érdeklődésből fakadt: hogyan élhetett egy átlagember azokban a nehéz időkben, amikor puszta létéért meg kellett küzdenie a tatárjárások és a sorozatos pestisjárványok közepette, és közben nagy történelmi események zajlottak körülötte. Kitalált hát egy figurát, akinek az életútját hiteles történelmi körülmények közepette írta meg. Bende­gúz története Erdély pusztulásának korában zajlik, amikor II. Rákóczi György szerencsétlen lengyelországi hadjárata után az ország elveszti államiságát, és elindul azon az úton, amely a mai állapothoz vezetett.

A regény egyébként pár esztendeig az asztalfiókban lapult, Török Zoltán ugyanis 2014–2015 folyamán írta, és folytatásos megjelenésre szánta a Corvin Kiadónál (melynek szerkesztőségi tagja), erre azonban nem került sor. Most viszont a kiadó egyben adta ki a regényt, melynek időközben – nagy léptekkel haladva az időben – pár folytatása is megszületett, melyek szintén belekerültek a kötetbe – ismertette a szerző.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1967
szavazógép
2022-05-16: Közélet - Nagy B. Sándor:

Bemutatták a Keserédes című dokumentumfilmet

Az erdélyi cukorrépa-termesztés végnapjait követi nyomon Vargyasi Levente és T. Bányai Péter legújabb, Keserédes című dokumentumfilmje, melynek hivatalos bemutatóját közönségtalálkozóval együtt csütörtök délután tartották a sepsiszentgyörgyi Művész moziban. A filmben látottak és a közönségtalálkozón elhangzottak alapján betekintést nyerhettünk abba a meglehetősen kilátástalan állapotba, melyben harminc évvel a rendszerváltás után vergődnek a kisgazdák és több egykori nagyvállalat is.
2022-05-16: Közélet - :

Háromszéki díjazottak a magyar nyelv ünnepén

A hétvégén Déván zajlott az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ) szervezésében A Magyar Nyelv Napjai hagyományos vándorrendezvény.