Focival a mélyszegénység ellen

2022. május 18., szerda, Nyílttér

A sporttal és ezen belül a labdarúgással – legyen az nagypályás, futsal vagy éppen minifoci – kapcsolatot lehet teremteni, hidat lehet építeni emberek, közösségek között, hiszen mindannyian beszélik valamelyest azt a nyelvet, amelyet ez a labdajáték magáénak vall. Focival a mélyszegénység ellen is lehetne a mottója annak a kezdeményezésnek, amely a tavaly útjára indított Sepsi Prospera keretében a megyeszékhelyi marginalizált városi övezetben (Őrkő, Csíki negyed és Szépmező) élők felzárkóztatását segítené elő.

A Gyulafehérvári Caritas és partnerei – Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, az Eurocenter Amőba Oktatási Központ, a Háromszéki Közösségi Alapítvány, a Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi fiókszervezete, a GAL Sepsi Egyesület és a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség – által életre hívott Sepsi Prospera célja, hogy kétéves futamidő alatt integrált szolgáltatásokat nyújtson a mélyszegénységgel küzdők számára Sepsiszentgyörgyön. A projekt az őrkői romák mellett a Csíki negyedben, illetve Szépmezőn élő rászorulókat célozza meg, és innen került az első három labdarúgócsapat, amely bekapcsolódott a Szent György Kupa-programba.

A küzdelemsorozat ötletgazdája a Háromszéki Közösségi Alapítvány volt, amely mindenekelőtt nem szakmai oldalról próbálja elérni, megszólítani a peremre szorult városi térségben (Zone Urbane Marginalizate – ZUM) élőket, hanem a közösségen, a családon, a gyerekeken és a sporton keresztül kíván segíteni a mélyszegénységből való kitöréshez. A kezdeményezésbe bekapcsolódott a GAL Sepsi és a Máltai Szeretetszolgálat egy-egy munkatársa is, előbbi az őrkői, az Oltmező úti és a Csíki negyedi fiúknak, utóbbi pedig az őrkői gyerekeknek tartott, tart rendszeres fociedzést.

A Szent György Kupa-program nemcsak a labdarúgásról szól, hanem az edzésekre és a meccsekre járó, ezáltal sportoló gyerekek megtanulnak küzdeni, továbbá ráeszmélnek arra, hogy egy cél eléréséért tenni is kell, a siker ára pedig maga a befektetett munka. A focizás a közösséghez tartozás biztonságát jelenti, ezen felül sikerélményt ad és magától értetődően beépül a 14–19 év közötti fiatalok mindennapjaiba.

A labdarúgókupa nyitómozzanatára tavaly augusztusban került sor, amikor is a Csíki negyedi fiúk az őrkői ellenlábasaikat látták vendégül, a találkozó pedig a házigazdák sikerével zárult. Nem annyira az eredmény a lényeg, sokkal inkább a játék élménye, a harmadik félidei ismerkedés, a barátkozás, a közös tapasztalatok kivesézése megbeszélésen és a közös együttlét a fontos. A viadal második fordulóját októberben rendezték meg, ekkor a pályaválasztó Szépmező a Csíki negyed alakulatát fogadta. Ezúttal is a csíkisek bizonyultak jobbnak, akik már két mérkőzésüket is megnyerték. A tél beköszöntével kissé háttérbe szorult a foci, ám ahogy egyre jobban felmelegedett az idő, újra elkezdett pattogni a laszti, és május 3-án ismét megszólalt a mérkőzés kezdetét jelző sípszó, az együttesek pedig most is a sepsiszentgyörgyi Vadász utcai sportteremben találkoztak. Mostanra már négycsapatossá bővült a mezőny, hiszen az Oltmező úton is összeverbuválódott egy lelkes gárda, amely vállalta a Szent György Kupában való indulást. A harmadik forduló házigazdái az Oltmező úti fiúk voltak, akik Szépmező csapatával mérték össze focitudásukat és felkészültségüket. Ötvenpercnyi férfias, de sportszerű küzdelem és mintegy tucatnyi gól után az Oltmező hagyta el győztesként a pályát. A kupasorozat első körének utolsó felvonását valamikor június elején rendezik meg, s ebben a fordulóban az őrkői legények az Oltmező alakulatával szemben veszik fel a kesztyűt.

Ezzel azonban még nem ér véget a program, hiszen az esemény szervezői egy döntőtornát is megálmodtak, amelyet az 1. ligás megyeszékhelyi labdarúgócsapattal, a Sepsi OSK-val közösen rendeznének meg. A június végén vagy július elején sorra kerülő viadalon mindenki játszik mindenkivel, a végén pedig a legtöbb sikert begyűjtő csapat emelheti magasba a Szent György Kupa-győzelemért járó serleget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2286
szavazógép
2022-05-18: Sport - :

Győzött Bardoc és Barót (Labdarúgás, 4. Liga)

A megyei labdarúgó-bajnokság 5. fordulója után már csak két veretlen csapat maradt, a listavezető Bardoc és a második Barót. Az éllovas megnyerte hazai környezetben a Szitabodza elleni rangadót, míg Barót gólgazdag mérkőzésen diadalmaskodott a vendég Kovászna felett. 
2022-05-18: Kultúra - Puskás Attila:

Kulcs a zárhoz (Egykori olvasmányaim)

Henrik Johan Ibsen (1828, Skien – 1906, Oslo) norvég drámaíró többek szerint az akkoriban vitatott modern dráma megteremtője. A Nóra (Babaház) címet viselő drámáját olvastam, de ez elég volt ahhoz, hogy felkeltse a többi műve iránti érdeklődésemet is. A mindenkori színház a házasság és benne a nő, az asszony szerepét állítja, mondhatnánk, „élére”. Ibsen jó művészi érzékkel helyezi a szeretet ünnepének (karácsony) idejére a cselekményt a nő alárendelt szerepének bemutatására (titokban kölcsönpénzt kér férje jogtanácsosától). Ez ugyan kiderül, de „a látszatra adni kell”, mivel a bankigazgató Helmer a feleségét arra kéri, ne adják jelét a megváltozott házassági kapcsolatnak.