Kihívás pálinkafőzőknek

2022. május 25., szerda, Közélet

Idén második alkalommal kerül sor a tavaly indított Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyre. A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE) által szervezett eseményre Csíkszeredában lesz, a megmérettetést vállaló pálinkafőzők személyesen június 7-e déli tizenkét óráig nevezhetik párlat- és pálinkamintáikat, a postán küldött mintáknak június 10-ig kell beérkezniük a szervezőkhöz. A díjakat július elsején adják át.

  • Fotó: Octopus
    Fotó: Octopus

Tavaly 1082 mintát neveztek a versenyre, idén is legalább ezerre számítanak – mondta el érdeklődésünkre Becze István SZGE-elnök. „Bízunk benne, hogy egyre komolyabb lesz a felhozatal, egyre jobb mintákat küldenek be. Ugyanakkor a bírálói gárda is erősödik, így újabb számottevő megmérettetésre lehet számítani” – tette hozzá.

Tavalyhoz képest néhány újdonságot is bevezettek, például könnyítették a minták adatainak nevezési lapra való felvezetését. Szigorítás is van: csak üvegben beküldött mintákat bírálnak, a műanyag palackokat kizárják a versenyből.

A legnagyobb újdonság, hogy a nevezés és díjátadás közötti időszakban intenzív párlat- és pálinkafőző kurzust is szervez az SZGE, együttműködve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE). A tanfolyamot elvégzők a MATE által kiállított – de nem akkreditált – elismerő oklevelet vehetnek át.

Az Ákovita első kiadásán jól szerepeltek a háromszéki bérfőzdék és főzetők is. A csomakőrösi Jeszenovics Albert szilva- és almapárlattal nevezett, mindkét pálinkája bronz minősítést kapott. „Úgy érzem, nagyon magas színvonalú volt a tavalyi pálinkaverseny. Megkóstoltam arany és ezüst minősítésű pálinkákat is, igazán kiválóak voltak, a zsűri jól rangsorolt” – mondta el érdeklődésünkre.

Jeszenovics idén is indul az Ákovita versenyen, most is egy szilva- és egy almapálinka mintával nevez. A főzést bérfőzdében, Kovásznán és Gelencén végezte. A szilvát Foksányból vásárolta, az alma Magyarországról származik. Költséges az alapanyag beszerzése, de jó pálinkához jó gyümölcs kell – húzta alá. Azt is elmondta, nagyra értékeli az almapálinkákat. Ő egyetlen fajtából, jonatánból főzi. Az itthon termett alma nem igazán felel meg a pálinkafőzéshez, túlságosan savas. A Magyarországon termett jonatán sokkal édesebb, lédúsabb, selymesebb, zamatosabb ízvilágú – értékelte Jeszenovics a gyümölcsöt.

Az érdekelt párlat- és pálinkafőzők az akovita.ro web­oldalon tájékozódhatnak a verseny követelményeiről, a mintaleadás részleteiről. Ugyanott az intenzív párlat- és pálinkafőző kurzusról is megtalálhatók információk (akovita.ro/tanfolyam).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2022-05-25: Közélet - Hecser László:

Maguk varrta ruhában parádéztak a baróti diáklányok

A Baróti Szabó Dávid Középiskola textilipari szakiskolásai saját készítésű ruháikból divatbemutatót tartottak hétvégén. Az esemény sokat jelent a diáklányoknak, hiszen ez az igazi alkalom, hogy szüleiknek és tanáraiknak megmutathassák tehetségüket, ügyességüket.
2022-05-25: Közélet - :

Ezüstérem Jászvásáron

Május 20–22. között tartották meg Jászvásáron a 24. alkalommal megszervezett Adolf Haimovici Alkalmazott Matematika Tantárgyverseny országos szakaszát száz IX–XII. osztályos tanuló és harminc kísérő tanár részvételével.