Arborétumok és botanikus kertek

2022. május 26., csütörtök, Család

Európa nyolcszáz botanikus kertje azzal együtt, hogy „szép” és pihentető kikapcsolódási hely, gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi szempontból is jelentős szerepet tölt be.

A botanikus kertek turisztikai attrakcióként is jelentős tényezővé váltak, népszerűségük pedig világszinten is egyre növekszik – hangsúlyozta az európai botanikus kertek budapesti, kilencedik kongresszusának május 16-i nyitórendezvényén Vince Zsigmond, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének (MABOSZ) elnöke, a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert vezetője.

Hozzátette: Európában 800 botanikus kert működik, Magyarországon pedig mintegy félszáz tagja van a MABOSZ-nak, az esemény házigazdájának. A kongresszuson idén 28 országból több mint 170 szakember volt jelen szerte Európából és a tengeren túlról is.

Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatója azt hangsúlyozta, hogy az arborétumok tevékenységi köre napjainkban túlmutat a klasszikus botanikus kerti feladatokon: a tudományos munkán, a veszélyeztetett fajok védelmén, az oktatási-környezeti nevelési feladatokon és a közönségprogramok lebonyolításán túl a kor kihívásaival is foglalkozniuk kell. Kevesen tudják, de a botanikus kertek egyfajta szabadföldi laboratóriumként is működnek, ahol jól követhető az, hogy mely növényeknek van jövője, és melyek azok, amelyek egyre inkább veszélyeztetett helyzetbe kerülnek például a klímaváltozás miatt.

Paul Smith, a Botanic Gardens Conservation International főtitkára arról beszélt, hogy az emberek általában csak „szép helyként” tekintenek a botanikus kertekre, pedig gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi szempontból is jelentős szerepet töltenek be. Az összes ismert növényfaj 30 százaléka megtalálható ezekben a kertekben.

Vince Zsigmond arról is beszámolt, hogy a Magyar Posta az esemény alkalmából bélyeget bocsátott ki az újonnan induló, arborétumokat és botanikus kerteket ábrázoló bélyegsorozat első négy bélyegével együtt. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1823
szavazógép
2022-05-26: Család - :

Helyzetkép a veszteségekről

Tanulási veszteséget, mentális problémákat észlelnek a tanárok sok diákjuknál, 2020 és 2022 között öt-tízszeresére nőtt az olyan családon belüli összetűzések száma, amelyek gyakran vagy mindig fizikai erőszakkal végződnek – derül ki a World Vision Románia Alapítvány felméréséből, amelyet a veszélyeztetett helyzetű gyermekek világjárvány alatti oktatásáról és életéről készítettek.
2022-05-26: Család - :

Gyermekeink