Báró Szentkereszty Stephanie-emléknap Kézdivásárhelyen

2022. május 27., péntek, Közélet

Több intézmény létrehozójaként, a szegények jótevőjeként ismert Szentkereszty Stephanie bárőnőre (1842–1906) emlékeztek tegnap a kézdivásárhelyi Közösségi Szolgáltatási Központban lévő kis kápolnában, ahova a szociális intézmények lakói és a támogatók is hivatalosak voltak.

  • A megemlékezésen a bárónő leszármazottjai is jelen voltak. A szerző felvétele
    A megemlékezésen a bárónő leszármazottjai is jelen voltak. A szerző felvétele

A Háromszék nagyasszonyaként is ismert bárónőre való emlékezést a halála évfordulójára időzítik minden évben, az idei, szentmisével egybekötött, meghitt hangulatú esemény sem zajlott másként, a szertartást Olasz Béla, a kantai Szentháromság-templom segédlelkésze tartotta Fórika Balázs közreműködésével.

A plébános elmondta: idén a bárónő halálának az évfordulója egybeesett Urunk menybemenetelének napjával. „Milyen érdekes, hogy éppen a mai napon emlékezünk Szentkereszty Stephanie bárónőre is, aki annak idején megérezve és megértve Isten akaratát, a hívó szavát, ilyen lelki gazdagsággal árvaházat alapított, felkarolta azokat, akik hiányt szenvednek, akik a társadalom peremére szorultak, akik jobban megérdemlik és megértik a szeretetet, a közelséget” – mondotta a szentmise elején a segédlelkész, aki prédikációját is a mindenkori jótevők köré építette fel.

„Az Úrjézus által alapított közösségnek egyik ismertetőjegye – ma, a 21. században is –, hogy miként viszonyul azon emberekhez, akik valamilyen hátrányos helyzetben vannak, legyen az testi vagy szellemi fogyatékosság. Az évszázadok során mindig volt olyan, aki Isten szavát és akaratát meghallva, újra és újra szívügyének tekintette, hogy a nehéz sorsúakat egybegyűjtse, emberhez méltó létfeltételt biztosítson számukra. Erre jó példa Báró Szentkereszty Stephanie is, aki annak idején megálmodta ezt az árvaházat, és azon túl, hogy az emberszeretet vezérelte, kápolnát is építtetett, mert tudta, hogy mindannyian egy istennek vagyunk a gyermekei, és egymásnak testvérei” – hangzott el a prédikáció során.

A szentmise végén Bálint Olga, az intézmény vezetője is megosztotta gondolatait: „Nagy férfiak, erős honszerető magyarok tudtak csak létesíteni hasonló, örökéletű intézményeket. De ő, a szeretet diadalmas eszméjével teremti meg Kézdivásárhelynek négy büszkeségét, a Háromszék megyei Erzsébet Árvaleánynevelő Intézetet – a mi intézményünket, a munkaképtelen szegények Stefánia Menedékházát, a Rudolf Kórházat és a kézdivásárhelyi Oltáregyesületet. Szentkereszty bárónő által alapított intézményünk a csodával határos módon, a történelem viharait túlélve, megálmodója misszióját folyamatosan követve jövőben 150 éves. Azt gondolom, kevés intézmény büszkélkedhet ilyen múlttal és jelennel” – mondotta az intézmény vezetője, akinek a beszédét követően szokás szerint a jelenlévők elénekelték a Bojtorján együttes Összetartozunk dalát, majd az emlékezés koszorúit helyezték el az alapító mellszobra előtt. Koszorúzott a Szentkereszty Stephanie Alapítvány, Sztakics István, Kovászna Megye Tanácsának jegyzője, dr. Szilveszter Szabolcs alpolgármester és Tóth Csilla, a városháza főjegyzője, illetve a Szentkereszty család leszármazottjai. A rendezvényen a bárónő testvére, Szentkereszty Zsigmond részéről a zágoni Veres Judit Mária, Bokor Temesi Emma, János Márta, Veres Katalin és Kovács Márta Mária dédunokák, illetve ükunokák voltak jelen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1774
szavazógép
2022-05-27: Közélet - Nagy B. Sándor:

Új igazgatóval egy új bemutató küszöbén (Háromszék Táncegyüttes)

Rendhagyó új előadás bemutatójára készül a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes. Az új produkciót ismertető sajtótájékoztatón egy rendkívül sikeres nagyváradi szereplésükről is beszámolt Ivácson László művészeti vezető, és Virág Endre, a társulat új igazgatója is megosztotta gondolatait.
2022-05-27: Kiscimbora - :

Szőcs Margit: Nagymama meséje

Tegnap Boldizsár újabb időküszöböt lépett át: hétéves lett. Türelmetlenül keringett a lakásban, folyton a faliórán legeltette a szemét.