Sepsiszentgyörgy, a könyv otthona

2022. május 30., hétfő, Máról holnapra
Mózes László

Megéri? – kérdezte egy kisdiák a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál egyik rendezvényén, miután ifjúsági regényeiről beszélt Mészöly Ágnes. Az önmagát bátortalanul pályakezdő írónak valló, cseperedő gyermek nyilvánvalóan nem az írás anyagi vonzatára volt kíváncsi, hanem végighallgatta a szerző vallomását, és abból kiérezhette, bizony, emberpróbáló foglalatosságra adná a fejét, így egyelőre saját kérdéseire keresett választ, megerősítést. Hiszen zsenge, még csak próbálkozó szerzőnk – hasonlóan a befutottakhoz – el-elbizonytalanodik, és e kételkedés már a gondolkodó, kultúrát teremtő ember örök sajátossága.

Aki pedig ennek az ellenkezőjét állítja és a magabiztosságot valamiféle meghatározó alkotói attitűdként határozza meg, az egyszerűen nem mond igazat. Megéri-e tehát a gyötrődés, érdemes-e új, sajátos világokat teremteni? Az irodalom e különleges, teremtő erejéről maga Mészöly Ágnes is beszélt, ám ennél lényegesebb a kérdésre adott válasza. Igen, határozottan megéri – hangzott a bátorítása, s innentől már csak írópalántánkon múlik, hogy ő maga meghívottként beszélhet-e saját regényéről egy valamikori könyvvásáron.

Bátorító a mostani, remekbe szabott, SepsiBook névre keresztelt, szemünk láttára születő könyvvásár, kortárs irodalmi fesztivál sikere is. Bátorítja az elbizonytalanodókat, hogy igen, mégiscsak olyan a minőségi, értéket hordozó könyv, mint a levegő és a só, de bátorítja a szerzőket is, hogy érdemes eljönniük egy-egy új helyszínre, mert kíváncsiak rájuk, könyveikre és gondolataikra.

A SepsiBook legnagyobb nyertesei talán maguk a gyermekek, azok a kisebb és nagyobb diákok, akik tanító nénijeikkel, tanáraikkal kilátogattak a könyvvásárra, s találkozhattak magával az íróval is, akinek könyvére olykor heteket, hónapokat kell várniuk a könyvtárban. Ha tehették és szerencsésebbek voltak, kevéske zsebpénzükből most akár meg is vehették az áhított művet. Láthatták, hogy a történeteket nem elérhetetlenek és megismerhetetlenek írják, hanem hozzájuk hasonló emberek, akik ráéreznek világukra, gondolataikra, álmaikra. Olyanok, akik bátorítani is tudnak, nem csak könyvet írni.

Sepsiszentgyörgy egy újabb értékes rendezvénnyel gyarapodott, melyet feltétlenül érdemes továbbvinni, alakítani, szépíteni. Hiszen nem csupán arról szól ez a néhány emlékezetes nap, hogy azok, akik megtehették, újabb kötetekkel gyarapíthatták könyvespolcukat, hanem főként arról, hogy mindazok, akik erre nyitottnak mutatkoztak, újabb gondolatokkal gyarapíthatták elméjüket. Nem csak a találkozások, a szavak, a szerzők és a könyvek ünnepe tehát a SepsiBook, hanem a gondolatok ünnepe is, s bizony, örvendezhetett, aki írókat, világot teremtőket hallgathatott.

Idézve tehát bizonytalankodó írópalántánkat, feltehető végül a kérdés: megéri mindez? Megéri Sepsiszentgyörgyön kultúrában – könyvben, irodalomban, zenében, filmben, képzőművészetben és színházban – gondolkodni? Megéri otthont teremteni a könyvnek is? Határozott a válasz: igen, megéri. Megerősítést nyert ez az elmúlt hétvégén is, miként bebizonyosodik minden más, szellemet s lelket egyaránt pallérozó rendezvényen, újra és újra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1433
szavazógép
2022-05-30: Közélet - Szekeres Attila:

Könyvünnep Székelyföld kulturális fővárosában

Régen rászolgált Sepsiszentgyörgy a Székelyföld kulturális fővárosa megnevezésre, és most tovább erősítette azt.
2022-05-30: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Sorsokat változtatnak meg az örökbefogadók

A Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság és a Pro Adopt Egyesület meghívására péntek délután ismét a Benedek-mezőn találkoztak azok a családok, melyek gyermekeket fogadtak örökbe. Az eseménynek immár több mint egy évtizedes hagyománya van Háromszéken, célja, hogy népszerűsítse az örökbefogadást, és biztosítsa az ismerkedés, a találkozás lehetőségét az érintett családok számára.