Csíksomlyói búcsúA Perkőről indultak a szentföldi lovas zarándokok

2022. június 3., péntek, Közélet

Ötödik alkalommal viszik el az otthon maradó közösségek fohászait a csíksomlyói nyeregbe a Hargita, Kovászna és Maros megyei lovas zarándokok. Az előző évek hagyományait követve idén 210 lovas zarándokol el Csíksomlyóra. A lovas zarándoklat célja – a szalagokra írt imaüzenetek eljuttatásán túl, amelyek nagy része ebben az esztendőben a béke fontosságára hívja fel a figyelmet, szorgalmazva az ukrajnai háború mielőbbi befejezését – a lovas hagyományok ápolása és a nemzeti összetartozás erősítése.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Kovászna Megye Tanácsa és a székelyföldi lovas közösség összefogásával idén is lovas zarándokok viszik el a Kovászna megyei települések imaszándékait
a csíksomlyói pünkösdi búcsúra.

Tegnap délelőtt a kézdiszentléleki Perkőről második alkalommal indult Pál Olivér, a Kézdiszéki Huszár Hagyományőrző Egyesület parancsnoka vezetésével tíz lovas Csíksomlyóra. Az egybegyűlteket házigazdaként Balogh Tibor, Kézdiszentlélek polgármestere köszöntötte. A perkői kis kápolna kőszínpada előtt a lovas zarándoklat fakeresztjére Kézdiszentlélek, Kézdiszentkereszt, Esztelnek, Kézdialmás, Lemhény, Gelence, Zabola, Kommandó, Kovászna, Zágon, Barátos, Dálnok, Szentkatolna, Torja és Kézdivásárhely polgármestere, illetve alpolgármestere tűzte fel a kézdi-orbaiszéki magyarok imaszalagjait. Utolsóként Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke tűzte fel a hímzett imaszalagot.

A megyevezető úgy értékelte: Erdélyben Csíksomlyó után a Perkő a legszebb és legnagyobb zarándokhely. Hősi és szent hely a Perkő teteje is, akárcsak Székelyföld minden szeglete, ahonnan a csíksomlyói búcsú előtt néhány nappal lovas zarándokok kelnek útra. Mint közölte, Alsó-Háromszékről az Olt menti települések fohászait vivő lovas zarándokok is a tegnap reggel indultak el Illyefalva központjából, ők Sepsiszentgyörgyön át Sepsibükszád felé haladva veszik át a települések üzeneteit. „Nekünk, székelyeknek egyrészt az Istenbe vetett hitre, másrészt pedig a saját erőnkbe és a saját munkánkba vetett hitre kell alapoznunk a jövőnket. Ez a mai nap is ennek legyen a jelképe, ennek legyen az üzenete” – mondotta többek között Tamás Sándor.

A Perkőről induló lovasok Pál Ferenc, az egyházközség római katolikus plébánosa áldásával kísérve viszik el közösségünk fohászait a székelyek szakrális helyére. Az ünnepség a magyar és a székely himnusz közös eléneklésével ért véget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1234
szavazógép
2022-06-03: Közélet - Fekete Réka:

Iskolanap a Művészetiben (Plugor Sándor még mindig közöttünk)

Meghosszabbított gyermeknapként harangozta be a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum a június 2-ára szervezett iskolanapot. Reggeliben futóversenyt tartottak az elemi osztályosok számára, a kisdiákok vakációs hangulatú rajzokat festettek az aszfaltra, az iskolavásárban a diákok saját kézműves termékeiket, sütit, üdítőt kínáltak, a jó hangulatról az iskola Makkai József vezette rézfúvósai gondoskodtak.
2022-06-03: Máról holnapra - Mózes László:

Pünkösd, a béke és a jóság ünnepe

Megszokott, békésnek és kiszámíthatónak gondolt világunk egyik napról a másikra megváltozhat, egyaránt bizonyítja ezt a kétéves járványidőszak, illetve a száz napja dúló orosz–ukrán háború. Ilyenkor nemcsak a biztonság és a béke értékelődik fel, hanem mindazok a pillanatok, ünnepek, melyek tartalmat, méltóságot kölcsönöznek életünknek.