Elütöttek egy medvét Maksa mellett

2022. június 20., hétfő, Közélet

Telefonon jelentették a megyei környezetvédelmi őrség munkatársainak csütörtökön, hogy a 11-es országúton Maksa térségében medvetetemre bukkantak. Az intézmény képviselői mellett a helyszínre kiszállt a környezetvédelmi ügynökség és a helyi önkormányzat küldötte is, valamint egy állatorvos, akik megállapították, hogy a nagyvadat gépjármű gázolta el. A környezetvédelmi őrség rendelkezése szerint a tetemet elszállították és elhamvasztják egy erre szakosodott egységben.

A csütörtök hajnalban a DN11-es országúton történt autós baleset következtében elpusztult egy medve, az ütközés Maksa és Dálnok között, a helybéliek által Dálnoki-füzesnek ismert részen történt. Éjfél után értesítették az eseményről – mondta el érdeklődésünkre Selariu Gyula, a környéken vadgazdálkodást folytató Vad Természet Sporthorgász és Vadászegyesület vezetője. Beszámolója szerint az áldozat kemény testalkatú, nagy medve volt. A hivatalos eljárás szerint krematóriumba szállították a tetemet, a Lemhényben működő egységnél mérték le, a mérleg 180 kilogrammot mutatott. Az égetés számlája 1285 lej, ezt a maksai polgármesteri hivatalnak kell kifizetnie – részletezte Selariu.

A vadásztól megtudtuk, területükön több medvét tartanak nyilván, de ezek nagyrészt kisebb állatok. Ennek ellenére okoznak károkat, nemrég például egy mezőgazdasági területen az öntözőberendezést tették tönkre, mindezt játékból, szó szerint szórakoztak a vízzel – tudtuk meg. Olyan károk nem voltak, melyek kilövési engedély igénylését alapozták volna meg. Az is igaz, nagyon nehéz elérni, hogy egy igazán veszélyes medvére kilövési engedélyt adjon az illetékes hatóság – fűzte hozzá Selariu. Arról is kérdeztük, milyen jármű okozta a balesetet, milyen károkat okozott a medvével való ütközés, de erről nem tudott részleteket.

Bokor Gábor–Demeter Virág Katalin

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2022-06-20: Közélet - Miska Brigitta:

A sport rendszert mutat a gyermekek életében

Sepsiszentgyörgy hátrányos helyzetű negyedeiben élő fiatalok pénteken a Sepsi OSK sportbázisán mérhették össze labdarúgótudásukat az első alkalommal megrendezett Szent György Kupa minifutball-bajnokságon. Számukra a sport nemcsak mozgást jelent, hanem közösségi élményt is, amely akár a jövőjüket is meghatározhatja.
2022-06-20: Közélet - Fekete Réka:

Betöltik az üres állásokat (Megyei kórház)

Egyik versenyvizsga a másikat éri a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban. A járvány alatt ideiglenesen alkalmazottak egy része korábban, mások májusban vizsgáztak, a most meghirdetett állások esetében még tart az iratkozás.