Tisztújítás a baróti RMDSZ-nél

2022. június 22., szerda, Közélet

Az RMDSZ baróti szervezetének tagsága elnöknek választotta a teendőket másfél éve ideiglenesen ellátó Gál Károly parlamenti képviselőt. Újdonság, hogy a választmányt kibővítették, azon belül pedig javaslattevő és programkidolgozó céllal szakcsoportokat hoztak létre.

Az elvesztett helyhatósági választások után Lázár-Kiss Barna András volt polgármester lemondott a városi szervezet vezetéséről, helyette bízták meg a feladattal Gál Károlyt. A tisztújítást és az RMDSZ sorainak rendezését korábban szerették volna megoldani, de a koronavírus-járvány miatt erre nem kerülhetett sor. A kinevezett elnök visszatekintve az elmúlt bő másfél évre úgy fogalmazott, a lehetőségekhez képest ez az időszak is eredményes volt: járvány idején lakhelyelhagyási igazolásokat készítettek, támogatták a családorvosok munkáját, részt vettek az oltáskampány népszerűsítésében, csapatuk csatlakozott a városháza által szervezett szemétszedési akcióhoz, ott voltak a város által rendezett megemlékezéseken és ünnepeken. Örvend annak, hogy az alpolgármestert Szakács László személyében az RMDSZ adja, a tanácsba jutottak munkájával elégedett. Az elnök fontosnak nevezte, hogy jó munkakapcsolatot sikerült kialakítaniuk Benedek-Huszár János polgármesterrel, így közösen tehetnek a városfejlesztés érdekében.

A következő időszakban a helyhatósági választásokra készülnek csapatot alkotni – ezért is bővítették a választmányt. A harmincöt tagból nyolcan tisztségben levő tanácstagok, ehhez adódik a megyei tanácstag Váncza Tibor és Gál Károly mint a térség parlamenti képviselője. A nőszövetségnek négy, a fiataloknak három helye van, a fennmaradó tizennyolc helyre pedig huszonhárman pályáztak. A megválasztottakból végzettségüknek megfelelően szakbizottságokat hoztak létre – mezőgazdasági, gazdasági, egészségügyi, tanügyi, kulturális és sportbizottságot. A testületek legalább félévente üléseznek és jelentésekben fogalmaznak meg a tanácstagok számára javaslatokat, ha pedig úgy látják szükségesnek, akár tanácshatározat-tervezetet is előkészíthetnek. „Azért tartottuk fontosnak a választmány kibővítését, mert szerettük volna bevonzani azokat az embereket, akik készek – akár csak szakmai tapasztalatukat használva, a háttérből tanácsokat adva – segíteni az RMDSZ munkáját. Örvendek, hogy ilyen szép számban találtunk ilyen embereket” – nyilatkozta Gál Károly.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1294
szavazógép
2022-06-22: Közélet - Fekete Réka:

Minden nap egy hadjárat (Beszélgetés dr. Márton Ildikó Antónia családorvossal)

Gyermekként kacérkodott a rajzolással, festéssel, ötödik osztálytól leigazolt szertornász volt, sokáig edzőnek készült, mégis az orvosi hivatás mellett döntött. Negyvenkét évnyi szolgálat után dr. Márton Ildikó Antónia június elsejétől átadta sepsiszentgyörgyi családorvosi praxisát egy fiatal brassói orvosnőnek. Amatőr fotósként, természetjáróként ellenben legfeljebb csak annyi változik az életében, hogy ezentúl több időt tud szentelni eme két hobbijának.  A napi rendelést abbahagyó orvossal a rendszerbeli változásokról, a családorvosi rendelők átadásának általános jelenségként észlelt nehézségeiről, a krónikus orvoshiányról beszélgettünk.
2022-06-22: Jegyzet - Váry O. Péter:

A legjobb barát 2.

Ha az ember épp nem járja a várost, hát nem sokat lát, következésképp nincs, ami billentyűpötyögtetésre késztesse. A penzum azonban penzum, az újságoldal betűkért kiált, s ha beköszönt az uborkaszezon, a főszerkesztő az átlagosnál is nyűgösebbé válik. No, de sebaj, ilyenkor üzen a város valamelyik barát képében, aki valami olyasmibe botlott, ami szerinte feltétlen tollhegyre kívánkoznék. Most éppen Karesz.