Daganatos betegségből kigyógyultakÉletbiztosítást is köthetnek

2022. június 23., csütörtök, Család

Döntő házként megszavazták a képviselők azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi az onkológiai betegségből kigyógyultak számára, hogy megkülönböztetés nélkül férjenek hozzá a különböző pénzügyi szolgáltatásokhoz, banki hitelekhez és életbiztosításokhoz. 

  • Fotó: daganatok.hu
    Fotó: daganatok.hu

Mindez abban az esetben érvényes, ha a kezelés befejezése óta eltelt hét év, illetve öt év, amennyiben a diagnózist 18 éves kor előtt állították fel – tájékoztatott közlemé­nyében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.

A közlemény szerint a daganatos betegség túlélőit megkülönböztették, kérésüket elutasították, amikor életbiztosítási szerződést akartak kötni, mert a biztosító kockázatértékelés céljából kérhette a betegséget igazoló dokumentumokat akkor is, ha már hosszabb ideje kigyógyultak a betegségből. Ugyanez a megkülönböztetés állt fenn bankhitel igénylése esetén is. „A ma megszavazott törvénytervezet célja ezt a diszkriminációt és megkülönböztetést eltörölni, és védeni a betegségből kigyógyultak jogait” – olvasható a június 15-én keltezett dokumentumban.

A törvénytervezet egyik kezdeményezője Kovács Irénke Szilágy megyei szenátor, aki szerint a rák egy iszonyú betegség, de a diagnózis nem jelenti azt, hogy mindennek vége. „A modern terápiáknak köszönhetően számtalan ember túlélte a betegséget, és évtizedekig él normális életet. Nekünk, törvényhozóknak, nemcsak az a feladatunk, hogy megváltoztassuk a betegségről alkotott közfelfogást, hanem az is, hogy olyan törvényeket kezdeményezzünk, amelyek megszüntetik a rák túlélőinek megbélyegzését. Szükség van rákmegelőzési kampányokra, valamint olyan törvényekre, amelyek kötelezővé teszik a szűrővizsgálatokat és a korai felismerést, hogy általuk javítani lehessen azoknak a személyeknek az életkilátásait, akik szembesülnek a betegséggel” – mondta Kovács Irénke.

A jogszabálytervezet az államelnöki kihirdetés és a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után két hónappal lép hatályba. (Agerpres) 

Hozzászólások
Szavazás
Ön hol tervezi idei nyaralását?
eredmények
szavazatok száma 659
szavazógép
2022-06-23: Család - :

Fogyasztói szokások

A fogyasztók már nemcsak az árak alapján választanak élelmiszert Magyarországon, 36 százalékuk a környezeti hatásokat is figyelembe veszi, ellenben a húsfogyasztás alig veszít népszerűségéből.
2022-06-23: Magazin - :

Linotip Centru Independent Coregrafic: HUMANS | BODIES | IMAGES (FLOW4 Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál)

A táncra úgy gondolunk, mint valami absztrakt mozgásformára, amely képes gondolatokat és érzelmeket közvetíteni. Ebben az értelemben nem beszélhetünk táncról anélkül, hogy ne gondolnánk a testre. Az esztétikájára és a kidolgozottságára. Mit jelent ez a kidolgozottság? Évekig tartó intenzív edzés, hatalmas áldozatok és gyakran elviselhetetlen mennyiségű bodyshaming. A táncos testének esztétikája nagyban meghatározza, hogyan értékeljük őket, hogyan látjuk őket előadóként. Mi az ára ennek, és mit jelent előadni?