Válsághelyzetet hirdettek Olaszországban

2022. június 23., csütörtök, Világfigyelő

Olaszországban elsőként a középső térségben található Emilia-Romagna tartomány nyilvánított válsághelyzetet a rendkívüli aszály miatt, miközben tegnap újabb hőhullám érte el az országot, 40 Celsius-fok feletti hőmérséklettel. Milánó érseke az esőért tart imádságot.

  • A Pó folyó majdnem kiszáradt medre Torinóban a Michelotti-gát közelében.  Forrás: MTI / EPA / Alessandro Di Marco
    A Pó folyó majdnem kiszáradt medre Torinóban a Michelotti-gát közelében. Forrás: MTI / EPA / Alessandro Di Marco

Olaszország több részén tegnaptól meteorológiai riasztást léptettek életbe, egyelőre a legalacsonyabb, sárga fokozatút.

A mostani a harmadik hőhullám a nyár kezdete óta: a mitológiai Kharónról, a túlvilági ladikosról nevezték el. Az előrejelzések szerint az olasz csizma sarkában, Puglia tartományban és Szardínián 43 Celsius-fok feletti hőmérsékletet várnak, valamint Firenze és Bologna városában is. Rómában a legmagasabb hőmérséklet „csak” 37 fok lesz a következő napokban.

Az országos meteorológiai szolgálat közleménye szerint ritkaságnak számít, hogy az utóbbi több mint két hétben a hőmérő higanyszála nem ereszkedett egyszer sem 35 fok alá, és a hőség a következő tizenöt napban sem enyhül.

A Mont Blanc-hegység olasz oldalán kedden több mint tíz fokot mértek, miközben három évvel ezelőtt ugyanezen a napon hat fokot.

A nagyvárosokban az energiafogyasztás maximális szintet ért el, Milánóban és Torinóban többször volt áramszünet.

A helyzetet súlyosbítja, hogy év eleje óta alig esik csapadék. A Pó folyó vízszintje hetven éve nem volt ennyire alacsony. November óta nem esett az évszaknak megfelelő csapadékmennyiség a Pó vízgyűjtő medencéjében.

A legnagyobb olasz folyótól érintett Lombardia tartományban elfogyott a mezőgazdasági vízkészlet – közölte az energiaszolgáltató Enel, mely szerint hárommilliárd köbméter vízmennyiség hiányzik. Felmerült a Maggiore-tó vizének a felhasználása, de a tó vízszintje az utóbbi három nap alatt egy métert süllyedt. A Coldiretti termelői szövetség szerint a mezőgazdasági termőterület negyven százaléka „szenved” az aszálytól. A melegben a tejtermelés harminc százalékkal visszaesett.

A milánói érsek, Mario Delpini szombaton az egyházmegye három templomában vezet imát az esőért.

Piemont régió százhetven önkormányzata rendelt el vízkorlátozást, arra szólítva fel a lakosságot, hogy „tudatosan” takarékoskodjon.

Az agrárrégiónak számító Emilia Romagna elsőként hirdetett vészhelyzetet, melyhez tegnaptól a főváros Róma körüli Lazio tartomány is csatlakozott. Első lépésben ez a magánkertek öntözésének, a medencék feltöltésének, a kocsimosásnak a tiltását jelenti. A régió elnöke, Nicola Zingaretti kizárta az ivóvíz korlátozását.

Utoljára 2017 nyarán történt meg, hogy Rómában az utcai kutakat is elzárták a vízhiány miatt. A fővárosban év eleje óta 137 milliméter csapadék esett az utóbbi tizenhat év ugyanazon időszakába átlagban mért 357-hez képest.

Hozzászólások
Szavazás
Ön hol tervezi idei nyaralását?
eredmények
szavazatok száma 659
szavazógép
2022-06-23: Világfigyelő - :

Patthelyzet Franciaországban

Emmanuel Macron francia államfő folytatta tegnap a konzultációkat a parlamenti pártok vezetőivel a nemzetgyűlési választások eredménye miatt kialakult politikai patthelyzet feloldására. Az elnök által előző nap fogadott pártvezetők többsége visszautasította egy nemzeti egységkormány lehetőségét.
2022-06-23: Közélet - Nagy B. Sándor:

Egyre súlyosabb medvegondok Árkoson

A legkényelmetlenebb, legijesztőbb helyzeteket is megszokja az ember, ha kénytelen hosszú távon együtt élni ezekkel. Így voltunk a koronavírussal, vagyunk az ukrajnai háborúval, és ez történik a székelyföldi medveüggyel is: tudjuk, hogy gond van, de ha nem érint közvetlenül bennünket, már nem foglalkozunk vele, a félelmet, a felháborodást felváltja a közöny. Árkosra például szinte naponta bejár a medve, hol itt, hol ott látják, pusztítja az állatállományt, de ez az érintetteken kívül már senkit sem érdekel igazán, reménykedünk, hogy nem fog emberre támadni. Az egyik árkosi boltban hallottuk, hogy nagyon is komoly a helyzet medveügyben, és azonnal megkerestük a polgármestert.