Mi, hol, mikor?

2022. június 29., szerda, Mi, hol, mikor?

FLOW4 Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál

Idén negyedik alkalommal rendezik meg a régió egyik legkiemelkedőbb kortárstánc-fesztiválját Sepsiszentgyörgyön; a június 27-én kezdődött rendezvény július 3-án zárul.Jegyek kaphatók a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában és a biletmaster.ro oldalon. A teljes értékű jegy ára 35 lej, a kedvezményes diák-, illetve nyugdíjasjegy 20 lej.

  • Ma este a FLOW fesztivál műsorán: The Others (Anton Lachky Társulat)
    Ma este a FLOW fesztivál műsorán: The Others (Anton Lachky Társulat)

A program: ma 19 órától The Others – Anton Lachky Társulat a Háromszék Táncstúdióban; 30-án 19 órától Island (Sziget) – Góbi Társulat a Háromszék Táncstúdióban; július 1-jén 19 órától Tofu P. Potter – Fehér Ferenc a Háromszék Táncstúdióban; július 2-án 19 órától Humans – Bodies – Images – Ioana Marchidan a Háromszék Tánc­stúdióban; július 3-án 19 órától Traces (Nyomok) – Wim Vandekeybus (Ultima Vez) a nagyteremben.

Az előadások után közönségtalálkozókra, nyílt beszélgetésekre kerül sor a táncstúdióban, valamint a színház nagytermében, melyekre minden érdeklődőt, kíváncsi résztvevőt szívesen látnak. A programot afterpartyk színesítik, a fesztivál vendége lesz küb_beat, Alexandru Suciu és Mihai Dobre zenész is. Részletek az M Studio Facebook-, Instagram- és Vimeo-oldalán, valamint az m-studio.ro honlapon.

Könyvbemutató

PRÉDA BARNA zalánpataki író Harci zajban – Zalánpataki hősök albuma című kötetét Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtárban ma 18 órától dr. Péter Sándor nyugalmazott irodalomtanár, Magyarosi Sándor hadtörténész, a kötet lektora, valamint a könyv szerzője mutatja be.
BALLA EDE ZSOLT székelyudvarhelyi író László király öröksége című legújabb kötetét a sepsiszentgyörgyi LibriM Könyvudvarban mutatják be ma 17 órától. A könyvből a sokrétű, Szent László királyhoz kapcsolódó szellemi-kulturális örökséget ismerhetjük meg.

 

Múzeum

A HATODIK HÓNAP MŰTÁRGYA csütörtöktől látható a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. 16 órakor a Székely Nemzeti Múzeum néprajzi gyűjteményéből kerül közszemlére az idei hatodik hónap műtárgya, mely a székely ünnepi viselet darabja volt és a 19. századtól már minden lány ruhatárában szerepelt. Aki csütörtökön 19 óráig ellátogat a Lábas Házba, megtudhatja, hogy pontosan melyik ruhadarabról van szó. A hónap műtárgyáról bővebben július 1-jétől, péntektől a múzeum honlapján (sznm.ro) lehet olvasni.

 

Zene

ZONGORAKONCERT ÉS ÚTI BE­SZÁMOLÓ. Június 30-án, csütörtökön 19 órától Sepsiszentgyörgyön az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében zongoraestre kerül sor a nagyváradi Thurzó Zoltánnal. A koncert mellett a művész úti beszámolót tart a legutóbbi rendhagyó zongorakoncertjéről – amelyet 5364 m magasságban, a Mount Everesten tartott – és a Guinness-világrekord felállításáról. Műsoron: George Enescu, Bartók Béla, Szergej Bortkiewicz, George Gersh­win, Manuel de Falla, Georg Friedrich Händel, Frédéric  Chopin, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart és Manuel Ponce művei. Jegyek elővételben is kaphatók a központ székhelyén, Sepsiszentgyörgyön az Olt utca 6. szám alatt naponta 9–15 óráig (telefon: 0267 373 651). Egy jegy ára 20 lej.
ZENEI VILÁGOK TALÁLKOZÁSA GERNYESZEGEN. A sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet és a Fejes Művészeti Akadémia különleges egynapos fesztiválra invitálja a klasszikus, a népzene, a jazz és a romantikus helyszínek szerelmeseit. Július 10-én a gernyeszegi Teleki-kastélyban zajlik a GernyeFest, amely rendhagyó népművészeti programokkal, kamaraesttel, az akadémia mentoráltjainak koncertjével és izgalmas, a zenei határokat átlépő produkcióval várja az érdeklődőket. Az eseményre előzetesen is lehet regisztrálni a gernyefest@gmail.com e-mail-címen. Busz indul a csoportlétszám függvényében Sepsiszentgyörgyről. Érdeklődni a 0737 151 102-es telefonon lehet. Az iratkozás a buszjáratra július 1-jéig tart. 

 

Mozi

A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 15.45-től Jurassic World: Világuralom (román feliratos), 16 órától Light­year (magyarul beszélő), 17.45-től Top Gun: Maverick (román feliratos), 18.45-től Fekete telefon (román feliratos), 20.15-től Elvis (román feliratos), 20.45-től Esemény (román feliratos). 

 

Rádió

A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6 órától Napindító gondolatok, 6.40-től Ébredjen a Mária Rádióval!, 7.05-től Ima a hivatásokért (29.), 9 órától imaszándékok fogadása, 9.15-től Dicsőséges rózsafüzér, 9.50-től Jézus Szíve litánia, 10 órától papszentelési szentmise Gyulafehérvárról, 12 órától Úrangyala, 12.05-től Zsolozsma – napközi imaóra, 12.15-től Déli magazin. Honlap: mariradio.ro.

 

Hitvilág

GYŰJTÉS. Ma, Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepén gyűjtést tartanak Erdély katolikus templomai­ban az Apostoli Szentszék karitatív tevékenységének támogatására.
VAKÁCIÓS BIBLIAHÉT. Június 28. – július 1. között naponta 10–13 óráig vakációs bibliahétre várják a vallásórás korú gyermekeket (6 éves kortól 12 éves korig) a baróti református templomban. A 13 éven felüli korosztályra segítőként számítanak.
EZ AZ A NAP! A mozgalom és rendezvénysorozat 22 évvel ezelőtt azzal indult el útjára, hogy egy nap Magyarország legnagyobb és legjelentősebb stadionjába gyűjtse össze a magyarországi és az európai keresztényeket, kifejezve a felekezeteken átívelő összetartozást. Az idei dicsőítő rendezvényt július 23-án tartják a budapesti Puskás Arénában. Autóbusz indul Sepsiszentgyörgyről, még pár helyre jelentkezni lehet Pál Katinkánál (telefon: 0745 259 872). 
GYEREKTÁBOR CSÍKSOMLYÓN. Két év kihagyás után újból lehet jelentkezni az Assisi Szent Ferenc Iskolája nevet viselő gyerektáborba, melyet július 7–10. között tartanak a csíksomlyói ferences kolostorban. A programra 1–8. osztályosok jelentkezését várják. Ezenkívül a 9+ osztályosok kisegítőnek, míg a 18+ évesek segítőknek jelentkezhetnek. Jelentkezni és regisztrálni ma estig lehet az ofm.ro oldalon.

 

Röviden

JOGI TANÁCSADÁS. Szerkesztőségünket ingyenes jogi tanácsadásért újra fel lehet személyesen is keresni. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig várja az érdeklődőket. 
NYÁRI NYITVATARTÁS. A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár augusztus 31-ig nyári nyitvatartás szerint várja az olvasókat: kedden 9–19, szerdától péntekig 9–17, szombaton 9–13 óráig. A Sport utcai fiókkönyvtár programja nem változik.
LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Kommandón, csütörtökön Szotyorban, pénteken Kilyénben gyűjti a hulladékot (háztartási, elektronikus, illetve szelektív hulladékot: műanyagot, fémet, papírt és üveget).
JAVÍTÁSI MUNKÁLATOK. Tájékoztatják a gépjárművezetőket, hogy mától kisebb javítási munkálatokra kerül sor Sepsiszentgyörgyön a Sepsi Aréna előtti körforgalomnál. A munkálatok idején a körforgalom melletti elkerülő úton lehet közlekedni.
FALUNAPOK. Július 1–3. között két év kihagyás után újra megszervezik a szent­ivánlaborfalvi falunapokat az ifjúság, hagyomány és kultúra jegyében. A helyi fiatalok (SZI@) mindenkit várnak.

 

Ügyelet

Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Catena (telefon: 0267 318 355, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Idén négy választást rendeznek Romániában. Melyik a legfontosabb ön szerint?


eredmények
szavazatok száma 489
szavazógép
2022-06-28: Közélet - Nagy D. István:

Rosszul haladnak a második szakaszban (Népszámlálás)

Visszaesés tapasztalható a népszámlálás terén Háromszéken is, míg az előző, önkitöltős szakaszban a megye az országos második helyen volt, most a hatodik helyre csúszott vissza, és a megyei statisztikai hivatal adatai szerint még több mint 35 ezer személyt nem sikerült összeírni – hívta fel a figyelmet keddi sajtótájékoztatóján Ráduly István prefektus. A kormányhivatal vezetője szerint kevés idő maradt már a cenzus második fordulójának végéig, azaz július 17-ig, és könnyen megtörténhet, hogy addig nem következik be számottevő javulás.
2022-06-29: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Maroknyi öröm a Görgő-hegy alatt (Mesélő helyeink)

Elődeim egyenként jól ismerték Sugásfürdő borvizeit, tudom, mert ez volt gyermekkorom kirándulóhelye: Árkoson születtem, s a község határában törtek fel a vizek és a Gőzlő gáza is. „Ezeken kívül van még Szent-György messze felrugó erdőségeiben számos más ásványos forrás, mint a Sugásnak nevezettek” – írta Orbán Balázs, aki 1868-ban látogatta meg a helyet. Vizeinek vegytartalma „Barbenius szerint finom gáznyelő iszappal elegyült föld, sok szabad kénsavany, finom vassó és lúgsóval keveredve. Ennek közelében más két ásványos forrás és egy oly kéngőzt fejlesztő üreg van, melynek kigőzölgése a felette elrepülő madarakat megöli, szembajok és hűlések ellen oly módon használják ezt is, mint a torjai kénbarlangot.” Nem más ez a hely, mint a mai Sugásfürdő, amely több mint évszázada Árkos község tulajdonában volt, majd vásár útján Sepsiszentgyörgy városé lett pihenő- és fürdőzőhelyként.