Mi, hol, mikor?

2022. július 4., hétfő, Mi, hol, mikor?

Kiállítás

BÖLCSŐ A HEGYEK KÖZÖTT. A 125 éve született Tamási Áront ünneplő kiállítás Sepsiszentgyörgyre érkezik. Ma 18 órakor a főtéren Vargha Fruzsina alpolgármester és Juhász Anna irodalmár, a Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelt programjainak igazgatója avatja fel a kiállítást.
 

Zene

JÓTÉKONYSÁGI KONCERT. A Voces-ProArt Kulturális Egyesület szervezésében július 5-én, kedden 17.30 és 20 órától a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai zenészekből alakult Slang Gospel-Band együttes adománygyűjtő koncertet tart Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház nagytermében A zene legyőzi a rákot címmel. Az adományokból begyűlt összeget Cserkész Adalbert Jimmy kezelési költségeinek fedezésére fordítják. Az együttes tagjai: Bene Zoltán (billentyűk), Ferenczi Tihamér (zongora), Gáspár Álmos (gitár), Kerezsi Csongor (basszusgitár), Cserkész Adalbert Jimmy (dobok), Luiza Zan énekesnő és a 16 tagú Snaps és Voces kórus tagjai. A belépés ingyenes, a helyek száma korlátozott. Ülőhelyet a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában lehet kiváltani hétfőn 16 óráig. A szabadon maradt helyekre az előadások előtt a helyszínen is lehet ülőhelyet váltani.

 

Képernyő

RTV1. Ma 15 órától: Képzelt Kávéház – A bocsánat. Megbocsátani tudunk-e, ha valaki megbánt? Netán bocsánatot is tudunk kérni? Vagy nem megy? Nincs hozzá szótárunk? A bocsánatról beszélgetnek B. Nagy Veronika meghívottai a Képzelt Kávéházban.

Útilapu – A természetbarát rovatban ezúttal kialudt vulkánok belsejébe is ellátogatnak, Alsórákoson ugyanis – a bányászatnak köszönhetően – ez lehetséges. A helység természeti ritkaságait, értékes műemlékeit az évente megtartott A Kő napja – A Kő hangja elnevezésű rendezvénnyel is próbálja népszerűsíteni a Carpaterra és az Alsórákosért Egyesület.

 

Rádió

A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai, élő adásai: 13 órától Szeretetláng rózsafüzér, 13.20-tól zenés köszöntő, 14.40-tól és 17 órától imaszándékok fogadása, 15 órától Irgalmasság rózsafüzére, 17.15-től Örvendetes rózsafüzér, 17.50-től Jézus Vére litánia, 18 órától szentmise Hidegségről, 18.50-től A hét plébániája Gábor Annával, 19 órától Úrangyala, 22 órától Zsolozsma – kompletórium. Honlap: mariaradio.ro.

 

Mozi

A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán: kedden 16.15-től Encanto (magyarul beszélő), 16.30-tól Minyonok: Gru színre lép (románul beszélő), 18.15-től Jurassic World: Világuralom (magyarul beszélő), 18.30-tól Fekete telefon (román feliratos) és 21 órától magyarul beszélő, 20.30-tól Néha hóval havazik, máskor meg sötétséggel (román filmdráma); szerdán: 16.15-től Minyonok: Gru színre lép (magyarul beszélő), 16.30-tól Light­year (románul beszélő), 18 órától Elvis (román feliratos), 18.30-tól Mozi-almanah. Hat rövidfilm (román játékfilm), 20.30-tól Jurassic World: Világuralom (román feliratos), 20.45-től Top Gun: Maverick (magyarul beszélő); csütörtökön: 16.15-től Minyonok: Gru színre lép (magyarul és románul beszélő), 18 órától Éjjeli őrjárat (magyar feliratos) és Top Gun: Maverick (román feliratos), 20.15-től Thor: Szerelem és mennydörgés (magyarul beszélő) és 20.30-tól román feliratos. Honlap: arta.cityplex.ro.

 

Hitvilág

A KÁROLYI GÁSPÁR ALAPÍTVÁNY ingyenes, nappali angolnyelv-tábort szervez Bibliából vett idézetekkel, nyelvvizsga típusú feladatokkal az alapítvány székhelyén, Sepsiszentgyörgyön a Málik József utca 6. szám alatt (a T3 Nyomda mellett) július 11–15. között a 11–18 éves korosztálynak. Érdeklődni, iratkozni Simon Szabolcsnál a 0744 307 550-es telefonszámon lehet.

 

Tricikli Fesztivál Sepsiszentgyörgyön

A Tricikli Fesztivál három legfontosabb jellemzője az irodalom, a kerékpár és a fesztiválhangulat. A rendezvény célja nemcsak az irodalom népszerűsítése, hanem többek közt az egészséges életmód támogatása, közösségi tudat újra-/felélesztése. A felolvasások/ráolvasások, beszélgetések, zenés fellépések három helyszínen zajlanak, amelyek között a fesztiválozók kerékpárral közlekednek. A program: július 9-én, szombaton 10–11 óráig a Kónya Ádám Művelődési Házban mesefoglalkozás a Tekergő Meseösvénnyel; 12 órától kerékpáros felvonulás a Kónya Ádám Művelődési Háztól az árkosi Szentkereszty-kastélyig, ahol 14 órától A mindent magába fogadó közösség címmel Selyem Zsuzsával beszélget Serestély Zalán; 15.30-tól ebéd; 16 órától Mikroszkóp alatt a kortárs erdélyi líra: Címtelen föld, erdélyi költők antológiája – meghívottak: Fischer Botond, Láng Orsi, Serestély Zalán, Székely Örs; 18 órától Ráolvasó Open mic zenés irodalmi délután Tinca Teddyvel; a Szimplában 21 órától Kvab-koncert.

 

Sepsiszentgyörgyi strand

A sepsiszentgyörgyi strand 9–20 óráig fogadja a látogatókat. A Sepsi ReKreatív által üzemeltetett szabadidős létesítménybe a tavalyi áron váltható belépő. A Sepsi Carddal rendelkezők 24 lejt fizetnek személyenként egy teljes árú jegyért, a más településekről érkezők 48 lejért válthatnak belépőt. Kedvezményes, 10 lejes jegy váltásával fürdőzhetnek a helybeli kiskorúak, a 60 évnél idősebbek, valamint a fogyatékkal élő személyek, más településről érkezőknek 20 lejt kell fizetniük a kedvezményes jegyért. A 90 napos bérlet ára a megyeszékhelyieknek 151, más településekről érkezőknek 302 lej. Sepsiszentgyörgyi kiskorúak, 60 évnél idősebbek és fogyatékkal élők számára 101 lej a kedvezményes bérlet ára, a nem helybeli lakosoknak 202 lejt kell fizetniük egy bérletért. A bérletek a városi uszodában, valamint Sugásfürdőn a spában is felhasználhatók. Délután, 16 óra után a helyiek 15 lejért válthatnak jegyet, míg a más településekről érkezők 30 lejért. A nagycsaládos kártyával rendelkezők idén is 75 százalékos kedvezményben részesülnek a teljes értékű jegy árából.

 

Röviden

FORGALOMKORLÁTOZÁSOK. Aszfaltozási munkálatok kezdődnek ma Sepsiszentgyörgyön az Építők utcában. A gördülékeny munkavégzés érdekében arra kérik a gépjárművezetőket, hogy ne parkoljanak a jelzett területen. A munkálatok ideje alatt a forgalom egy sávon zajlik.

Kisebb javítási munkálatok zajlanak a Sepsi Aréna előtti körforgalomnál is. A munkálatok idején a körforgalom melletti elkerülő úton lehet közlekedni. 

NYÁRI NYITVATARTÁS. A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár augusztus 31-ig nyári nyitvatartás szerint várja az olvasókat: kedden 9–19, szerdától péntekig 9–17, szombaton 9–13 óráig. A Sport utcai fiókkönyvtár programja nem változik.

 

Ügyelet

GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Richter II. (telefon: 0267 351 025, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön egész héten a Sport utca 3. szám, 1/I/1. cím alatti Oral Care rendelőben (0267 708 465) 9–12 óráig; hétfőtől péntekig a Józef Bem utca 2/3/J/1. cím alatti Dent-Art rendelőben (0733 007 002) 12–16 óráig fogadják a sürgősségi eseteket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mitől tart leginkább az elhúzódó háború kontextusában?


eredmények
szavazatok száma 769
szavazógép
2022-07-04: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága feleség, édesanya, anyós, nagymama, dédimama, testvér, anyatárs, sógorasszony, keresztmama, rokon, szomszéd és ismerős, a fotosmartonosi születésű BERDE ISTVÁNNÉ FEJES EMÍLIA életének 83. évében hosszas betegség, rövid szenvedés után elhunyt.
Szeretett hallottunk földi maradványait 2022. július 4-én 13 órakor helyezzük örök nyugalomra a fotosmartonosi temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
1117397
2022-07-04: Sport - Miska Brigitta:

Idegenben kezd a Sepsi OSK (Labdarúgás)

A Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) pénteken elkészítette a 2022–2023. évi idény alapszakaszának menetrendjét. A Román Kupa-győztes Sepsi OSK az első fordulóban az előző szezonban bronzérmes Universitatea Craiova vendégeként kezd. A mérkőzést július 15-én, pénteken 21.30-tól rendezik a Ion Oblemenco Stadionban.