Hírsaláta

2008. december 11., csütörtök, Belföld

GAZDAG HONATYÁK. A leggazdagabb háromszáz román állampolgár közül nyolc a román parlament tagja. Vagyonuk 2,5 milliárd lejre tehető: Verestóy Attila (RMDSZ), Dan Voiculescu (SZDP―KP), Călin Popescu Tăriceanu (LP), Liviu Negoiţă (SZDP), Silviu Prigoană (D-LP), Florin Anghel (D-LP) és Vasile Gliga (SZDP). A nagy vállalkozók közé számít a törvényhozásban Elena Udrea (D-LP), akinek férjét, Dorin Cocoşt aszfaltkirályként és a bukaresti parkolóhelyek bérlőjeként ismerik, Oana Niculescu-Mizil (SZDP) divattervező, egy divatház tulajdonosa, valamint Iulian Urban (D-LP), aki egy adósságbehajtó céget működtetett. (ziare.com)

LUXUSVÉGKIELÉGÍTÉS. Nem járnak rosszul ― legalábbis anyagilag ― azok a politikusok sem, akik kiestek a parlamentből. Három hónapig 4600 lej munkanélküli segélyt kapnak, összesen 13 800-an. Ha figyelembe vesszük, hogy a közember segélye nem haladhatja meg a 450 lejt, s azt is, hogy a régi törvényhozás tagjainak fele nem ül vissza székébe, meglehetősen szép összeget kell a kincstárnak az ex-honatyák végkielégítésére fordítania. (Ziua)

ÜRES A KINCSTÁR. Kétmilliárd lejt kellett kölcsönkérnie a pénzügyminisztériumnak, hogy ki tudja fizetni a decemberi nyugdíjakat és fizetéseket ― írja a România liberă. A bankok rövid időre és 13,8 százalék kamatra voltak hajlandóak a pénzt rendelkezésükre bocsátani.

KONZERVATÍV BAJOK. A szociáldemokraták hűséges csatlósainak, a Konzervatív Pártnak, mely nagy peckesen részt vesz a kormányalakítási tárgyalásokon, gondjai vannak a Korrupcióellenes Ügyészséggel, az elnök asszonyt, Daniela Popot azzal vádolják, hogy hamis adatokat közölt az ügyészséggel párttársai vagyonáról, illetve az újabban megszerzett élelmiszer-ipari kutatóintézet privatizálásáról. A nagyvezér Dan Voiculescunak, aki a kormányalakítási tárgyalások alatt meglehetősen meghúzta magát, az ügyészség 1,2 millió euróját, egy 250 000 lejes lakását foglalta le, s törvényszék elé állítják az élelmiszer-ipari kutatóintézet csalással való magánosításáért. (România liberă)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 488
szavazógép
2008-12-11: Közélet - x:

Markó Béla: Geoană a magyarságot sérti

,,Mircea Geoană RMDSZ-t kirekesztő nyilatkozataival sérti a romániai magyarságot. Az SZDP elnöke nyilván taktikai megfontolásból nyilatkozta, hogy pártja nem akar együtt kormányozni az RMDSZ-szel: ez a politikában elképzelhető, a vitás kérdések megbeszélhetők, de az, hogy Mircea Geoană és kollégái — minden ok nélkül — óráról órára hajtogatják, hogy nem akarnak együttműködni az RMDSZ-szel, ez mindenképpen sértő, nemcsak a szövetségre, hanem a romániai magyarságra nézve is" — mondta Markó Béla szövetségi elnök tegnap a szociáldemokrata pártelnök kijelentéseire reagálva.
2008-12-11: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Az RMDSZ nem lehet kormánytényező
A kormányfőjelölt megnevezése után a D-LP és az SZDP két alkalommal is egyeztetett. Mircea Geoană az első tárgyalás után hangsúlyozta, ha nem tartják tiszteletben pártja kikötését az RMDSZ-t illetően, amely szerint az RMDSZ nem kerülhet be a kormánykoalícióba, nem lesz SZDP—D-LP-kormány. Az SZDP elnöke hangsúlyozta, azt a mandátumot kapta a párt Központi Ügyvezető Bizottságától, hogy olyan kormánykoalícióról tárgyaljon, amelyben az RMDSZ nem szerepel.