Hazatért a ferences templomba az Esztelneki Madonna

2022. augusztus 10., szerda, Közélet

A múlt hét végi esztelneki falunapok egyik kiemelkedő egyházi eseménye a Mária-szobor ünnepélyes leleplezése és megáldása, valamint a ferences kolostor Szent György vértanúról elnevezett templomában való elhelyezése volt a vasárnapi ünnepi szentmise keretében, melyet Urbán Erik ferences tartományfőnök mutatott be. A Szűzanya-szobor az 1750-ben faragott, később Futásfalvára került Esztelneki Madonna mintájára készített másolat.

  • Fotó: romkat.ro
    Fotó: romkat.ro

„Kéménytűz pusztított 1921. december 22-én éjjel a felső-háromszéki Esztelneken. Leégett a ferences kolostor és a templom, szinte minden a lángok martalékává vált. Csak a sekrestyében maradt épen egy faliszekrény, illetve a liturgikus ruhák és edények szekrénye. A templom romjai között csupán egy Mária-szobor maradt épen, a toronyból a harangok teljesen leolvadtak, aminél semmi sem bizonyítja jobban a tűz rettenetes voltát” – olvasható az esztelneki kolostor Domus Historiájában.

A csíksomlyói kegyszobor mintájára 1750-ben faragott Esztelneki Madonna szobrát máig ismeretlen módon és okból Esztelnekről Futásfalvára menekítették, ahol azóta is a kegytemplomban látható. A szobor egy páncélos huszár közkatona alkotása, és áthelyezésében az is szerepet játszhatott, hogy a ferencesek 1930-ban elhagyták Esztelneket, és csak 1936-ban tértek vissza.

Tavaly, a pusztító tűzvész századik évfordulójára az Esztelneki Madonna kegyszoborról Szilveszter testvér, az esztelneki kolostor elöljárója kezdeményezésére anyaországi és hazai adományozók támogatásával másolatot készítettek. A szobor megáldásán többek között Percze László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja is jelen volt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1362
szavazógép
2022-08-10: Kultúra - :

A szerző, aki lebeszélt egy másik szerzőt (Két éve hunyt el Bogdán László)

„apró kis pontnak lenni a vörös horizonton remek dolog”
Bogdán László
2022-08-10: Közélet - Bartos Lóránt:

Nagy bajban a mezőgazdaság (Beszélgetés Mucsi Mihály kertészmérnökkel)

Üzemanyag- és műtrágyadrágulás, infláció és aszály: mindez együttesen sújtja az európai, azon belül a romániai és a háromszéki mezőgazdászokat. Bár mindig optimistán kezdik az évet, a kilátások most meglehetősen sötétek, további élelmiszer-drágulásokra lehet számítani, és egyelőre a jövő év se néz ki jobban. Mucsi Mihály nyugalmazott kertészmérnökkel, az Agrico-M mezőgazdasági vállalat tulajdonosával beszélgettünk.