MarosvásárhelyMegszavazták a katolikus gimnázium újbóli létrehozását

2022. augusztus 26., péntek, Belföld

A marosvásárhelyi önkormányzati testület tegnap délutáni ülésén megszavazta az iskolahálózat struktúrájának módosítását és ezen belül a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium ismételt létrehozását.

A vonatkozó törvény értelmében a határozatot szeptember elsejéig kellett elfogadni ahhoz, hogy a 2023–2024-es tanévtől ismét önálló intézményként működhessen a római katolikus gimnázium.

Az iskola a szeptember 5-én kezdődő tanévben önálló státus nélkül, a Bolyai Farkas Gimnázium alegységeként folytatja tevékenységét, miután a létrehozását elrendelő 2018-as miniszteri rendeletet a legfelsőbb bíróság májusban érvénytelenítette.

A 23 tagú önkormányzati testületben 15-en szavaztak a határozat elfogadására. Az RMDSZ képviselői mellett a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szabad Emberek Pártja (POL) képviselői támogatták a város jegyzője által is kedvezően véleményezett határozatot. A Pro Románia Párt és a Népi Mozgalom Párt képviselői a jogi bizottság negatív véleményezésére hivatkozva a döntés elhalasztását kezdeményezték. Az ülést élőben közvetítették a városháza közösségi oldalán.

A városi tanács annak a megállapodásnak a módosításáról is határozott, amely értelmében a Római Katolikus Státus (a római katolikus egyház vagyonkezelője) a következő tanévre a Bolyai Farkas Gimnáziumra ruházza át azokat az épületeket, amelyekben eddig a katolikus gimnázium működött.

Az iskola bejegyzési folyamatát azért kellett immár harmadik alkalommal újraindítani, mert a legfelsőbb bíróság május 3-án kimondott jogerős ítéletében érvénytelenítette a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet. A 2014 óta működő iskolát azért kellett 2018-ban miniszteri rendelettel újra létrehozni, mert korábbi létrehozásában a korrupcióellenes ügyészség törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő ellen. A per vádiratát a bíróság visszaküldte kiegészítésre a vádhatóságnak, és a kiegészítés azóta sem történt meg, de az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2287
szavazógép
2022-08-26: Kiscimbora - :

Versek

Szilágyi  Ákos
Ti tokhalak, 
titokhalak!
Tik-tak-tok-tok, tik-tak-tok – 
Tokba bújt hal a titok.
Minden tokban újabb tok,
Hiába kopogtattok!
És ha egyet felnyitok,
Már ha nyílik az a tok,
Látom egyre – tokban tok! – 
Titok-titok! – tátogtok.
Tokhal kotlik tokokon,
Kothal botlik. tokon tok!
Kot-kot-kot-kot, tok-tok-tok –.
Minden napra egy titok!
Ó tokhalak, ti tökhalak,
Ti tökkelütött tokhalak!
Tátogókórus – kotta-lap
Sehol a tükrös tó alatt.
Tik-tik-tok-tok, tik-tak-tok –
Így ötöltök-hatoltok. 
Buták vagytok – nincs titok,
Elrontom a játéktok!
2022-08-26: Belföld - :

Nincs igény a raktáron lévő nyolcmillió vakcinára

Nyolcmillió adag koronavírus elleni vakcina van raktáron jelenleg Romániában, amelyekre nincs igény, és ha lejár a szavatossági idejük, meg kell semmisíteni, ami pénzbe kerül – jelentette ki szerda este az egészségügyi miniszter.