Befejeződött a pedagógusok drámatábora

2022. augusztus 30., kedd, Közélet

Az Osonó Színházműhely a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen szervezte azt a színházi és önismereti tábort, amely augusztus 23–27. között zajlott a sepsikőröspataki Virágcsárda Panzióban. A Kovászna, Hargita és Kolozs megyéből érkezett 16 résztvevő jelenlétében tartott rendezvény az immár egy éve tartó, csoportvezetők és pedagógusok számára szervezett Színház és nevelés képzés negyedik állomása volt.

  • Fotó: Facebook / Osonó Színházműhely
    Fotó: Facebook / Osonó Színházműhely

A Prezsmer Boglárka drámapedagógus, valamint az Osonó két tagja – Fazakas Misi és Mucha Oszkár – által vezetett foglalkozások nagy hangsúlyt fektettek a csapat­építésre, az önismereti és személyiségfejlesztő gyakorlatokra, drámajátékokra, beszédkészség-fejlesztő feladatokra és az alapszínházképzésre, azzal a céllal, hogy a résztvevők gyarapíthassák eszköztárukat, valamint a gyakorlatokat felhasználják a jövőbeli rendezői munkájukban, tanítási módszerükben, osztályfőnöki vagy csoportvezetői tevékenységükben.

A színházi gyakorlatokban való elmélyülés, a keresés és a kísérletezés újabb impulzusokat adott a résztvevők számára a szakmai tevékenységük átgondolására, hatékonyabbá tételére. A műhelyfoglalkozások mellett az intenzív tábor minden reggel a lelki-szellemi bemelegítőként szolgáló napindítóval kezdődött, este pedig rövid színházi jelenetek próbái zajlottak, amelyeket az utolsó nap délelőttjén mutattak be a kiscsoportok. Mindezek mellett beszélgetésekre is sor került, így a résztvevők egymástól értesülhettek a saját munkaterületükön felmerülő sajátos nehézségekről és problémákról, ugyanakkor az egyéni módszerek és felelősségek adta megoldási lehetőségekről is. A képzésen túl a tábor célja volt az is, hogy olyan helyzetet teremtsenek, amely által a pedagógusok feltöltődve kezdhetik el az új tanévet. (nbs)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1770
szavazógép
2022-08-30: Közélet - Fekete Réka:

Öt koncert, hét film (Véget ért a KultúrPark rendezvénysorozat)

Különböző korokat, zenei stílusokat képviselő, gyermekeknek és felnőtteknek szóló koncertek mögött gördült le a képzeletbeli függöny múlt pénteken a sepsiszentgyörgyi ’56-os Emlékparkban szervezett harmadik KultúrPark programsorozat végén, amellyel párhuzamosan a helyi moziban is a rendezvény részeként vetítettek hetente filmeket.
2022-08-30: Jegyzet - Szekeres Attila:

A hazai becsülete (Kármentő)

Tele volt a sepsiszentgyörgyi Erzsébet park emberekkel vasárnap. Nem tudom, máskor mennyien járnak-kelnek ott, de gondolom, bármennyire hűs is a fák alatt, fák között, ennyien nem merészkednek ki a nagy melegben. Most éppen a magyar fotográfia napja alkalmából Toró Attila által szervezett fotópikniket szemlélték meg rengetegen. A látogatók egy része bizonyára amúgy is arra sétált, de sokan a szabadtéri tárlatért mehettek ki.