Belföldi hírek

2007. július 21., szombat, Belföld

Ősszel népszavazás?

A DP fel fogja kérni Románia elnökét, hogy ősz elején írjon ki népszavazást az egyéni szavazókörzetes választásra, ha a választási bizottság a parlamenti vakáció végéig nem fogadja el a törvénytervezetet — jelentette ki Emil Boc, a párt elnöke. ,,Azt hittem, a törvényt el is fogadják, miután a három nagy párt közös nevezőre jutott. Megengedhetetlen, hogy bizonyos pártok, például az SZDP játsszon a törvénytervezettel, mert a felmérések szerint rosszul áll" — mondta.

,,Ezentúl nem a politikai személyiségek fognak könyörögni a pártelnököknek, hogy kerüljenek fel a listára, hanem a pártelnökök a jeles politikusoknak, hogy iratkozzanak fel a listára" — tette hozzá Boc, aki halogatással vádolja az SZDP-t és az NLP-t. A Pro Democraţia tervezetéről a DP elnöke kijelentette, szavát adta a választási bizottságban, hogy támogatja, és ezt nem fogja visszavonni, hogy a konszenzust lerombolja. Victor Ponta képviselő, az SZDP alelnöke szerdán kilépett a választási törvényt előkészítő bizottságból. Ponta nem hozta nyilvánosságra visszavonulásának okait. Mircea Geoană SZDP-elnök leszögezte, az SZDP nem fogja megakadályozni a bizottságon belüli megegyezést, de alakulata úgy gondolja, hogy a szociáldemokraták által benyújtott tervezet a legjobb, és ez áll a legközelebb az egyéni szavazókörzetes választási rendszerhez.

Kilenc személy halt meg a kánikula miatt

Július 16. és 20. között kilencen haltak meg a nagy hőség miatt — jelentette be tegnap Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter. Az utolsó két esetet tegnap erősítették meg. A miniszter azt javasolja, mindenki védekezzék a kánikula ellen, különösképpen azok, akik a hét végén kirándulni vagy nyaralni mennek. Csütörtökön a sürgősségeken 1122 beteget láttak el a kánikula okozta bántalmakkal, a mentőt 1044 esetben hívták ki. A hőség miatt leterhelt, régi, elavult villamos hálózatok sok helyen felmondják a szolgálatot. Csütörtök éjjel Bukarest egyik lakótelepén fellázadtak az emberek a sorozatos áramszünet miatt. A vízi erőművek után a hőerőműveket is fenyegeti a kánikula. A Zsil túlzott felmelegedése miatt a víz hőmérséklete már nem megfelelő a turceni-i és a tovinari-i hőerőművek hűtésére, áthidaló megoldást kellett találni. A narancssárga jelzésű figyelmeztetés vasárnap estig érvényben marad harmincegy megye — az ország középső részén fekvő megyéket kivéve — és Bukarest esetében. A meteorológusok arra figyelmeztetnek, a hőhullám kitarthat a jövő hét elejéig is.

Korrektség és feddhetetlenség

Cristian David belügyminiszter tegnap felszólította az Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémia hatszáz végzősét, hogy legyenek korrektek, feddhetetlenek tevékenységükben. A miniszter utalt arra, hogy Románia EU-csatlakozásával a tárca alkalmazottainak új küldetésük van. A belügyi és közigazgatási reform minisztériuma folytatja a reformot, és már előrehaladás észlelhető a közrend fenntartásában. David felszólította a frissen végzett rendőröket, csendőröket, határrendőröket, tűzoltókat, hogy segítsenek a lakosságnak, főként a sürgősségi helyzetekben, például most, a kánikulában. Traian Băsescu államfő arra kérte a végzősöket, hogy legyenek igazságosak, és mindig törekedjenek a törvény betartására, de úgy bánjanak minden állampolgárral, mint felebarátjukkal. Băsescu elmondta, Romániában el kell érni, hogy a közintézmények legyenek az állampolgárokért, nem pedig fordítva.

A Gyilkos-tó évfordulója

Olyan időket élünk, amikor a Gyilkos-tónak, a településnek és a környéknek lehetősége nyílik a kitörésre ― hangsúlyozta Korodi Attila környezetvédelmi miniszter tegnap a Gyilkos-tó keletkezésének 170. évfordulója alkalmából szervezett konferencián. Korodi elmondta, fontos beépíteni a nemzetközi körforgásba a természetvédelmi területeket, így a Gyilkos-tót és környékét is. Emlékeztette a Békási-szoros―Nagyhagymás Nemzeti Park és a helyi önkormányzat képviselőit, hogy augusztus végén megjelennek a csatlakozás utáni alapok felhasználási útmutatói, röviddel azután a pályázati kiírások is, természetvédelmi területek karbantartására, felújítására 172 millió eurót lehet majd lehívni európai uniós pénzalapokból. Nagyon fontos ezen a területen is lépni, életképes projekteket készíteni ― fejtette ki a miniszter.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1179
szavazógép
2007-07-21: Közélet - Sylvester Lajos:

Lap-top (Tusványos, médiasátor)

Kiülünk nyolcan az asztalhoz, s lesznek majd hárman a médiasátorban, akik meghallgatják azt, amit nekünk Budapesten egymás között kellene megbeszélnünk — mondta Kassai B. Károly alias Bulla Karcsi, a www.gondola.hu internetes újság főszerkesztője, amikor Tusvá­nyoson elindultunk a Commitment sátor felé.
2007-07-21: Közélet - x:

Egy tábornapló margójára

Első nap: Tusnádon mellbe vág a forróság. Sebaj, iszunk egy sört, el van intézve. Útközben a kocsma felé felszedjük a haverokat is. Ha már meleg van, legalább a társaság legyen jó.