Az együttérzés egy halhatatlan erkölcsi törvény /X/

2022. szeptember 9., péntek, Életmód

Vannak olyan “törvények”, amik persze valójában egyetlen rendeletben sem szerepelnek, paragrafus számuk sincsen, mégis a jelentőségük komolyabb, mint bármelyik hatósági szabályozásnak. Ezek az irányadók ugyanis a bensőben születnek, a bensőnek szólnak és a bensőn keresztül terjednek ki a külvilágba.

Mire képesek az együtt dobbanó szívek?

Az együttérzés egy híd. Egy összekötő híd a szívek között. Az olykor elárvult, magányos, reménytelen szívek között, akik az élet tengerének partján ide-oda vetődnek. Aztán olykor elérnek egy szigetet, majd sodródnak tovább. Ez a híd, azonban utat mutathat. Irányt adhat. Irányzékként szolgálhat. Nem lehúz, nem kényszerrel alakít, nem formál. Egyszerűen csak esélyt ad. Hogy mire? A valami többnek a meglátására, megélésére, megtestesítésére.

Az erkölcsi törvények egytől-egyig erre képesek. Ugyan betűkkel leírhatóak, hangokkal szavakká formálhatóak, de a valódi jelentőségük kizárólag a lélek nyelvén értelmezhető. Mert a lényeg nem az, hogy mit írunk, mondunk, hanem az, hogy mit érzünk? Az iránymutatás elkél manapság, mert nagy a sötétség. Aztán amikor az ember már önnön fáklyájává válik, akkor törvények nélkül is szabadon és szeretettel haladhat az útján. De addig, amíg nagy a köd, a homály, az éjszaka leple ráborul mindenkire, addig ezek a törvények világítótornyokként szolgálhatnak.

Mit nem csinálnak a világítótornyok?

Ugyan fényt adnak, tehát mutatják a jó irányt, de soha nem ugranak le a talapzatukról azért, hogy megmentsék azokat, akik a sötétben botorkálnak. Mert a helyes irány megtalálása és a fényig vezető út kijárása nem megúszható. Ám az együttérzés olyan hajtóerővé, olyan üzemanyaggá válhat, ami még a legnehezebb pillanatokat is könnyebbé varázsolhatja. Olykor nem kell ennél több, nem kell más, csak egy kis biztatás. Egy kis lendület, hév.

A világítótornyok tényleg soha nem sietnek senki segítésére, konkrétan. De minden lehetőséget, minden körülményt biztosítanak ahhoz, hogy végül a megváltás, az ön-megváltás megtörténjen. Az együttérzés épp ezért hasonlatos annyira a világítótornyokhoz. Mert nem akar senkit sem önakaratán kívül kihúzni a pácból, viszont megad minden eszközt ahhoz, hogy a megmenekülés megvalósulhasson. (X)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1784
szavazógép
2022-09-09: Életmód - :

Kínában emelkedtek a tojásárak az időjárás miatt /X/

Kínában a rendkívüli időjárás miatt helyileg emelkedtek a tojásárak, mivel a hőség miatt a tyúkok a szokásosnál kevesebb tojást tojtak a helyi sajtó szerint - írja az AFP.
2022-09-11: Közélet - Nagy D. István:

Hozzád, eléd jöttünk...(In Memoriam Vaszi Jánoska)

Megkésett tiszteletadás a kommunista önkényuralmi rendszer mártírjainak, haminckét éves tartozás törlesztése a város és lakói részéről, bocsánatkérés és egyben főhajtás az ártatlan áldozatok előtt, örök mementó, hogy ne engedjük többé megtörténni mindazt, amit azon sötét korszak ránk hozott – egyebek mellett ezek az üzenetek hangzottak el szombaton délelőtt a 38 évvel ezelőtt pokolgép miatt mindössze 11 évesen életét vesztő Vaszi Jánoska emlékére felállított szoborkompozíció avatóján. Az elpusztuló, szirmait elhullató virág szimbólumára épülő, az 1984. június 5-én bekövetkezett merénylet helyszíne – a Mihai Viteazul szoborcsoport – közelében felállított emlékmű Sárpátki Zoltán csíkszeredai szobrászművész alkotása, leleplezését a város lakói szép számban tisztelték meg jelenlétükkel.