Csökken a tejtermelés

2022. szeptember 20., kedd, Gazdakör

Egyre kisebb a tejtermelés az országban, a feldolgozók pedig tejbehozatallal pótolják a hiányt.

Az Országos Statisztikai Hivatal múlt héten közreadott adataiból kitűnik, hogy az összegyűjtött és feldolgozott tejmennyiség folyamatosan csökken Romániá­ban. A tejtermelő farmokról és a tejbegyűjtő központokból az év első hét hónapjában 4,7 százalékkal kevesebb tejet gyűjtöttek össze, mint a múlt év első hét hónapjában. A tavalyi hasonló időszakhoz képest a csökkenés 32 203 tonna tej.

Ennek következtében a tejfeldolgozók is kevesebb tejterméket adtak a piacnak, a vaj 10,3, a tejföl 6,8, a fogyasztói tej kihozatala 2,6 százalékkal csökkent, a savanyított tejtermékek esetében a csökkenés 1,6 százalék. Az egyetlen termékféleség, ahol növekedés látható, a sajt, ahol viszont az 1 százalékos többlet a növekvő tejbehozatalnak tudható be. A statisztikai adatok szerint a külföldről importált tejmennyiség az év első hét hónapjában 10 290 tonnával nőtt, ami 13,6 százalékos növekedést jelent az elmúlt év első hét hónapjához képest.

Ez év júliusában az összegyűjtött tejmennyiség 5,3 százalékkal csökkent a tavalyi év júliusához képest (a csökkenés 5522 tonna). Ha az idei év két hónapját hasonlítjuk össze, akkor is nyomon követhető a csökkenő irány: ez év júliusában 6253 tonnával kevesebb tejet gyűjtöttek be a feldolgozók, mint júniusban (5,9 százalékos csökkenés). A feldolgozók a kiesést importtal próbálták pótolni, a júliusban külföldről behozott tejmennyiség 6,8 százalékkal nagyobb, mint júniusban (519 tonnás növekedés).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2022-09-20: Magazin - :

Erdélyi színészek is játszanak a Tündérkert sorozatban

Javában zajlik a Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első, Tündérkert című regénye alapján készülő nyolcrészes történelmi politikai thriller forgatása. Katona Péter Dániel a fiatal Báthory Gábort alakítja, Bethlen Gábort Bokor Barna erdélyi színész játssza, de mellettük több erdélyi művész is szerepet kapott – hangzott el a film forgatásának csütörtöki sajtónyilvános napján a fóti filmstúdióban.
2022-09-20: Gazdakör - Incze Péter:

Munkaülés a miniszterrel (Vidékfejlesztés)

A múlt hét elején Petre Daea mezőgazdasági miniszter munkaülést tartott a megyei vidékfejlesztési hivatalok vezetőivel és az országos Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) vezetőségével, melyen elemezték a 2014 és 2020 közötti vidékfejlesztési terv, valamint a kétéves átmeneti időszak eredményeit.