Újból meghirdették a Szülőföldön magyarul programot

2022. szeptember 21., szerda, Világfigyelő

Már lehet jelentkezni a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága által meghirdetett Szülőföldön magyarul program új felhívására, amelynek célja a magyar nyelvű oktatás támogatása és a magyar iskolaválasztás ösztönzése a szomszédos országokban.

A nemzetpolitikai államtitkárság tegnapi közleményében tudatta: a program keretében – az előző évekhez hasonlóan – nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatásra, illetve hallgatói támogatásra pályázhatnak azok a külhoni gyerekek és fiatalok, akik tanulmányaikat szülőföldjükön magyar nyelven végzik. A támogatásra a felhívásban szereplő kritériumoknak megfelelő, a szomszédos országokban élő, tanulmányaikat magyar nyelven végző óvodások és bölcsődések, valamint általános és középiskolások jogosultak.

A juttatás tanévenként egy alkalommal igényelhető, fejenkénti keretösszege 22 400 forint. Ez az összeg jár 2021-től a felsőoktatásban tanulók számára is hallgatói támogatásként. A program teljes keretösszege 4,5 milliárd forint.

Kitértek arra is, hogy a programnak köszönhetően a tavalyi tanévben több mint 220 ezer külhoni magyar gyermek és fiatal részesült támogatásban a bölcsődétől az egyetemig.

A Szülőföldön magyarul programot a nemzetpolitikáért felelős államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. külhoni szakmai partnerein keresztül bonyolítja le: így Erdély esetében a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Felvidék esetében a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Vajdaság esetében a Concordia Minoritatis Hungaricae – Kisebbségi Magyar Egység, Kárpátalja esetében a KMKSZ Jótékonysági Alapítvány, Horvátország esetében a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma, Muravidék esetében pedig a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet a lebonyolító partner.

A program aktuális felhívására október 20-áig lehet támogatási kérelmeket benyújtani. Az egyes régiókra vonatkozó felhívások elérhetők a www.bgazrt.hu oldalon.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2285
szavazógép
2022-09-21: Világfigyelő - :

Népszavazást tartanak az Oroszországhoz való csatlakozásról (Ukrajnai háború)

Népszavazást tartanak a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságban, valamint Herszon megyében az Oroszországhoz való csatlakozásról szeptember 23. és 27. között – közölte tegnap a két délkelet-ukrajnai szakadár „népköztársaság” és a hadsereg által megszállt dél-ukrajnai régió kormányzata.
2022-09-21: Közélet - Nagy B. Sándor:

„Lám-lám, harmincéves a LAM!”

Egész napos rendezvénysorozattal ünnepelte fennállásának harmincadik évfordulóját a LAM Alapítvány szombaton az illyefalvi KIDA-központban. Kurátorok, munkatársak, ügyfelek, a hitelező tevékenységet megalapozó két részvénytársaság képviselői és rengeteg más, határon túlról és Erdély különböző térségeiből érkezett partner, vendég volt jelen az eseményen, melynek első részéről hétfői lapszámunkban tudósítottunk.