Béremelést szorgalmaz a munkaügyi miniszter

2022. szeptember 26., hétfő, Belföld

A jelenlegi gazdasági és társadalmi helyzet a minimálbér emelését követeli, mert Romániában nem lehet megélni a minimálbérből – jelentette ki szombaton Marius Budăi munkaügyi miniszter a Digi24-nek nyilatkozva.

„A jelenlegi gazdasági és társadalmi helyzet a minimálbér emelését követeli. Én megértem az üzleti szférát is, de a munkáltatóknak is meg kell érteniük, hogy az alkalmazottaknak is ki kell fizetniük számláikat, iskolába kell járatniuk gyermekeiket, és etetniük is kell őket” – szögezte le a miniszter.

Rámutatott, a munkaügyi tárca társadalmi párbeszédért felelős bizottsága a héten elkezdte a megbeszéléseket az üzleti szféra képviselőivel, az alkalmazottakkal és a szociális partnerekkel. Később a megbeszéléseket a társadalmi párbeszéd Háromoldalú Érdekegyeztető Tanácsában fogják folytatni, ahol a miniszterek és a kormányfő is jelen lesznek, hogy érdemben meg lehessen hozni egy január elsejétől bevezetendő intézkedést.

„Év közben nem hozunk ilyen döntést, hogy a következő évi költségvetést és a következő évi üzleti terveket fel lehessen építeni. Az idei télre vonatkozóan a Szociáldemokrata Párt javaslata a nyugdíjak emelése mellett a 3000 lejes minimálbér, amely összegből 200 lej adómentes. Ez egyértelműen pozitív hatással lesz a munkavállalókra, sőt, a munkaadókra is, mivel a munkaadók is panaszkodnak a munkaerőhiányra. Romániában nem lehet minimálbérből megélni” – hangsúlyozta Budăi.

Romániában jelenleg az országos bruttó minimálbér értéke 2550 lej.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 369
szavazógép
2022-09-26: Kitekintő - :

Németh Csaba: Kína – Tajvan: a háború peremén?

Nancy Pelosi, az Egyesült Államok Képviselőháza elnökének augusztusi tajvani látogatására Peking huszonhat éve nem látott tengeri erődemonstrációval válaszolt, Tajvan körül nagy hadgyakorlatba kezdett. Ennek keretében először repültek át kínai rakéták a sziget felett. Kínai hadihajók és katonai repülőgépek többször átlépték a 130 kilométer széles Tajvani-szoros középvonalát. Válaszul a tajvaniak figyelmeztető lövéseket adtak le.
2022-09-26: Belföld - :

Jótékonysági futás az összetartozás jegyében

Csaknem kétszáz, gyermekotthonban nevelkedő gyermekkel együtt futottak be a koltói Teleki-kastély kertjébe vasárnap délben annak a jótékonysági futásnak a résztvevői, amelyet a Petőfi-emlékév keretében szervezett a Kiskőrös és Koltó közötti 500 kilométeren az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány.