Támogatás ingázóknak

2022. szeptember 26., hétfő, Belföld

Az oktatási minisztérium, a tanulók képviselői, a romániai megyei tanácsok országos szövetsége, a romániai községek egyesülete, az ombudsman és a civil társadalom képviselői megegyezésre jutottak abban, hogy négyszeresére emelik azon tanulók utaztatására szánt keretösszeget, akik nem lakóhelyükön tanulnak.

A megállapodás értelmében 3 kilométeres távolságig havi 60 lej átalányösszeget biztosítanak, a 3 kilométert meghaladó távolságok esetében pedig a 60 lej/hó összeget kilométerenként 6 lej/hó összeggel növelik. Ha az utazás ennél többe kerül, akkor a támogatás növelhető – tájékoztatott Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter. Azoknak a tanulóknak, akik nem lakóhelyükön tanulnak, és ott bentlakásban vagy albérletben laknak, az oktatási minisztérium költségvetéséből megtérítik havonta négy oda-vissza út, valamint minden hivatalos ünnep alkalmával egy oda-vissza út költségeit az iskolavégzés helyszíne és a lakhelyük között. A kifizetés az utazási okmányok alapján történik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 371
szavazógép
2022-09-26: Belföld - :

Jótékonysági futás az összetartozás jegyében

Csaknem kétszáz, gyermekotthonban nevelkedő gyermekkel együtt futottak be a koltói Teleki-kastély kertjébe vasárnap délben annak a jótékonysági futásnak a résztvevői, amelyet a Petőfi-emlékév keretében szervezett a Kiskőrös és Koltó közötti 500 kilométeren az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány.
2022-09-26: Belföld - :

Célkeresztben a korai oktatás

Sürgősségi rendelettel szabályozta pénteken a kormány a korai oktatást kiegészítő szolgáltatások (játszóházak, játszócsoportok stb.) működtetését azokon településeken, ahol nincs elegendő hely az óvodákban vagy a bölcsődékben.