Sörre cserélték az üres palackokat

2022. szeptember 29., csütörtök, Közélet

Több mint 60 tonna üveg gyűlt össze a Tega Rt. által Sepsiszentgyörgyön szervezett újabb üvegszüreten. Az előző hétvégén a város hat pontján adhatták le a háztartásokban fölöslegessé vált palackokat, befőttesüvegeket a megyeszékhelyiek.

  • Több mint hatvan tonna üveget szüreteltek. Fotó: Tega Rt.
    Több mint hatvan tonna üveget szüreteltek. Fotó: Tega Rt.

A hulladékgazdálkodási társaságot vezető Máthé László jelezte, tavaly ősszel döntöttek arról, hogy évente több alkalommal is szerveznek üveggyűjtést a városban, és ezúttal is bebizonyosodott, igény van az ilyen jellegű akciókra. Annak ellenére, hogy idén háromszor is tartottak üvegszüretet, a begyűjtött üvegmennyiség nem csökkent, az éves átlagot tekintve pedig alaposan felülmúlták az előző esztendőt – mutatott rá.

A Tega Rt. által közölt adatok szerint 2021-ben összesen 124 585 kg üveg gyűlt össze a sepsiszentgyörgyi akciókon, idén pedig 185 308 kg. Az idei márciusi gyűjtés során több mint 66 ezer, júniusban több mint 56 ezer, míg az előző hétvégi szüreten 62 198 kg üveget vettek át a társaság munkatársai városszerte. Ami a részvételt illeti, az előző évben összesen 2075 személy vett részt az akcióban, míg idén összesen 2880-an éltek a Tega által biztosított lehetőséggel. Mint ismert, a leadott üvegekért cserébe ásványvizet vagy sört kaphatnak a városlakók, akik az előző hétvégén inkább a sör iránt érdeklődtek,  a fölösleges üvegeket leadók 85 százaléka azt kért. Számszerűsítve 10 545 doboz sör és 1787 palack ásványvíz cserélt gazdát az őszi üvegszüreten.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2022-09-29: Közélet - Fekete Réka:

Oltanak influenza ellen

A családorvosi rendelőkben már igényelhető az influenza elleni védőoltás, az ingyenes vakcinára a 65 év fölöttiek, a krónikus betegek, valamint az Egészségügyi Minisztérium által kijelölt kockázati kategóriákhoz tartozó személyek jogosultak – közölte a megyei közegészségügyi igazgatóság járványtani osztálya.
2022-09-29: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Idén is lesz gombanap Sepsiszentgyörgyön

Október 1-jén, szombaton tartja hagyományos, népszerű rendezvényét, a gombanapot a László Kálmán Gombászegyesület, illetve a Székely Nemzeti Múzeum. A természetkedvelő érdeklődőket ezúttal is érdekes foglalkozásokra várják a Kónya Ádám Művelődési Házba, de lesz alkalom közelebbről is megismerni a gombákat – derült ki a szervezők közleményéből. Az idei rendezvény témája: gombák és fák.