Az agrárminiszter a medveügy megoldását sürgette Brüsszelben

2022. október 4., kedd, Gazdakör

Szeptemben 26-án és 27-én zajlott Brüsszelben az uniós országok agrárminisztereinek találkozója a Mezőgazdasági és Halászati Tanács soros ülésén. Petre Daea román mezőgazdasági miniszter hozzászólásában új rendelkezéseket szorgalmazott, amelyek alapján biztosítani lehet a medveállomány számának ellenőrzését.

A miniszter kiemelte, hogy Romániának hatalmas gondjai vannak a medvék miatt. „Köztudottan Románia többször is értesítette a tanácsot és a bizottságot a nagyvadak, legfőképp a medve okozta károkról. A Románia területén élő medvék száma közel fele az uniós medveállománynak. Ez a valóság szükségessé teszi az uniós Élőhely Direktíva jelentős megváltoztatását, amelynek a valós helyzetet kell figyelembe vennie azért, hogy hatásosan fel lehessen lépni az állattartók védelmében.” A miniszter szerint nem ülhetünk tovább tétlenül, megkötve a direktíva egyes előírásai által olyan körülmények közt, amikor jelentős gazdasági károk keletkeznek, és sokszor ember­életeket veszélyeztetnek a medvék támadásai. Olyan rendelkezések bevezetése szükséges, amelyek biztosítják az állomány ellenőrzését és szabályozását oly módon, hogy egyensúly teremtődjön a nagyvadak száma, a haszonállatok és a hegyvidéki gazdálkodás között. „Az Élőhely Direktíva harmincéves bevezetése óta sokat változott a helyzet, a húsevő nagyvadak nagyon elszaporodtak, és szükség van az előírások mihamarabbi megváltoztatására” – emelte ki hozzászólásában a román miniszter.

Petre Daea a fenntartásait is ismertette az állatlétszám korlátozásának a bevezetésével szemben. Létezik uniós szinten ugyanis egy javaslat, amely szerint a metán- és ammóniakibocsátás csökkentése érdekében egy farmon legtöbb 150 számosállatot lehetne tartani. A miniszter szerint a javaslat kidolgozói nem vették figyelembe a külterjes, szinte ökogazdálkodást folytató állattartó gazdaságok sajátosságait. Romániában az egységnyi (hektáronkénti) mezőgazdasági területen tartott állatok száma, a hektáronkénti leterheltség jóval az uniós átlag alatt van, ennek következtében a gázkibocsátás is jóval kisebb. A miniszter szerint az állatlétszám-korlátozás bevezetése gazdasági és adminisztratív terheket jelentene, amelynek közvetlen következménye az állatlétszám csökkenése lenne az unió tagállamaiban, így az állati termékek kínálata is csökkenne, amit csak importtal lehetne kompenzálni olyan nem uniós országokból, ahol nem léteznek ilyen környezetkímélő megszorítások. „A korlátozás bevezetésének költségei jóval magasabbak és komplexebbek lennének, mint a hatástanulmányban a javaslattevők bemutattak, ami oda vezetne, hogy pluszköltségre lenne szükség a gazdaságok fenntartásában és a cél megvalósításában. Így Románia nem egyezik bele egy ilyen drasztikus korlátozás bevezetésébe, és amellett van, hogy szükséges az állatkorlátozási küszöb újraelemzése” – szögezte le a tárcavezető.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1234
szavazógép
2022-10-04: Sport - :

Holtverseny az élen (Labdarúgás, 4. Liga)

A listavezető Kézdiszentlélek vasárnap döntetlent játszott Kovászna vendégeként a megyei labdarúgó-bajnokság 4. fordulójában, azonban jobb gólkülönbségének köszönhetően őrzi első helyét a címvédő Barót előtt, amely hazai környezetben diadalmaskodott a nyeretlenül sereghajtó Szentkatolna felett.
2022-10-04: Gazdakör - :

Csökken az állatlétszám

Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) napokban közzétett adatai szerint tovább csökken hazánkban a szarvasmarha-állomány. 2022. június 1-jén 0,7 százalékkal kevesebb szarvasmarhát tartottak Romániában, mint 2021. június 1-jén.