Új legeltetési törvény készül

2022. október 4., kedd, Gazdakör

Áprilisban két megyei képviselő, Könczei Csaba és Gál Károly törvénytervezetet nyújtott be a törvénytelen legeltetések visszaszorítása érdekében, hiszen mint köztudott, a téli és kora tavaszi, főleg juhokkal történő legeltetéssel rengeteg kár keletkezik a szántóföldi kultúrákban és a frissen sarjazó legelőkön. A nagy baj, hogy a legeltetés a legtöbb esetben a nem saját tulajdonú földeken történik.

A törvényjavaslatot a szenátus szeptember 19-én elsöprő többséggel megszavazta (111-en szavaztak mellette, és volt két tartozkodás). Könczei Csabát kérdeztük a továbbiakról.

A képviselő elmondta, hogy a javaslatot a képviselőháznak is meg kell szavaznia, erre hamarosan sor kerül, remélhetőleg még a mostani őszi ülésszakban. Reményei szerint a képviselők mellette lesznek, hiszen a törvénytelen, nem saját tulajdonú területeken való legeltetés országszinten rengeteg problémát és kellemetlenséget okoz. Nem titkolta azt sem, hogy erősen lobbiznak a törvénytervezet jogerőre emelkedése mellett.

A törvénytervezet egy sor szabályozást vezetne be a községenkénti legeltetés megszervezésére. A javaslat szerint a községi tanácsok hagynák jóvá a legeltetési szabályzatot a község területén, annak feltételeit, azt az időszakot, amikor engedélyezett a legeltetés, a legeltetési engedély kibocsátásának feltételeit, valamint az engedélyezett legelő állatok számosállatban kifejezett számát. Tehát feltétlenül szükséges lenne a legeltetési engedély megszerzése. Ez tartalmazza majd a legeltető gazda vagy az állatok megőrzésével megbízott személy adatait, az engedélyezett állatok számát, a legelő-, esetleg kultúrahasználat jogát, a legeltetési területet, az állatok mozgási útvonalát és a legeltetési engedély érvényességi idejét.

Azokat az állatokat, amelyek az engedélyezett időszakon kívül legelnek, vagy nincs felügyelet mellettük, összegyűjtik egy erre a célra kijelölt istállóba. A törvénytelen legeltetés észlelését a tulajdonos vagy bármely személy jelentheti a helyi tanácsnál. A bejelentés után a hivatal kinevezett képviselőjének és a helyi rendőrnek kötelezően ki kell szállnia a helyszínre a tény megállapítása végett. Ha szükséges, igényelhető a csendőrség segítsége is. Ha nincs legeltetési engedély, vagy valaki a megszabott időszakon kívül legeltet, vagy nincs felügyelet az állatok mellett, a helyi rendőr elrendeli az állatok elkobzását és azok három napra való megőrzésbe vételét. Ezt követően az állatokat értékesíteni lehetne, az eladásból származó összeg az önkormányzatot illetné meg.

A törvénytervezet a kiróható bírság nagyságát is szabályozza, magánszemélyek esetében 1000 és 6000 lej közötti lenne, a jogi személyiségű vállalkozások esetében 4000 és 20 000 lej közötti. Idáig a legtöbb esetben az állatok tulajdonosa a vétkességet az állatok felügyelőjére, gondozójára kente, aki természetesen nem tudta kifizetni az esetleges büntetést, viszont a mostani törvénytervezetben az áll, hogy a büntetést minden esetben az állatok tulajdonosának kell kifizetnie.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2022-10-04: Gazdakör - Incze Péter:

Eligazító önkormányzatoknak (Vidékfejlesztés)

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk az információt, hogy az Országos Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség tájékoztató füzetet tett közzé honlapján (www.afir.info) Îndrumar címmel a 64-es sürgősségi kormányrendelet helyes alkalmazására.
2022-10-04: Riport - Farcádi Botond:

„Lobos idegekkel fogózva a szélben” (Őrzik Farkas Árpád emlékét)

„Aki itt él, az mind így éljen: lobos idegekkel fogózva a szélben” – a székelyszentmiklósi unitárius templom ódon falai melletti kis kertben két tölgyfacsemete igyekszik megkapaszkodni, erőre kapni. Kicsik még, ha nem állna mellettük egy-egy eligazító tábla, talán észre sem venné a felületes szemlélő. Farkas Árpád emlékére ültették a tölgyeket, a két táblán egy-egy idézet a költő verseiből. Ma még két facsemete és egy kőből faragott emlékjel – Demeter István szobrászművész munkája – holnap, holnapután talán már egy emlékkert, ahol nemcsak megnyugvást talál az ember lelke, de ahol töltekezhet, erőt meríthet Farkas Árpád verseiből és szellemiségéből.