HegymászásMagyar hegymászó a Gasherbrum I-en

2007. július 23., hétfő, Sport

Felért a Gasherbrum I. 8068 méter magas csúcsára péntek hajnalra Mécs László, a K2-Gasherbrum I. magyar expedíció egyik hegymászója.

A csapat tíz tagja a 7200 méteres magasságban kiépített 3-as táborban éjszakázott, majd hajnalban elindultak a csúcs felé, ám 7500 méteren viharba kerültek. A hegymászók visszafordultak, egyedül Mécs László látta úgy, hogy van esély a feljutásra. Ez saját döntése volt, vállalta a kockázatot, és sikerült neki a csúcstámadás — nyilatkozta Borsik Richárd, az expedíció magyarországi kapcsolattartója. Még tíz napot maradnak itt a hegymászók, amibe akár beleférhet egy újabb csúcstámadás is. A következő célpont a 8611 méter magas K2, amelyet három-négy hét múlva szeretnének meghódítani. A K2-Gasherbrum I. Expedíció a Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű akció része, amelynek ötlete Kollár Lajoshoz, Erőss Zsolthoz és Mécs Lászlóhoz kötődik. A hegymászók azzal a céllal hívták életre, hogy a világ tizennégy, 8000 méternél magasabb hegycsúcsát magyarok is elérjék. Mécs László tapasztalt hegymászó, korábban feljutott a Ganalo (6606), a Broad Peak (8047) és a Gasherbrum II. (8035) tetejére. Ő vezette a 2001-es Millennium Mount Everest-expedíciót, majd a sikeres 2002-es Everestet is, a 2005-ös MOL-K2 expedíciónak technikai vezetője volt. Tavaly a sikeres Dhaulagiri-expedíció egyik résztvevőjeként ért fel a 8167 méter magas hegyre.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1553
szavazógép
2007-07-23: Sport - x:

Alonso győzött (Forma—1)

Fernando Alonso, a McLaren-Mercedes spanyol pilótája nyerte az 58. Forma—1-es gyorsasági világbajnokság tizedik versenyét, a Nürburgringen rendezett Európa Nagydíjat. A második helyet a brazil Felipe Massa (Ferrari), a harmadikat az ausztrál Mark Webber (Red Bull) szerezte meg. A pontversenyben vezető brit Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) kilencedikként ért célba. Előnye az összesítésben két pontra csökkent Alonsóval szemben.
2007-07-23: Sport - x:

Kock Renáta második (Triatlon)

Koch Renáta remek futásának köszönhetően ezüstérmes lett a finnországi Kuopióban zajló U23-as rövid, azaz olimpiai távú triatlon Európa-bajnokságon.