Mitől lesz igazán jó a pálinka?

2022. október 28., péntek, Riport

Székelyföldön a pálinkakészítésnek történelme van. Rengetegen otthon főzik a párlatot, de mára már megjelentek a modern pálinkamanufaktúrák is. Ez utóbbiak elterjedése pedig nagyban hozzájárul a házi pálinkát készítők fejlődéséhez és sikeréhez.

  • Bírálat közben
    Bírálat közben

Nehéz eldönteni, hogy melyik a legjobb székelyföldi pálinka. Vannak, akik az uzonira esküsznek, míg mások meg vannak győződve, hogy nincs jobb a csíkdelneinél. Akárhogy is legyen, a pálinkakészítés fejlődése elkezdődött. Ennek egyik oka pedig a manufaktúrák megjelenése volt. Dezső Tibor, aki régebben maga is foglalkozott főzéssel és manapság pálinkabírálóként is tevékenykedik, betekintést engedett az innováció mivoltába.

„Furcsamód a helyi emberek nem is ismerték azt a minőséget Székelyföldön, amit mi meg akartunk honosítani. Nem voltak kiváló minőségű pálinkák, ilyennel legfeljebb Magyarországon találkozhattak” – mondta Dezső Tibor. A szakember szerint sem készítésben, sem forgalmazásban nem volt jelen komoly kvalitás. De milyen is egy színvonalas ital, mitől lesz jó egy pálinka?

„Az a jó pálinka, amely teljes egészében visszaadja annak a gyümölcsnek a karaktereit, amiből készül. A pálinka nem több és nem kevesebb magánál a gyümölcsnél. Persze ennek a felismeréséhez szükséges a gyümölcsök ismerete is, hiszen csak kajszibarack több mint 160 féle van Romániában” – magyarázta a szakember.

Amikor a minőségi pálinkafőzés elindult, egyfajta divatot teremtett Székelyföldön. Nemcsak sorra alakultak a modern pálinkafőzdék, a mozgalom megreformálta a házipálinka-készítést is. „Mi is tartottunk bemutatókat, vásárokon jelentünk meg. Nagyon kíváncsiak voltak az emberek az italainkra, kimondottan népszerű volt például a vadmálna-pálinkánk. Ezek után sokan jobban odafigyeltek a különböző folyamatokra, miként kell főzni vagy cefrézni” – idézte fel Dezső Tibor.

A profizmus a gasztronómia több területén képes hasonló hatást elérni, legyen az borászat vagy péksütemények készítése. Mindenki törekedni fog a jóra, ha egyszer kipróbálta azt.

„Volt olyan, hogy egy bemutatón az átlagéletkor a hetvenet súrolta. Az egyik gazda felesége pedig le volt nyűgözve, de nem értette, hogy miért nem olyan pálinkát készített a férje, amilyet mi hoztunk. Máskor el kellett magyarázni, hogy miért nem szabad penészes gyümölcsöt használni vagy miért kell megmosni a szilvát, barackot, mielőtt a cefrébe kerül. Azonban a legtöbben fogékonyak voltak az újításra, és ennek meg volt a hatása” – mondta Dezső Tibor.

A szakember szerint ennek a fejlődésnek sok jó hozadéka lehet. A turizmusban is egyre inkább figyelnek a vendéglátók, hogy ne csak az étel, hanem az ital is a legmagasabb színvonalú legyen.

„Ha egy szálláson egy kerí­tésszaggatóval kínálnak minket, akkor utána azért megnézzük azt is, hogy milyen az étel, amit elénk raknak. Itt, Székelyföldön a pálinkakészítés virtuskérdés. Fontos, hogy jó legyen” – mondta Dezső Tibor.

A házipálinka-készítés nagy megmérettetését, az erdélyi pálinka- és párlatversenyt most novemberben is megrendezik Sepsiszentgyörgyön. Az ilyen rangos eseményeken lehet felmérni, hol tart jelenleg a pálinkafőzés tudománya.

A pálinkafőzés fejlődése könnyen érzékelhető. Azonban egyvalami még hiányzik a helyieknek. Dezső Tibor elmondta, hogy mi is az. „A helyiek nagy szívfájdalmára a magyar kormány határozata szerint a székelyföldi pálinka nem igazi pálinka. Legfeljebb gyümölcspárlat néven forgalmazhatnánk Magyarországon, ami nagyon ihatatlannak hangzik. Így nem is próbálnak a helyiek külső forgalmazásra termelni. Jó volna, ha megkapnánk az elismerést, hogy mi is igazi pálinkát készítünk!”

Kaposi Mátyás Péter

 

A szerző az MCC Média Iskolájának hallgatója. Az interjú az MCC Médiaiskolájának a Háromszék napilappal partnerségben zajló sepsiszentgyörgyi kihelyezett kurzusán készült.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2268
szavazógép
2022-10-28: Riport - :

„Istenbe vetett erős hittel viselem sorsomat”

Zágonban él a 86 éves Bereczky Edit, akit a környezete kisasszonynak hív. A különleges hölgy élettörténete nem mindennapi, példát mutathat erejével és hitével.
2022-10-28: Közélet - Fekete Réka:

Mire költik az osztálypénzt Sepsiszentgyörgyön?

Nem minden sepsiszentgyörgyi óvoda és iskola költi el rendeltetésszerűen az osztálypénzt kiváltó célirányos önkormányzati támogatást, egyes esetekben lényeges tételt használnak fel ebből az összegből általános anyagi költségek fedezésére, miközben van olyan iskola, ahol a diákok otthonról viszik a vécépapírt. Lapunk utánanézett, miként működik ez a valóságban.