Szobrot állítanak Sylvester Lajosnak

2022. november 2., szerda, Közélet

Egész alakos szobrot állítanak az idén tíz éve elhunyt Sylvester Lajos közírónak, lapunk egykori főmunkatársának, a színház volt igazgatójának, a hajdani megyei művelődési tanács szoborállító vezetőjének Sepsiszentgyörgyön. A kézdivásárhelyi Vetró András alkotását a belső városmagban, a Háromszék Táncegyüttes székhelye előtt helyezik el úgy, hogy az ülő alak a színházra nézzen.

  • Ide kerülhet Sylvester Lajos szobra. Albert Levente felvétele
    Ide kerülhet Sylvester Lajos szobra. Albert Levente felvétele

A szobor a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, a háromszéki magyar sajtó támogatására 30 éve létrehozott Hármas Alapítvány és a Háromszék Táncegyüttes összefogásából születik meg. A sepsiszentgyörgyi tanács októberi soros ülésén elfogadott együttműködési megállapodás szerint a város 205 ezer lejjel, a Hármas Alapítvány a logisztikai feladatok megoldásával és 1370 lejjel járul hozzá a szobor elkészítéséhez, a Háromszék Táncegyüttes pedig a helyet adja.

Az alapítvány elnöke és lapunk gazdasági igazgatója, Ferencz Csaba elmondta: ez már a negyedik szobor, amelynek a Háromszék napilap a kezdeményezője (Domokos Géza 2011-ben avatott zágoni mellszobra volt az első), és a Berde Mózsa-szobor, valamint a Vaszi Jánoska-emlékmű után a harmadik, amelyet a sepsiszentgyörgyi önkormányzattal közösen állítanak fel. A sétálóutcának szánt belső városmagban ez lesz az első köztéri műalkotás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 547
szavazógép
2022-11-02: Jegyzet - Pálmai Tamás:

A magyarok szerint (Békési levelek)

A Szent István és a Nézőpont Intézet reprezentatív kutatása szerint a magyaroknak valóban nem ment el még az esze. Miért merem ezt mondani? Hát épp a felmérés eredménye miatt.
2022-11-02: Közélet - Iochom István:

102 éves asszonyt köszöntöttek Gelencén

Vasárnap betöltötte 102. életévét özv. Cseh Jenőné Timár Irénke néni, Gelence község – és egész Kézdiszék – legidősebb lakosa. A matuzsálemi kort megélt asszonyt családtagjain kívül az önkormányzat nevében meglátogatta és felköszöntötte Ilyés Botond János polgármester is, emléklapot és édességekkel teli kosarat adott át neki.