Tartanak a téltől

2022. november 3., csütörtök, Család

A romániai autótulajdonosok több mint háromnegyede, 76 százaléka lecseréli nyári gumiját télire a hideg időszak beálltakor, és tízből nyolc sofőr tisztában van a téli és az ún. négy évszakos gumik közötti különbséggel is – derül ki a Goodyear meg­bízásából nyolc európai országban készült felmérés hétfőn közzétett adataiból.

Ez az arány jóval nagyobb, mint például Franciaországban vagy Olaszországban, ahol a megkérdezettek 56, illetve 69 százaléka vallotta azt, hogy tudja, mi a különbség a két gumiabroncstípus között. Az Egyesült Királyságban a sofőrök mindössze 34 százaléka mondta ezt.

A megkérdezettek 76 százaléka azt válaszolta, hogy már lecserélte a nyári gumit télire, ugyanakkor 18 százalékuk azt állította, hogy abban a régióban, ahol lakik, nincs szükség téli abroncsokra. Hasonlóan válaszoltak a lengyelországi és luxemburgi sofőrök is; vannak viszont olyan országok, ahol egész évben nyári vagy négy évszakos gumikkal közlekednek.

A felmérésből az is kiderül, hogy minél többet használja valaki az autóját, annál nagyobb valószínűséggel lecseréli a nyári gumit télire: az évi 10 000 kilométernél kevesebbet vezető romániai megkérdezettek 73 százaléka szereltette fel már autójára a téli gumikat, a 72 000 kilométernél is többet vezetők 86 százaléka látta el járművét a hópelyhes abronccsal. A romániai járművezetők 73 százaléka válaszolta azt, hogy külföldre indulás előtt érdeklődik az illető országban érvényes, gumiabroncsokkal kapcsolatos szabályozásokról. A lengyel válaszadók 66, a spanyol válaszadók 38 százaléka, míg a britek fele válaszolta ugyanezt.

A felmérés arra enged következtetni, hogy a romániai autóvezetők számára ijesztőbbnek tűnik fagypont alatti külső hőmérsékleten vezetni, mint havas, esős vagy ködös időben. 34 százalékuk azt mondta, hogy nem szívesen vezet, ha fennáll az út jegesedésének veszélye, 9 százalékuk pedig egyáltalán nem hajlandó kormány mögé ülni ilyen meteorológiai körülmények között. Ugyanakkor a romániai sofőrök 48 százaléka azt mondta, hogy nyugodtan vezet havas úton is. Az európai megkérdezettek közül csak a luxemburgi sofőrök voltak még a románoknál is magabiztosabbak ebben a tekintetben. Mindezek dacára a romániai válaszadók között volt 7 százalék, aki sem hóban, sem ködben nem hajlandó vezetni. (Agerpres)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2022-11-03: Család - :

Gyermekeink

2022-11-03: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Hitvilág
IMALÁNC családjainkért. A Sepsiszentgyörgyi Medjugorjei Imacsoport kezdeményezésére november 3. és december 1. között imamaratont tartanak, melynek fókuszában a családok állnak. Arra hívnak mindenkit, hogy ebben az időszakban imádkozzanak együtt családjainkért és azokért, akik az imaláncban részt vesznek.