Manysi népmeseA macska meg a birka

2022. november 18., péntek, Kiscimbora

Élt egyszer egy öregapó meg egy öreganyó. Volt egy macskájuk meg egy bárányuk. A két öreg szörnyen vágyakozott már egy kis pecsenyére. Azt mondja az öregapó öreganyónak:

  • Támpa Sára rajza
    Támpa Sára rajza

– Hallod-e, anyjuk, vágjuk le a birkát!
Meghallotta ezt a macska, tüstént elfutott a birkához, s figyelmeztette:
– Az öregek le akarnak vágni. Gyere, fussunk hamar az erdőbe!
Elfutottak kettesben. Rengeteg erdőbe értek, hatalmas fenyves közepébe.
– Gyere, másszunk fel egy fenyőre, töltsük a fán az éjszakát – mondja a macska a birkának.
– Te fel tudsz mászni egykettőre, de én mit tegyek? – kérdi erre a birka.
– Ha lenn maradsz a földön, megesz a medve. Figyeld csak meg, hogyan kúszok fel, aztán gyere utánam!
A macska villámgyorsan felkúszott a fenyőre. A birka pedig nagy üggyel-bajjal kapaszkodott felfelé, de valahogy azért mégiscsak feljutott az ágak közé. Még el se helyezkedett, mikor megjelent a fa alatt egy medve, és leheveredett a fa tövében. Egykettőre el is aludt. Mondja a macska a birkának:
– Vesd le magad és bégess!
Nagyot béget erre a birka, és már zuhan is lefelé, egyenest a medve nyakába.
A medve csak fekszik, meg se mer moccanni ijedtében. Ekkorra már a macska is lehuppant a fáról, és éles fogai­val átharapta a medve nyakát. Vége lett a medvének.
– Ülj rá a medvére és őrizd. Én pedig elmegyek az öregekért.
Megérkezett a macska a kunyhóhoz, de zárva találja az ajtót. Jár fel-alá, nyávog-nyivákol, egyre csak az ajtót nézi. Hamarosan észre is veszi a két öreg, és beeresztik. De a macska csak nyivákol, és indul az erdő felé.
– Jó lenne, ha elmennél a macskával. Biztosan megtalálta a birkát.
Elment hát öregapó a macskával. A macska folyton-folyvást előrefutott. Hamarosan elérkeztek a rengeteg erdőbe. Ott lovagol ám a birka a medve hátán, s csak úgy reszket rémültében, mert fél, hogy megcsapja a gazda. A gazda nagyon megörült az elejtett medve és az eleven birka láttán. Tüstént fölrakta a szánra a medvét, jókedvűen hazamentek, s ettől kezdve az öregek jól éltek, mindennap medvehúst ettek.
Azóta jó barátságban él a kis házikóban apó, anyó, a macska meg a birka.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?







eredmények
szavazatok száma 84
szavazógép
2022-11-18: Sport - :

Vasárnap kezdődik a 22. világbajnokság (Labdarúgás)

Vasárnap 18 órakor a Katar–Ecuador mérkőzéssel megkezdődik a több szempontból is sporttörténelmi jelentőségű 22. labdarúgó-világbajnokság. A katari vb az utolsó olyan torna, amelyen 32 csapat vesz részt, ugyanis négy évvel később már 48 együttes szerezhet részvételi jogot. Várhatóan korunk két korszakos egyénisége, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo is ezen a tornán búcsúzhat a világbajnokságoktól. A mérkőzéseket az M4 Sport és az M4 Sport+ élőben közvetíti.
2022-11-18: Kiscimbora - :

A pitypang meséje

A virágok tündére egy napon sorra meglátogatta az alattvalóit, megkérdezte tőlük, nincs-e panaszuk, kérésük, kapnak-e hűvös hajnali harmatot, kedvesen játszadozik-e velük az esti szél, fölkeresik-e őket a pillangók.