Spanyolország kettős állampolgárságot adna a románoknak

2022. november 24., csütörtök, Világfigyelő

Spanyolország lehetővé tenné a kettős állampolgárság megszerzését a románok számára, és ennek megvalósítására közös munkacsoportot hoz létre Romániával – jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök Nicolae Ciucă román kormányfővel közös sajtótájékoztatóján a kelet-spanyolországi Castellón de la Planában szerdán.

  • Nicolae Ciucă és Pedro Sanchez. Fotó: gov.ro
    Nicolae Ciucă és Pedro Sanchez. Fotó: gov.ro

A két politikus az első spanyol–román kormányzati csúcs keretében találkozott egymással, amelyen a két kabinet tizenkét minisztere is részt vett és hét különböző területet érintő, egyebek mellett munkaügyi, mezőgazdasági, egészségügyi megállapodást is aláírtak.

Pedro Sánchez szavai szerint a spanyolországi román közösség társadalmi, gazdasági hozzájárulásának elismerése, egyúttal rendkívüli politikai üzenet, hogy Franciaország és Portugália után Románia lehet a harmadik olyan európai állam, amelynek polgárai anélkül szerezhetik meg a spanyol állampolgárságot, hogy le kellene mondaniuk eredeti állampolgárságukról.

Nicolae Ciucă hozzátette: először technikai egyeztetések kezdődnek majd a két ország között azokról a lépésekről, amelyek szükségesek, hogy a nem túl távoli jövőben bevezethessék a kettős állampolgárságot.

Spanyolországban a románok alkotják a legnagyobb, több mint 1,1 millió emberből álló külföldi közösséget. Többségük a madridi, illetve a valenciai tartományban él, a csúcs helyszínéül is egy olyan várost választottak, ahol jelentős létszámú a román közösség.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mitől tart leginkább az elhúzódó háború kontextusában?


eredmények
szavazatok száma 2322
szavazógép
2022-11-24: Világfigyelő - :

Oroszország, a terrorizmust támogató állam (Szavazott az Európai Parlament)

A Vlagyimir Putyin orosz elnök és kormányzata által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a terrorizmust támogató és terrorista eszközöket használó állammá nyilvánította Oroszországot.
2022-11-24: Közélet - Hecser László:

Visszatérnek a régi rendhez (Baróti közvilágítás)

Falvakon is a régi rend szerint fog működni a közvilágítás – döntött Barót tanácsa. Az elmúlt hetekben többször is felmerült, helyesen cselekedett-e vajon Benedek-Huszár János polgármester, amikor takarékoskodásra hivatkozva reggel és este egy-egy fél órával megrövidíttette a közvilágítást.