Mi, hol, mikor?

2023. január 12., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Emlékezés Seres Andrásra
2022. november 27-én múlt harminc éve, hogy árkosi otthonában elhunyt Seres András néprajzkutató. Az évforduló alkalmából ma 18 órától megemlékezést tartanak Sepsiszentgyörgyön az evangélikus templomban, ahol elindítják a Seres András nevét viselő varrókört. A rendezvényt megnyitó koncerten magyar népdalfeldolgozásokat ad elő a Neo Alfa gitáregyüttes Kurta Béla nyugdíjas gitártanár vezetésével, majd Seres Bálint tart előadást édesapja munkásságáról. Lesz egy kis népművészeti kiállítás is régi tárgyakkal, a végén pedig a varrókör első találkozására kerül sor. A varrókörbe, mely a továbbiakban heti rendszerességgel működik, jelentkezhetnek kiskorúak, fiatalok is, de a 10 éven aluliakat csak felnőtt felügyelete mellett fogadják.

Hitvilág
ÖKUMENIKUS IMAHÉT. Az idei mottó: „Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek az igazságra.” (Iz. 1,17) Sepsiszentgyörgyön a felekezetek egységéért tartott imahéten naponta 18 órától hirdetnek igét a következők szerint: január 13-án, pénteken a Szent Benedek római katolikus templomban Zelenák József evangélikus lelkész, esperes; 14-én, szombaton a Gyöngy­virág utcai református templomban Márkus András római katolikus plébános, szentszéki tanácsos; 15-én, vasárnap az unitárius templomban Incze Zsolt református lelkész, esperes; 16-án, hétfőn a Szent Gellért római katolikus templomban Hegyi István református lelkész; 17-én, kedden a szemerjai templomban Takács Dezső római katolikus plébános, szentszéki tanácsos; 18-án, szerdán a vártemplomban Takó István római katolikus plébános; 19-én, csütörtökön a Krisztus Király római katolikus templomban Dénes Előd református lelkész; 20-án, pénteken az evangélikus templomban Illyés Zsolt római katolikus plébános; 21-én, szombaton a Szent József római katolikus templomban Marosi Tünde református lelkész; 22-én, vasárnap a belvárosi református templomban zárul az imahét Péterfi Ágnes unitárius lelkész igehirdetésével.
ÉLŐ KÖZVETÍTÉS. Január 15-én,
vasárnap a sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban a 10 és 12 órától kezdődő szentmisét élőben közvetítik a plébánia közösségi oldalán.
A VALLÁSSZABADSÁG NAPJA. A Magyar Unitárius Egyház idén is megemlékezik arról, hogy 1568-ban a világon először Erdélyben, Tordán iktatták törvénybe a lelkiismeret és a vallásgyakorlás szabadságát arra a meggyőződésre alapozva, hogy a hit Isten ajándéka. A vallásszabadság napján, január 13-án Tordán és Kolozsváron is ünnepségre kerül sor. A tordai ünnepség 12 órakor kezdődik és a Duna World televíziós csatorna élőben közvetíti, a kolozsvári ünnepséget 18 órától tartják. A szószéki szolgálatot Buzogány-Csoma István, Szentivánlaborfalva-Kézdivásárhely lelkésze végzi; énekvezér Kiss Erika, a Kolozsvár-Belvárosi Egyházközség kántora. Köszöntőbeszédet mond: Rácz Norbert Zsolt, a Kolozsvár-Belvárosi Egyházközség lelkésze, Reinhart Guib, a Romániai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház püspöke, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke. Közreműködik a székelykeresztúri Lelkes zenekar. Koszorúznak Dávid Ferenc szobránál, ahol imát mond Jobbágy Júlia, a Kolozsvár-Belvárosi Egyházközség lelkésze.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház ma 19 órától a nagyteremben Jevgenyij Svarc/Parti Nagy Lajos: A sárkány című darabját játssza Vladimir Anton rendezésében. Korhatár: 14 év. A színház jegypénztára hétfőtől csütörtökig 9–16, pénteken 9–13 óráig tart nyitva, előadásnapokon a kezdési időpont előtt egy órával nyitnak. Elektronikus jegyvásárlás: biletmaster.ro.
A CSÍKSZENTGYÖRGYI SZÉKELY GÓBÉK Nagy a baj künn es, benn es című legújabb színpadi előadását január 15-én, vasárnap 16 és 20 órától a Kovásznai Művelődési Központban tekintheti meg a közönség. Jegyár: 30 lej. Jegyvásárlás a művelődési ház jegypénztárában munkanapokon 8–15 óráig. Érdeklődni a 0744 364 250-es telefonszámon. ♦ Január 21-én, szombaton 16 és 20 órától Sepsiszentgyörgyön lépnek fel a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében. Jegyek 30 lejért a Treff utazási irodában válhatók kedden, szerdán és csütörtökön 16–18 óráig. Telefon: 0745 589 214, 0746 208 811.
CSÍKI JÁTÉKSZÍN. Tracy Letts: A jegyzőkönyv című darabjával január 21-én 19 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház nagytermében vendégszerepel a csíkszeredai színház. Rendező: Barabás Árpád. Jegyár: 25 lej.
HAHOTA SZÍNTÁRSULAT. A marosvásárhelyi társulat január 23-án, hétfőn, 24-én, kedden és 25-én, szerdán 17 és 20 órától Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház nagytermében játssza a Megette a fene az egészet! című szilveszteri kabaréját. Rendező: Kovács Levente. Jegyek elővételben az Andrei Mureșanu Színház jegypénztárában keddtől péntekig 16 és 18 óra között. Helyfoglalás a 0724 282 735-ös, a 0746 208 811-es vagy a 0745 139 882-es telefonszámon.

Könyvbemutató
Január 17-én, kedden 17 órakor Sepsiszentgyörgyön a Zamat Caféban bemutatják Benedek M. Elek A teniszpálya bűvöletében (Avagy hogyan lettem teniszbíró!) című könyvét.

Tánc
KÉZDIVÁSÁRHELY. A Bekecs Néptáncszínház Örkény István tragikomédiája alapján készült Tóték című néptáncszínházi előadása január 16-án, hétfőn 18 órától a Vigadó Művelődési Ház nagytermében tekinthető meg.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16.15-től Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság (magyarul beszélő) és 16.30-tól románul beszélő, 18.15-től Ahol a folyami rákok énekelnek (magyarul beszélő), 18.30-tól Fortune hadművelet: A nagy átverés (román feliratos), 20.30-tól A Whitney Houston-film (magyarul beszélő), 20.45-től Magasságok és mélységek (magyar játékfilm).

Megemlékezések
AZ ERDÉLYI VITÉZI REND ma 16 órakor Sepsiszentgyörgyön a Hősök temetőjében rövid megemlékezést tart a doni tragédia 80. évfordulója alkalmából. Imát mond v. Bucsi Zsolt Tamás vártemplomi lelkész. Minden rendtársat és érdeklődőt szeretettel elvárnak.
TÖRTÉNELMI VITÉZI REND A v. Dálnoki Veress Lajos Székely Törzs sepsiszéki állománya ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban, majd a templomkertben a II. világháborús emlékműnél istentisztelettel egybekötött, fáklyás megemlékezést tart a Don-kanyarnál és a keleti fronton elesett hősök emlékére.

Életmentés
A Sepsi-SIC 14 éves játékosa, Péter Boglárka súlyos vérszegénységgel kórházba került. Kezelésre szorul, azonban jelenleg sem a sepsiszentgyörgyi, sem a brassói vérközpontban nincs a számára megfelelő vér (0, RH+). Ezúton megkérnek mindenkit, hogy adjanak vért. Az irányított véradásra bárhol lehet jelentkezni, bármilyen vércsoportot szívesen fogadnak, csak jelezni kell, hogy kinek szeretnének segíteni (Sepsiszentgyörgy, Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház –  Péter Boglárka, gyermekgyógyászat). A sepsiszentgyörgyi vérközpont 8 és 12 óra között várja a véradókat.

Röviden
HULLADÉKELSZÁLLÍTÁSI DÍJAK. A Tega Rt. idén érvényes hulladékelszállítási díjai: Sepsiszentgyörgyön és Baróton 15 lej személyenként, vidéki településeken 10 lej személyenként. Fizetési módozatok: online a tega.ro honlapon, a Pago-, Un-doi-, PayPoint-kirendeltségeknél vagy személyesen a Tegánál.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-01-12: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2023-01-12: Történelmünk - :

Az 1568. évi tordai országgyűlés és az erdélyi vallásszabadság

Az 1568. január 6–13-a között Tordán tartott országgyűlésen a világon először Erdélyben iktatták törvénybe a lelkiismeret és a vallásgyakorlás szabadságát, arra a meggyőződésre alapozva, hogy a hit Isten ajándéka. 2018-ban, a történelmi jelentőségű határozat megszületésének 450. évfordulóján Magyarország parlamentje ellenszavazat nélkül döntött az emléknap megünnepléséről. A Magyar Unitárius Egyház az idei évben is emlékünnepséget tart Tordán és a püspökség székhelyén, Kolozsváron. Az alkalomból Történelmünk rovatunkban Benda Kálmán (Nagyvárad, 1913 – Budapest, 1994) levéltáros, Széchenyi-díjas történész, akadémikusnak a 425. évfordulón elhangzott előadása szerkesztett változatát közöljük a szerkesztő alcímeivel. (Az Erdélyi Múzeum folyóirat 1994-i 3–4. összevont számában megjelent előadásból közöltünk már részleteket 2015-ben, ezúttal a teljes szöveget közzétesszük.)