Hírsaláta

2008. december 24., szerda, Belföld

DRÁGULÁSOKKAL KEZDŐDIK AZ ÚJÉV. Körülbelül egy lejjel lesz drágább a szeszes ital, 20 banival a cigaretta és 10―12 banival kell többet fizetni az üzemanyagért, mert megemelik januártól a luxusadót. Jövőben egyes helységekben nőnek a helyi adók és illetékek, néhol a víz-, csatornadíjak is, és az euró árának emelkedése miatt drágulni fognak az importból származó élelmiszerek, gyümölcsök, zöldségek. (Realitatea)

MENNEK A LIBERÁLISOK ÉS A MAGYAROK. Călin Popescu Tăriceanu kormányfő aláírta hétfőn a Teodor Atanasiu, az állami vagyonkezelő hatóság elnöke és másik hét államtitkár tisztségből való felmentését. A múlt héten a kormányfő további tisztségviselők elbocsátási rendeletét írta alá. Tăriceanu azt üzente az államtitkároknak, hogy bár politikai kritériumok alapján kiosztott tisztségeket foglalnak el, nem követeli lemondásukat. Hozzátette, erről minden tisztviselőnek magának kell döntenie, de reméli, hogy ,,méltó hozzáállást tanúsítanak" akkor is, ha lemondanak, és akkor is, ha tisztségben maradnak. Eddig tíz államtitkár és tizenöt államtanácsos mondott le tisztségéről. (Realitatea)

BESÚGÓ VOLT. A Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) által a bukaresti törvényszék elé terjesztett iratcsomóban az áll, a Sanda fedőnévre hallgató Rodica Stănoiu együttműködött a szekuritátéval, információkat szolgáltathatott a titkosszolgálatnak a Jogtudományi Kutatóintézetben (ICJ) dolgozó kollégáiról, Andrei Pippidiről és Adrian Năstaséről is. A hölgy annak idején a Năstase-kabinet igazságügy-minisztere volt. Stănoiu kisodródott a politikából, egy ideig Voiculescu pártjában ügyködött, de nem került be újra a parlamentbe. (România liberă)

FELEANNYI ÚJ AUTÓT ADTAK EL. Míg idén csak 17 000 gépkocsit vásárolt a lakosság, addig tavaly 30 000-et adtak el az autómárka-képviseletek. Szakértők szerint ennek az az oka, hogy szigorúbb a hitelezési rendszer és magasak a kamatok. Mivel egyre kevesebben vásárolnak új autót, az elkövetkező két évben nem szervezik meg a bukaresti autókiállítást és -vásárt, mely Délkelet-Európa legrangosabb ilyen jellegű rendezvénye. (Erdély FM)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 488
szavazógép
2008-12-24: Közélet - x:

Băsescu: helyi autonómiát a településeknek

Helyi autonómiára van szükségük a romániai településeknek Traian Băsescu államfő megítélése szerint. Az államfő az elnöki hivatalban az új kormány tagjainak eskütételét követően kifejtette: az ország közigazgatási felosztása 1968 óta változatlan, ami már nem felel meg a mai társadalmi és a fejlődési szükségleteknek. Ez a felosztás túlzottan bürokratikus apparátust eredményez, ami a költségvetést is terheli, de a közigazgatás hatékonyságát és rugalmasságát is akadályozza.
2008-12-24: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Böcskei László az új váradi püspök
XVI. Benedek pápa Böcskei László pápai prelátust, temesvári megyés általános helynököt nevezte ki püspöknek a nagyváradi egyházmegye élére Tempfli József helyére, aki 2006-ban, 45 éves korában mondott le a püspöki hivatal vezetéséről, de tegnapig még ő látta el a püspöki teendőket. Böcskei püspökké szentelését március 7-re tervezik. Az új váradi püspök 1965-ben született a Temes megyei Gátalján, tanulmányait a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskolán végezte, 1990-ben szentelték pappá, 2003. január 15-én II. János Pál pápa a prelátusi címet adományozta neki.