Pénzt osztott a megyeháza

2023. január 13., péntek, Közélet

Idei első ülésén a Kovászna Megyei Tanács csütörtökön a személyi jövedelemadóból idénre becsült összegek 6 százalékát visszaosztotta a helyi közigazgatási egységeknek, és útkorszerűsítéseket érintő határozatokat is elfogadott.

  • Tamás Sándor (középen) előterjeszti a határozattervezetet. A szerző felvétele
    Tamás Sándor (középen) előterjeszti a határozattervezetet. A szerző felvétele

Az állami költségvetési törvény értelmében most egyenként valamivel több, mint 38 millió lejt juttattak minden egyes megyének. Tamás Sándor tanácselnök közölte, a megye jól járt azzal, hogy nem lakosságarányosan, hanem egyenlően osztották le a pénzt.

Az összegnek a helyi költségvetések kiegyensúlyozására szánt elosztásáról a polgármesterekkel egyeztetve készítették el a tervet, amelyet a közgyűlés elé terjesztettek elfogadás végett. Figyelembe vették a helyi önkormányzatok igényeit, a folyamatban levő pályázatokat, hogy az önrészhez tudjanak hozzájárulni, és biztosítsák a települések megfelelő működését is.

Mivel a kézdivásárhelyi és a ba­róti kórház városi fenntartásban működik, de egy-egy kistérséget szolgál ki, arra is figyeltek, hogy ezek fenntartói ne maradjanak magukra. Ezért az erdővidéki községek összefogtak, és összesen 130 ezer lejjel támogatják a baróti kórházat, a kézdiszékiek hasonlóképpen tettek, s az orbaiszéki Zabolával együtt 225 ezer lejről mondtak le a kézdivásárhelyi kórház javára. A pályázati támogatások rendjén az elnök kiemelt öt közigazgatási egységet. Réty község a tó körüli védőgát megerősítésére kapott pénzt, hogy hozzájáruljon a korszerű turisztikai körforgásba való bekapcsolódáshoz, Barátos köz­ség a Pákéban építendő, a Kovászna patakán átvezető híd építésére, Vargyas a könyvtár és óvoda bővítésére, Dálnok csatornarendszerének a kiépítésére, valamint orvosi rendelő építésére, Dobolló az országos programból épített tornatermének közműszolgáltatásokkal való ellátására jutott pénzhez.

A közgyűlés határozatot fogadott el a 2026-ig terjedő időszakra szóló költségvetési előrejelzésről. Ez csupán becslés, soha nem lehet előre pontosan megállapítani, utólag mindig módosítani kell, de törvény alapján előre kérik, le kell jelenteni, közölte az elnök.

Elfogadták a Kézdiszentlélek és Lemhény közötti megyei útszakasz korszerűsítésének megvalósíthatósági tanulmányát és műszaki-gazdasági mutatóit. Jakab István Barna elnök közölte, ha jól haladnak, jövőben már nekifoghatnak a 19 kilométeres úgynevezett „okosút” fejlesztésének.

Még három útszakasz korszerűsítési munkálatainak műszaki-gazdasági mutatóit kellett naprakésszé tenni, azaz az értékeket euróban megállapítani. Ezeket az Anghel Saligny Országos Fejlesztési Programból finanszírozzák. Egyik Sepsikőröspatak végétől a Vadas aljáig húzódó 2,35 kilométeres útszakasz, másik a Sepsibükszádon az országúttól a vasútállomásig terjedő, közel 3 kilométeres szakasz, beleértve az Olt-híd újjáépítését is, harmadik az Angyalos végétől a vasútig tartó 800 méteres szakasz.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 548
szavazógép
2023-01-13: Közélet - Nagy D. István:

Van már kifli, alma, érkezik a tej is

Miután a megyei önkormányzat megkötötte a beszállítókkal a szerződést, szerdán az óvodások, az elemi- és általános iskolások megkapták az idei tanév első állami alma- és kifliadagját, napok kérdése, hogy a tej is megérkezzen a tanintézetekbe. Helytállónak bizonyult tehát a múlt év november elején megfogalmazott becslés, mely szerint a háromszéki iskolások leghamarabb január elején kaphatják meg az országos kormányprogram révén biztosított tízórait.
2023-01-16: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

A magyar kultúra napja Sepsiszentgyörgyön
Kétnapos, a magyar kultúra napja (január 22.) alkalmából összeállított programsorozattal indulnak Sepsiszentgyörgyön az idei év kulturális rendezvényei a Kónya Ádám Művelődési Ház, valamint Sepsiszentgyörgy Önkormányzata közös szervezésében