VidékfejlesztésÉv közepétől várható a pályáztatás elindítása

2023. január 17., kedd, Gazdakör

George Chiriță, a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) vezérigazgatója a közszolgálati televízió Agrárstratégia című műsorának meghívottjaként az idéntől életbe lépő Nemzeti Stratégiai Tervről beszélt. Ez a vidékfejlesztési terv új elnevezése.

A 2023 és 2027 közötti időszakban Románia összesen 15,8 milliárd eurót költhet el támogatások és pályázatok kifizetésére, ebből 9,93 milliárd eurót a támogatásokra, 5,87 milliárd eurót pedig a gazdaságfejlesztési és vidékfejlesztési pályázatokra. A teljes összeg 75 százaléka az uniós garancia- és a vidékfejlesztési alapból érkezik, 25 százalékát a román költségvetésből kell mellérendelni.

A vezérigazgató elmondása szerint az első intézkedések pályáztatását az év közepén fogják elindítani. Chiriță azt ígérte, hogy pár hét múlva nyilvánosságra hozzák a pályázati naptárat és szerepet fognak vállalni a pályázatok minél szélesebb körű népszerűsítésében.

A vezérigazgató kitért arra, hogy a fiatalok és a kisgazdaságok idéntől nagyobb összegeket kapnak, mint az előző hétéves vidékfejlesztési időszakban. Egy másik, eddig nagyon kedvelt pályázati lehetőség lesz a gazdaságok gépvásárlási támogatását célzó kiírás, itt 207 millió euróra lehet majd pályázni. „Ezen intézkedések iránt nagy volt az érdeklődés, és biztosra vehető, hogy ezután is így lesz. Az összegeket jelentősen megemeltük, már megvannak a számok, amelyekre hivatkozhatunk. A gazdaságok közvetlen fejlesztésére 907 millió, a fiatalok támogatására irányuló intézkedéseknél 420 millió euró van elkülönítve, de 375 milliót költhetünk el majd tárolók és feldolgozók létesítésére, illetve korszerűsítésére. Azzal is kell viszont számolni, hogy a hangsúlyt ezután a teljesítményre helyezzük. A SAPARD program és a két vidékfejlesztési terv után nagykorúak lettünk, tudnunk kell pontosan, és minden egyes pályázónak ismernie kell, hogy mekkora összegű támogatásra van szüksége és mit kell csinálnia vele” – nyilatkozta a vezérigazgató.

Chiriță a teljesen új pályázati lehetőségekről is beszélt, megemlítve a komlótermesztést, a virágok, fűszer- és gyógynövények termesztését érintő beruházási lehetőségeket, a védőerdősávok létesítésének, valamint az erdészeti technológiák fejlesztésének támogatását. „Azt ki kell mondani, hogy a pályázható pénz kevesebb, mint az előbbi, 2014–2020 közötti vidékfejlesztési tervekben elkölthető volt, de ne felejtsük el, hogy volt a kétéves átmeneti időszak, 2021 és 2022, amikor további 3,18 milliárd euró állt a rendelkezésünkre, és ez az összeg hozzáadódik az 5,87 milliárd euróhoz. Az átmeneti időszakra jóváhagyott összeget sikerült is pályázatokkal lefednünk” – nyilatkozta az AFIR vezetője.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy a tavaly december 22-i kormányülésen elfogadták azt a kormányhatározatot, amely a nemzeti stratégiai terv lebonyolításának általános jogi keretét szabályozza, így most már minden adott, hogy az utolsó euróig sikerüljön a pénzeket lehívni és a gazdaságok fejlesztésére fordítani.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1085
szavazógép
2023-01-17: Magazin - :

Rendőrkézen a főnökök főnöke

Őrizetbe vették a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet vezetőjeként ismert, 1993 óta körözött Matteo Messina Denarót, akit Palermo város utcáin, egy presszóban fogott el a csendőrség szervezett bűnözés elleni egysége hétfőn reggel.
2023-01-17: Gazdakör - :

Székelyföldi agrármagazin

Háromszéken is kapható a Székely Gazda mezőgazdasági és vidékfejlesztési agrármagazin, melyet a Hargita Népe Kiadó jelentet meg.