Nyolcéves az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi EgyesületVilágszerte ismerik és elismerik

2023. január 17., kedd, Közélet

Bírósági bejegyzése hivatalossá válásának nyolcadik évfordulóját ünnepli a sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület, mely mozgalmas éveket tud maga mögött, kivéve a koronavírus-járvány okozta megszorításokkal teli esztendőt – áll a szervezet közleményében, mely szerint a tavalyi év is igen sikeres volt. Minekutána 2019-ben az egyesületet tagjai közé fogadta a Genealógiai és Heraldikai Világszövetség, tavaly a Zászlótudományi Egyesületek Világszövetségének vált egyetlen romániai aktív tagjává.

  • A Zászlótudományi Egyesületek Világszövetségének közgyűlésén Szekeres Attila István fenntartja az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület tagfelvételi kérelmét. Fotó: Heraldica Slovenica
    A Zászlótudományi Egyesületek Világszövetségének közgyűlésén Szekeres Attila István fenntartja az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület tagfelvételi kérelmét. Fotó: Heraldica Slovenica

A Zászlótudományi Egyesületek Világszövetségének Ljubljanában tartott közgyűlésén az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület tagfelvételi kérelmét a szervezet elnöke, dr. Szekeres Attila István, a Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagja tartotta fenn. Az elnök ugyanakkor egyetlen romániaiként, egyetlen magyarként vett részt a 2022. július 11–15. között Szlovénia fővárosában szervezett 29. Zászlótudományi Világkongresszuson, ahol előadást tartott Erdélyi történelmi zászlók címmel, továbbá bemutatta az egyesület által összeállított Erdélyi történelmi zászlósort, amely eredeti zászlók másolataiból, illetve a szakirodalomból ismert zászlók rekonstrukcióiból tevődik össze. Az egyesület köszönetét fejezi Kovászna Megye Tanácsának és Sepsiszentgyörgy önkormányzatának a világkongresszuson való részvétel, valamint a zászlósor elkészítésének támogatásáért.

Az egyesület elnöke A Szent István Rend ornátusa Nagyszebenben című, online tartott előadásával részt vett a Moldovai Köztársaságban április 2-án szervezett 16. Heraldikai Szimpóziumon, a Székely azonosságszimbólumok születése címmel május 21-én, a székely himnusz bemutatásának századik évfordulója alkalmából tartott tudományos konferencián Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtárban pedig Székely jelképek a kezdetektől napjainkig címmel tartott előadást. Erdélyi történelmi zászlókról értekezett az elnök a szeptember 7–9. között a Fogarasi Vármúzeumban tartott éves nemzetközi szimpóziumon.

A legfontosabb magyar címerművész, Keöpeczi Sebestyén József életéről és művéről tartott vetített képes előadást Szekeres Attila István a Székely Nemzeti Múzeum által szervezett A hónap műtárgya című kiállítás-sorozat újraindítása alkalmából január 27-én a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. A hónap műtárgya – a Keöpeczi által készített A Nemes Székely Nemzet ősi címere nevű kompozíció – köré az egyesület közreműködéseként az elnök gyűjtőmunkájának köszönhetően Keöpeczi művészetét bemutató kamarakiállítást rendeztek be. A Bethlenszentmiklóson szeptember 17-én Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete által felavatott közösségi ház falait Keöpeczi Sebestyén József címerreprodukcióival díszítették. A tárlat kivitelezője a Liszt Intézet – Magyarország Kulturális Központja, kurátora az egyesület támogatásaként Szekeres Attila István. Keöpeczi Sebestyén József, a tudós heraldikus és címerművész címmel tartott előadást az elnök november 4-én az Erdélyi Múzeum-Egyesület csíki fiókegyesülete által A nemzeti tudományosság és művészetek erdélyi, székelyföldi kiválóságai címmel a magyar tudomány napja alakalmából szervezett tudományos konferencián a Sapientia EMTE csíkszeredai karán.

Az egyesület elnöke a csíkszeredai városházán A honfoglalás előttől az Európai Unió utánig című sorozat keretében Címereink Székelyföldön címmel tartott előadást november 4-én. A Szacsvay Akadémia keretében a nagyváradi Léda-házban két bemutatója hangzott el november 10-én: Címereink, különös tekintettel a Partiumra, illetve A közigazgatási címerek elfogadtatásának göröngyös útjai. November 22-én az Erdővidéki Közművelődési Napok bodosi rendezvényén a Budai Kamilla Közösségi Házban Székely jelképek tegnap és ma címmel hangzott el előadása.

Erdély címeréről és címerképeiről, valamint erdélyi történelmi zászlókról tartott előadást ugyanő augusztus 12-én Bálványoson, az Erdélyi Találkozások csoport nyári táborában. Másnap az augusztus 12–14-e között szervezett nagyajtai Várfesztiválon Címereink című népszerűsítő előadását követhette a közönség. A Tusnádfürdőn szervezett 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében a csíkszépvízi Székely Határőr Emlékközpont július 21-i bemutatkozóján Szekeres Attila István is részt vett, ugyanis kurátorságával, az egyesület közreműködésével székely címersor is helyet kapott a központ lépcsőfeljárójában.

Címeres zászlót avatott március 7-én a marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartott gálán a megalakulása harmincadik évfordulóját ünnepelő Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége. A címert és zászlót az egyesület adományaként Szekeres Attila István tervezte.

Az egyesület három állásfoglalást is kiadott az elmúlt évben. Február 7-én El a kezekkel a címerekről! címmel a Székelyudvarhely címerét ért nemtelen támadás és visszhangjának kigyűrűzése kapcsán fogalmazott meg néhány szakmai tételt. A március 15-i nemzeti ünnephez közeledve Tiszteletet a zászlónak! címmel tájékoztatta a piros-fehér-zöld lobogót kitűzni óhajtókat arról, mi a különbség az állami és a nemzeti zászló között. A Sepsiszentgyörgy és Kovászna megye zászlaját ért támadások és főleg „az úgynevezett igazságszolgáltatás döbbenetes ítéletei” kapcsán júniusban

El a kezekkel a zászlókról! címmel közleményben tudatta állásfoglalását az egyesület.

A tavaly júliusban a 29. Zászlótudományi Világkongresszuson előadással való részvételen kívül számos korábbi sikeres nemzetközi szerepléssel büszkélkedhet az egyesület. Elnöke előadással ott volt a 32., 33. és 34. Genealógiai és Címertani Világkongresszuson 2016-ban Glasgow-ban, 2018-ban a franciaországi Arrasban, 2021-ben Madridban a 27. Zászlótudományi Világkongresszuson, 2017-ben Londonban a 4. Európai Címer- és Zászlótudományi Konferencián, 2018-ban a lengyelországi Cieszynben a Nemzetközi Genealógiai Akadémia 11. tudományos kollokviumán, 2019-ben Varsóban – áll az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület közleményében, mely azt is megjegyzi, hogy 2020-ban a koronavírus-járvány miatt a nemzetközi szakkonferenciák elmaradtak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 726
szavazógép
2023-01-17: Közélet - Iochom István:

Vetró-munkák a Kosztándi Képtárban

A 2010. november 20-án a kézdivásárhelyi Borudvar emeletén megnyílt Kosztándi Képtár a napokban újabb képzőművészeti alkotásokkal, Vetró András munkáival gyarapodott.
2023-01-17: Közélet - Szekeres Attila:

Díjazták Petre Străchinarut

Háromszék Kultúrájáért Díjjal tüntették ki a nyolcvanéves Petre Străchinaru nyugalmazott tanárt, művelődésszervezőt vasárnap a román kultúra napja alkalmából az Árkosi Kulturális Központ sepsiszentgyörgyi székhelyén szervezett ünnepség keretében. A másik kitüntetett, lapunk főmunkatársa, Kisgyörgy Zoltán újságíró, geológus, genealógus, helytörténész a magyar kultúra napja alkalmából csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban tartandó ünnepségen veheti át az elismerést.