Magyar Nemzeti LevéltárPetőfi Sándor kapcsolatai

2023. január 23., hétfő, Magazin

A Magyar Nemzeti Levéltár Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára a költő teljes kapcsolati hálóját feltáró adatbázist készített el, és ezzel együtt közzétették a Petőfi személyéhez köthető magyarországi és külföldi emlékhelyek térképes listáját is. Az online adatbázisokat pénteken mutatták be Budapesten.

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója elmondta, hogy a költő kapcsolati hálóját tartalmazó adatbázisban mintegy 200, Petőfi Sándor ismeretségi köréhez tartozó ember szerepel. Hozzájuk rövid életrajzi leírás és irodalmi ajánló tartozik, 161 névhez levéltári irat is kapcsolódik iratfotóval, rövid tartalmi leírással, a pontos jelzettel és a keletkezési adatokkal.

Schmidt Anikó főlevéltáros elmondta: az adatbázis tükrözi, hogy Petőfi Sándor szinte minden társadalmi rétegben otthonosan mozgott, számos ismerőse volt, akiknek életútját változatos levéltári iratok illusztrálják, például anyakönyvi kivonat, levelezés, oklevél, térkép vagy fénykép.

A válogatásban helyet kapott például Arany János, Jókai Mór, Liszt Ferenc, Kossuth Lajos, Bem József, Görgey Artúr és Petőfi Sándor ifjúkori szerelme, Cancriny Emília is.

A másik adatbázis Tarjányi József helytörténész, Petőfi-kutató több évtizedes gyűjtőmunkája nyomán a Petőfi Sándorral kapcsolatos magyarországi és külföldi emlékhelyek listáját adja közre. Az adatbázisban jelenleg 416 szobor, 180 emlékmű és 145 emléktábla szerepel 19 országból.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1535
szavazógép
2023-01-23: Magazin - :

Himnusz-domborművet avattak

Himnusz-domborművet avattak Budapesten a Barankovics István Irodaházban pénteken a magyar kultúra napja alkalmából. Smidt Róbert felvidéki fafaragó művész alkotása tölgyfából készült, öt méter hosszú és két méter magas. A mintegy nyolcmá­zsás táblakép a magyarság történelmének sorsfordító eseményeit jeleníti meg.
2023-01-23: Autóvilág–Technika - :

Eladó minden idők egyik legszebb F1-es gépe

Sokan minden idők legszebb Forma–1-es autójaként tartják számon, ráadásul a sportág rekordbajnokának, Michael Schumachernek az első F1-es autója is volt. A Jordan 191 most eladó – újra.