Törökország nem támogatja Svédország NATO-csatlakozását

2023. január 25., szerda, Világfigyelő

Nyilvánvaló, hogy Svédország nem várhatja Törökország támogatását a NATO-csatlakozást illetően, miután Stockholm okot adott a szombati „gyalázatos” Korán-égetésre a svéd fővárosban – jelentette ki Recep Tayyip Erdoğan török elnök hétfőn Ankarában a kormányzat ülését követő sajtótájékoztatóján.

  • Rasmus Paludan elégeti a Korán egy példányát a stockholmi török nagykövetség előtt
    Rasmus Paludan elégeti a Korán egy példányát a stockholmi török nagykövetség előtt

Az államfő leszögezte: ha Stockholm nem mutat tiszteletet a muszlimok hite iránt, Törökország nem fogja támogatni Svédország NATO-csatlakozását. „Senki nem rendelkezik annak szabadságával, hogy más vallások szentségeit megalázza” – idézte az MTI a török elnököt.

Múlt szombaton egy, a stockholmi török nagykövetség közelében tartott tüntetésen egy iszlamofób párt vezetője elégette a muszlimok szent könyvét, a Koránt. A demonstrációt a dán és svéd állampolgársággal rendelkező Rasmus Paludan, a dán szélsőjobboldali Stram Kurs párt vezetője rendezte, aki az elmúlt években Dánia több városában is szervezett Korán-égető akciókat. Paludan tavaly a Ramadán hónapban muszlim negyedek és mecsetek közelében, rendőri védelem alatt folytatta provokációnak szánt tüntetéseit.

A svéd rendőrség korábban provokáció és gyűlölet-bűncselekmény miatt eljárást indított a szélsőséges politikus ellen. A svéd fővárosi hatóságok a mostani akciót megelőzően úgy ítélték meg, hogy a svéd alkotmány, valamint a svédországi szólás- és gyülekezési szabadság nem teszi lehetővé a tüntetésnek a közrend nevében történő betiltását.

A döntés tovább növelte az Ankara és Stockholm közötti feszültséget, miközben Svédországnak a NATO-csatlakozáshoz szüksége van Törökország jóváhagyására. A török külügyminisztérium még pénteken bekérette az ankarai svéd nagykövetet, a török védelmi miniszter pedig szombat reggel lemondta a svéd védelmi miniszter január 27-re tervezett ankarai látogatását.

Ankara a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyásának feltételeként a nemzetközileg is terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) Svédországban élő tagjainak kiadását követeli. A mostani iszlamofób Korán-égetést megelőzően, január 12-én PKK-szimpatizánsok egy csoportja olyan bábut lógatott fel Stockholmban egy lámpaoszlopra, amely Erdogant jelképezte.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2023-01-25: Világfigyelő - :

Kényszersorozások Kárpátalján

Rettegésben tartják a nyugat-ukrajnai férfiakat az egyre brutálisabb kényszersorozások. Beszámolók szerint ugyanis szabályosan vadásznak a hadkötelesnek tűnő férfiakra az utcán. Többnyire frekventált helyeken: pályaudvarokon, benzinkutaknál, üzletközpontok, piacok közelében lépnek akcióba a rendőrök és a toborzóirodák dolgozói, de házakba is bemennek. Csak Kárpátalján naponta mintegy száz helyen tartanak razziát. Aki teheti, ki sem mozdul otthonról.
2023-01-25: Közélet - Nagy B. Sándor:

Plakátok, versek, művészek (Magyar kultúra napja a színházban)

Plakátkiállítás, verses előadás és közönségtalálkozó – ez a három esemény tette felejthetetlenné az idei magyar kultúra napját a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban. Annak ellenére, hogy a hivatalos minivakáció közepén, vasárnap tartották ezeket, nagy érdeklődés övezte mindhármat, és valószínűleg senki sem bánta meg, aki a jeles nap köré szervezett programok közül nem hagyta ki a színház kínálatát.