Harmincéves az Osonó Színházműhely

2023. február 2., csütörtök, Magazin

Előadással, műhelyfoglalkozással, illetve az egykori és jelenlegi osonósok találkozójával ünnepli 30. születésnapját az Osonó Színházműhely Budapesten. Az Osonó alapítója és vezetője 1993–1998 között Salamon András volt, 1998-tól Fazakas Misi a társulatvezető.

Az 1993. február 3-i alapítás óta az Osonónak 187 tagja volt, és az évek során összesen 23 előadást mutattak be, amelyből 6 koprodukcióként készült thaiföldi, marokkói, budapesti, olaszországi és sepsiszentgyörgyi színházakkal. Az önfenntartó színházműhely az előadások játszásán túl ezernél több oktatási és szociális projektet szervezett fiatalok és felnőttek számára. A harminc év alatt összesen 1523 előadást tartottak, amelyből 1180-at az elmúlt tíz évben, független színházként 3 kontinens 28 országának 322 településén. Az Osonó Színházműhely projektjeit és előadásait eddig 54 hazai és nemzetközi díjjal jutalmazták.

Az Osonó születésnapi programjának részeként, február 2-án 19 órakor láthatják a nézők a Nem vagyok, csak mások látnak című, József Attila szövegeiből létrehozott előadást Budapesten, a B29 Közösségi térben. Ugyanott február 4-én 18 órakor kerül sor egy önismereti és színházi műhelyfoglalkozásra. Mindkét esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet a szervezes@osono.ro e-mail-címen lehet megtenni. Az egykori és jelenlegi osonósok találkozójára szintén Budapesten kerül sor február 3-án, a társulat születésnapján.

Az Osonó Színházműhely olyan független, alternatív színházi kezdeményezés, amely a létrejövő előadásokon túl párbeszédre törekszik a nézőkkel, arra inspirálva fiatalokat és időseket egyaránt, hogy kreatív emberként találják meg helyüket a társadalomban – vallja magáról a társulat. A színházi, oktatási és szociális projekteken keresztül az Osonó intenzív élményeket biztosít közönségének, önismeretre nevel, emberi kapcsolataink elmélyítésére ösztönöz. Az Osonó kifejezés idézi azt a színházi formát, amelyet szerintük valahogy így lehetne meghatározni: közeledni, meghallgatni, meglátni a vándorló ember álmait, félelmeit, szenvedélyeit és örömeit, aztán a megfigyelt valóságokat olyan történetbe helyezni, amely tükörként hat a nézőre. (nbs)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2023-02-02: Család - :

Gyermekeink

2023-02-02: Magazin - :

Móricz Zsigmond Rokonok című művét mutatják be (Kolozsvári Állami Magyar Színház)

A Móricz Zsigmond Rokonok című regénye alapján készült előadást mutatja be vasárnap este a Kolozsvári Állami Magyar Színház Bocsárdi László rendezé­sében – közölte a teátrum.