Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek

2008. december 31., szerda, Belföld
A gyermeknevelési segély felső határa

Három országos átlagfizetés értékének megfelelő összegben, vagyis négyezer lejben állapította meg a gyermeknevelési segély felső határát a kormány tegnapi ülésén. A korábbi kormány a szülés előtt ledolgozott 12 hónap átlagbérének 85 százalékát szándékozott juttatni a jól kereső kismamáknak. Az Országos Statisztikai Hivatal által közölt adatok szerint októberben 1795 lej volt az országos bruttó, 1327 lej a nettó átlagbér. Emil Boc kormányfő a költségvetés nehéz helyzetével magyarázta a lépést, ugyanakkor arra hivatkozott, hogy több uniós ország még ennyire sem bőkezű a kismamákkal.

Nem szórjuk a pénzt!

A kormány tegnapi ülésén döntötte el, hogy kötelezi az állami intézményekben dolgozó nyugdíjasokat, válasszanak a fizetés és a nyugdíj között. Ugyanakkor a közalkalmazotti státust választóknak törleszteniük kell a nyugdíjazáskor kapott kompenzációs összeget. A takarékosság jegyében a jövő évben a közintézményekben fele annyi pénzt lehet költeni gépkocsik és bútorzat vásárlására, mint 2008-ban, a vezető tisztségeket pedig az intézmények alkalmazottainak 12 százalékára korlátozzák. Ugyanakkor a közalkalmazottak számára legtöbb 4800 lejre korlátozták az úgynevezett luxusfizetéseket. A kormány döntése értelmében a miniszterek kivételével a minisztériumi vezetőknek spórolniuk kell az utazási költségekkel is.

Környezetvédelmi adó

A kormány január 15. után dönt a környezetvédelmi adót illetően, addig pedig a környezetvédelmi, a pénzügyi és a szállítási tárca elemzi a kérdést — nyilatkozta Nicolae Nemirschi környezetvédelmi miniszter a kormányülés végén. Az egyik elemzett munkaterv szerint a gépkocsi beíratásakor fizetendő környezetvédelmi adó értéke csökkenne, és a különbséget a gépkocsi után fizetett éves adó értékébe foglalnák bele.

Geoană alelnök

A kormány módosította a Legfelsőbb Védelmi Tanács törvényét. Eszerint a szenátus elnöke, mely tisztséget jelenleg Mircea Geoană SZDP-elnök tölti be, a tanács alelnöke lesz. A törvénymódosítást szorgalmazó sürgősségi rendeletet a parlamentnek is jóvá kell hagynia. E törvény módosítása szerepel a koalíciós megállapodásban.

Vagyonbevallás

Emil Boc miniszterelnök a kormányülés elején felkérte a kabinet tagjait, hogy 2009. január 5-ig, vagyis a törvény által előírt határidőig nyújtsák be a vagyonnyilatkozatokat. Emlékeztetett arra, hogy a mandátum átvételétől, azaz december 22-től, az eskü letételének napjától számított 15 napon belül a kabinet minden tagja köteles megtenni ezt. Ugyanez érvényes az államtitkárokra, az államtitkár-helyettesekre és a kormány-tanácsosokra is.

Kínai a legtöbb vendégmunkás

A Román Bevándorlási Hivatal idén közel 14 000 munkavállalási engedélyt bocsátott ki a nem EU-tagországokból érkezett, Romániában dolgozni akaró külföldi munkavállalók számára. A hivatal tegnap kiadott közleménye szerint 2008-ra 15 000 engedély kibocsátását engedélyezték. A munkaadók összesen 20 556 kérést nyújtottak be a hivatalhoz, de ezek közül csak 13 820 felelt meg a törvényes feltételeknek. A hivatal Kínából, Törökországból és a Moldovai Köztársaságból érkezett személyek számára adta ki a legtöbb munkavállalási engedélyt. Ezeknek többségét Bukarestben, Ilfov és Konstanca megyében bocsátották ki az építőiparban és a szolgáltatásokban. A munkát igénylők elsöprő többsége férfi.

Băsescu Brassóban szilveszterezik

Traian Băsescut a brassói Tanács térre várják szilveszter éjszakáján, ahol a városvezetés újévi műsort szervez. A díszmeghívott Tiberiu Ceia, Angela Rusu és Laura Lavric. Éjfélkor tűzijátékkal kedveskednek a városlakóknak. Az államelnök egyébként a Brassó közeli hegyekben tölti az ünnepeket. Ez az első alkalom Băsescu mandátuma alatt, hogy nem Bukarestben tölti a szilvesztert, az államfő ugyanis több egymást követő évben az Egyetem téren, tavaly pedig az Alkotmány téren ünnepelt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 703
szavazógép
2008-12-31: Közélet - x:

Költségvetés január végén

A tegnapi kormányülés után Emil Boc bejelentette, hogy a jövő évi állami költségvetés elfogadására január végén lehet számítani. A kormányfő szerint egyébként az államkassza jelentős hiánnyal küszködik, amely év végére elérte a GDP öt százalékát. Elsősorban a bevételi oldal szenvedett hiányt, hiszen 50 milliárd helyett csupán 43,3 milliárd eurót sikerült beszedni.
2008-12-31: Közélet - x:

Fergeteges komédia a Tamási Áron Színházban - Bogdán László

Van, amikor nem csalódik a néző, sporthasonlattal élve: igazolódik a papírforma — a Tamási Áron Színház szilveszterre időzített vígjátéka igazolja a szerző jó hírét.