Veszettség elleni oltásFebruár végéig ingyenes

2023. február 14., kedd, Közélet

Az év bizonyos időszakában ingyenes ugyan a veszettség elleni oltás, de ennek beadása előtt kötelező a féreghajtás, és ez már nem ingyenes, ahogy a mikrocsip és annak beültetése sem – közölte Kölcze Gyula sepsiszentgyörgyi állatorvos Városon több a kutyatámadás című, február 7-én megjelent írásunkra reagálva.

Az állatorvos elmondta: a veszettség elleni kampány idején, október elseje és február 28-a között ingyenesen beoltják azokat az állatokat, amelyek számára ez az oltás kötelező: a kutyákat és a macskákat is. Az oltást nem az állategészségügyi hatóság emberei adják be, hanem a körzeti állatorvosok, akikkel a hatóság szerződést köt erre a munkára (amelyet egyébként 15 évvel ezelőtti díjszabás szerint fizet meg az állam). Az oltás előtt azonban kötelező a féreghajtást is elvégezni az állatokon, ami már nem ingyenes: ezt a gazdának kell megfizetnie, akárcsak a szintén kötelező mikrocsip beültetését. A féreghajtás költsége a kutya súlyától függ, jelenleg átlag 50 lejbe kerül; a mikrocsip ára beültetéssel együtt mintegy 70 lej, de ezt legalább nem kell évente megismételni, hiszen csak egyszeri műveletről van szó, a tarifában pedig az a díj is benne van, amelyet az egységes nyilvántartásba való regisztrálásért fizet be az állatorvos.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1622
szavazógép
2023-02-14: Közélet - Iochom István:

Erasmus+ találkozó Kézdivásárhelyen

A kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző, valamint a budakeszi, olaszországi és törökországi partnereinek közös Erasmus+ pályázata 2019-re nyúlik vissza, de a világjárvány átírta a határidőket, ezért a nemzetközi pályázat csak 2020-ban indult be, a magyarországi és olaszországi után a harmadik találkozót tartották Kézdivásárhelyen, a negyedik és egyben az utolsó május közepén lesz Törökországban. A hétfőtől péntekig tartó tapasztalatcsere házigazdája a Bod Péter Tanítóképző.
2023-02-14: Máról holnapra - Farkas Réka:

Kis győzelem nagy hősökkel

„Annyira jó hírem van, hogy ezt egy Csíki sörrel kell megünnepelnünk” – adta hírül pénteken Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács RMDSz-es elnöke élő videójában, a közösségi hálón.